Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какви учители се търсят на образователния пазар

Снимка: Христела Александрова

Преди броени дни Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с резултати от проучване за нуждата от учители по различните специалности сега и в следващите години. Повече за това какво се търси на образователния пазар обяснява Таня Милчова- председател на регионалния синдикат в Монтана.

Таня Милчова: Анализът показа очаквани и неочаквани резултати. За София най-крещяща е нуждата от учители английска филология, информационни технологии, български език, начални учители. Нужда от английски и информационни технологии наблюдаваме и в градовете Пловдив, Благоевград, Разград, Монтана, Плевен, Търговище, Ямбол, Лом, Шумен, Бургас, Варна и др. В Плевен липсват учители по математика, физика, химия и биология.

Доколкото разбирам огромен е проблемът с учителите по чуждоезиково обучение.

Т. М.: Да, така е. Най-голяма е необходимостта от квалифицирани учители по чужди езици и информационни технологии. Огромна част от преподаващите педагози са с преквалификация, а за начален курс остарялата нормативна база дава предимство на учителите с начална педагогика, като се неглижират тези със специалност английска филология. По подобен начин се третират и останалите учители-специалисти в начален курс със специалности музика, изобразително изкуство и физическо възпитание.

В направения от вашите експерти анализ се подчертава нуждата от т. нар. хибридни специалности.

Т. М.: За въвеждането на ранната предучилищна подготовка са необходими учители със хибридна специалност "Предучилищна и начална педагогика". Тази специалност беше предлагана от няколко висши училища, но те я закриха с комерсиални цели, за да вземат два пъти таксите от обученията. Малките училища, рожба на делегираните бюджети след 2007 година изпитват нужда от хибридни специалности от типа "География-история", "Математика-информатика", "Български-история", които да им дадат възможност да балансират мизерния си бюджет за сметка на качеството на преподаването.

Всъщност голям е проблемът с младите учители. От къде се появява той?

Т. М.: Проблемът е от там, че бъдещите педагози, знаещи чужди езици и притежаващи квалифицирани знания по информатика, не искат да останат в системата на образованието поради ниското заплащане и предпочитат да работят във фирми, в които им предлагат много по-добро заплащане.

Какви са финансовите възможности на директорите да стимулират младите учители и въобще има ли такива възможности?

Т. М.: Финансовите лостове на директорите са много ограничени с тези делегирани бюджети, с които разполага всяко едно училище, и директорите не могат да дадат някакъв материален стимул, с който да задържат младите учители в училище.

Оказва се, че системата не е много гъвкава и делегираните бюджети сякаш по-скоро ви извиват ръцете- и на учителите, и на директорите.


Т. М.: Така е и в момента върви едно обсъждане дали да останат делегираните бюджети или да се премине към някакво друго финансиране. Дори в Стара Загора, когато беше последният национален синдикален съвет на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", колеги от регионалния синдикат във Велико Търново предложиха подписка с три искания- за намаляване на пенсионната възраст на учителите, за преминаване от трета във втора категория труд и за премахването на делегираните бюджети.

Вижте още

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата .  Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на..

публикувано на 12.11.21 в 11:10

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР