Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В рубриката "Да поговорим за здраве"- кои са 14-те водещи права на пациентите

И в Сърбия се лекуваме с европейска здравна карта

Десислава Петрова: "Всеки от нас има право на достъп до информация, свързана с негово здравословно състояние, медицинските услуги и начинът, по който да ги ползва."

РЗОК Видин упражнява контрол за спазване на правата и задълженията на здравнооосигурените лица. Това е водещо право и задължение на НЗОК по Националния рамков договор. Днес в рубриката "Да поговорим за здраве" ще напомним, че всички ние имаме 14 водещи права като пациенти.

"Едно от тези водещи права е правото на информация. Всяко лице има право на достъп до каквато и да е информация, свързана с негово здравословно състояние, медицинските услуги и начинът, по който да ги ползва. Бих искала да спомена и правото на съгласие, което се отнася до това, че всяко лице има право на достъп до всякаква информация, което може да му позволи да участва активно във вземането на решения за неговото здраве. И също така правото на свободен избор- всяко лице има право свободно да избира между различни процедури за лечение и доставчици на базата на адекватна информация. Задължение на личните лекари е да информират достатъчно добре своите пациенти", обясни главният експерт в РЗОК Видин Десислава Петрова.

Освен право на информация, на съгласие и на свободен избор, всеки човек има право на превантивни мерки, право на достъп, на тайна и конфиденциалност, право на уважение към времето на пациента, на качество, право на безопасност, на иновации, право на избягване на ненужно страдание, на инидвидуално лечение, на жалване и право на обезщетение.

Тези основни права са залегнали в Европейската харта за правата на пациентите и като такива трябва да бъдат признати и зачетени във всяка държава.

79 са обработените заявления за издаване на европейски формуляри от началото на годината. Най- много са тези формуляри, които се използват за сумиране на здравноосигурителни периоди. Най- много са получените формуляри от Словакия и Великобритания.

"РЗОК Видин е издала 5 формуляра на български здравноосигурени лица, които служат за регистриране в друга държава- членка на ЕС за периода на престой. Те се издават на основание командировъчна заповед придружена от специален формуляр, който се издава от НАП, както и на основание на правото на пенсия, придобито на територията на България", добави главният експерт в РЗОК Видин Десислава Петрова.

РЗОК е издала и три формуляра за прекратяване на регистрация в друга европейска държава на българскои здравноосигурени лица. Причината е, че лицата са се прибрали трайно в България. Изпратен е през тази година и отказ за издаване на удостоверение за временно заместнане на Европейска здравна карта /ЕЗОК/. Документът е изискан от румънска здравноосигурителна институция.

"Най- важно за здравноосигурените е, че медицинското обслужване на пенсионерите, бременните, командированите и обучаващите се младежи е напълно уредено и обезпечено. При пенсионерите това се урежда с издаването на конкретен европейски формуляр. Бременните жени и редовно обучаващите се млади хора могат да получат медицинска помощ в пълния й обхват в съответната държава срещу представяне на актуална, валидна Европейска здравноосигурителна  карта", обясни Десислава Петрова.

На 20 март тази година управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова и директорът на института за социално осигуряване на Сърбия подписаха в Белград договор за използване на Европейската здравноосигурителна карта на територията на Република Сърбия.

"Съгласно този договор българските здравноосигурени лица, които притежават европейска здравноосигурителна карта или удостоверение за нейното заместване ще имат право да ползват спешни и здравни услуги по време на временния си престой на територията на западната ни съседка в съответствие с влязлата спогодба", каза Десислава Петрова.

ОТ РЗОК съветват хората, които пътуват, пристигайки на съответното населено място в дадена европейска държава или на друго място в страната, да потърсят кабинет на джипи. Това е лицето, което ще ни ориентира как да постъпим- къде да се лекуваме, на какво имаме право, какво да доплатим, кой е осигурителният фонд, към който да се обърнем, кои лечебни заведения имат сключен договор с този фонд. Спешна медицинска помощ може да потърсим и на телефон 112.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24