Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 20 души месечно минават през психиатричната комисия във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Около 20 души на месец минават през психиатричната лекарска консултативна комисия (ЛКК) в психиатричното отделение на болница "Света Петка" във Видин. Комисията се провежда всеки вторник, а за експертиза се явяват пациенти с психиатрична диагноза, насочени от личния лекар. От ЛКК се изготвя протокол, който да послужи пред институциите. Това каза в рубриката "Да поговорим за здраве" психиатърът д-р Румен Димитров и допълни:

"Най-често на тази комисия се явяват хора с тревожни, тревожно-депресивни състояния и тежки психотични състояния- шизофрения, биполярни разстройства, лека умствена изостаналост и деменция. Документите, които се издават от ЛКК са, за да послужат пред двете дирекции "Бюро по труда" и "Социално подпомагане", както и за домове за настаняване- при хора с деменция. Документите дават правото на болните да получават помощ от държавата."

Според д-р Димитров психичните заболявания са заболявания на младата възраст, но нито една възраст не е пощадена. От експертната комисия се признава психично заболяване. По преценка на социалната дирекция, срокът, за който се издава документът, е 6 месеца. Ако лицето се явява за освидетелстване за едно и също заболяване повече от три пъти, тогава се насочва към ТЕЛК-Враца за преосвидетелстване и признаване на нетрудоспособност.

Всички депресии се лекуват с медикаменти, които се изписват от специалист психиатър, но е добре  терапията да се комбинира- медикаментозно и с психотерапевтични повлиявания. За жалост и в областните градове липсват квалифицирани психолози, смята още д-р Димитров.   

"В случая държавата като че ли малко отсъства. Много често, когато има наличие на суицидни идеи, е желателно лечението да бъде проведено в стационарни условия под денонощен контрол от страна на лекарски екип. Такива условия няма"
- допълни д-р Димитров.
Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24