Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Веселите охлюви" в Кутово

Снимка: Радио ВИДИН


Темите в "Земята, която ни хани":
* въвеждането на данък върху пустеещите земи- репортаж на Биляна Борисова и мнението на директора на земеделската дирекция във Видин Личко Луков- защо земята трябва да се работи;
* срещаме се с Емил Йонов от видинското село Покрайна, който откакто се помни е земеделец и за него земята е смисъл на живот;
* в село Кутово от една година е изградена фермата "Веселите охлюви"- за началото, за трудностите и за придобития опит от това нетрадиционно занимание си говорим със собственика на фермата Николай Маринов.

СнимкаОтглеждането на охлюви е едно нетрадиционно занимание, което все повече набиращо популярност като алтернатива на останалите -въдства, заедно с фермите за щрауси и калифорнийски червеи. Такива екзотични ферми вече се появяват и в нашия регион. Така например, в края на април миналата година двама ентусиасти решават да създадат своя ферма за охлюви, наричат я "Веселите охлюви". Фермата е разположена във видинското село Кутово. Николай Маринов, заедно със своя съдружник- испанеца Алберто, решават да опитат нещо нетрадиционно, след като са приключили с работата си на Дунав мост 2.

"Започнахме с 2 декара, сега я разширяваме с още 2. Във фермата отглеждаме охлюви от вида Helix Aspersa Maxima- те са за консумация. Не можем да говорим за бизнес, надяваме се след втората година вече да ни потръгне."
 
СнимкаНиколай и Алберто са посетили ферма за охлюви в Търговище, там са се запознали с технологията на отглеждане. За направата на фермата Николай и Алберто са вложили собствени средства, които никак не са малко- около 20 хиляди лева- за дървени скари, по които се катерят охлювите, за да се хранят; за изграждане на система за капково напояване и електропастир, който ги спира, за да не избягат; за закупуване на яйцата- по 300 хиляди на декар и за храната. Началната инвестиция е голяма, но пък отглеждането на охлюви не ангажира цялото ти време, категорричен е Николай.

При всеки един производител идва момента, в който трябва да продаде произведеното. Тогава идват и проблемите. Предвидили ли са риска от липсата на пазар, и доволни ли са след първата година работа:

"Не бяхме намерили предварително пазар, но успяхме да продадем охлювите- на прекупвач. Тук цената им е около 4 лева за килограм, докато в чужбина вървят по около 4 евро- двойно. Първата година не излязохме на печалба, но си възвърнахме инвестицията."
 
СнимкаФермата се зарежда с малките охлювчета в края на май. Хранят се със специални фуражни смески. Бялата детелина е необходима- за храна и за да се крият в горещините. Охлювите са активни вечер- тогава се и хранят, но преди да се стъмни, се поливат чрез напоителната система. "Угояването" трае 6 месеца, и с настъпването на есента реколтата се прибира.

"Това е най-трудната част от целия цикъл на отглеждане, в продължение на 3 седмици 10 души ги събирахме. Охлювите се събират в гаци, обдухват се с вентилатори, за да се хибернизират и да изпаднат в летаргия- така при определена температура могат да издържат до 6 месеца, така и се транспортират."

През първата година Николай и Алберто не са успели да се включат в някоя от европейски програми, сега ще опитат отново.
Иначе фермата им разполага със сертификати, които им дават възможност да продават охлювите. Надеждата им е през тази година да успеят да изнесат продукцията си в някоя от страните- потребители на охлюви- като Испания ,Франция, Италия или Белгия.

СнимкаСъс сигурност гледката на един милион пъплещи охлювчета /толкова ще са тази година/ е интересна, виждат се само когато се съберат, за да се хранят по дървените скари. Към технологияте на отглеждане спадат и пътеките, покрити с черен найлон, който се нагрява и предпазва охлювите от стъпкване, макар че рискът винаги стои. Когато стъпче някой заблуден охлюв, Николай казва: "Е, имал е лош късмет". На изпроводяк му пожелаваме успех, а той ни издава една от рецептите на Алберто за приготвяне на охлюви- чуйте я в звуковия файл.



СнимкаДа се въведе данък върху пустеещите земи - това предложиха част от големите земеделски асоциации по време на обществена дискусия за обработваемата земя у нас в края на март. Предлаганото въвеждане на данък върху пустеещите земи има за цел да се установи тяхната собственост - това обясни министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Министърът е категоричен, че с данък върху пустеещите земи ще се ликвидират така наречените "бели петна", които са близо 1 милион и 60 хиляди декара. Сега тези земи се стопанисват от общините или се раздават от Държавния поземлен фонд на производители, каза още министър Греков. Предложенията за законодателни промени по въпроса ще бъдат направени до края на май.

С данък или без данък, земята трябва да се работи, категоричен е директорът на земеделската дирекция във Видин Личко Луков.
"Ако не се работи земята, ще се получи вторична субцесия- връщат се храстовидните растения, след това дървовидните и в един момент обработваемата земя се превръща в гора."

И така , данък пустееща земя обмислят да въведат управляващите за българите, които не обработват земята си, но и друг не им я стопанисва. Целта е собствениците да се стимулират да обработват нивите си или да ги продадат на хора, които биха се грижили за земята. В планинските райони в Северозапада, масово не се обработват земеделските земи, защото са трудно достъпни и няма как да се стигне до тях. Биляна Борисова се срещна с Георги от монтанското село Видлица, който има 50 декара наследствена земеделска земя. Обработва я почти всичката, с изключение на няколко трудно достъпни ниви. До там техника не може да достигне.

"Това там навремето моите дядовци са го работили преди 100 години и са го орали с волове - нагоре, надолу. А сега кой ще се занимава с това нещо"- каза Георги, който не е съгласен да плаща данък за необработваемата си земя и предлага:

"Нека да го работи държавата и да ми плаща данъка на мен, тя да го държи, защото не може да се работи и да ми плаща на мен данъка…нека обърнем нещата."

Според Георги идеята на правителството няма да се приема добре и от собствениците на земя, защото голяма част от тях нямат пари за оран.

Не на това мнение е 83 годишния дядо Тодор, който има близо 30 декара пустееща земя.

"Да се плаща, плащаше се едно време данък на земята, да се плаща пак. И аз ще си платя…дали ще плащам или ще е продам вече ще си направя сметката."

Според дядо Тодор това е единствения начин да се накара българина отново да работи. Статистиката показва, че за последните десет години повечето собственици са върнали земята си и пустеещата земя е намаляла пет пъти. Причината, финансовата подкрепа от Европейския съюз.

СнимкаВ "Земята, която ни храни" се срещаме с Емил Йонов от видинското село Покрайна, който откакто се помни е земеделец и за него земята е смисъл на живот.

"Работата е тежка, но ни доставя удоволствие. През последните години много чужди фирми навлязоха, но ние местните няма да се откажем... Жал ми е, когато хората продават земята си, защото всеки един е привързан към земята си, която го храни и се чувства човек тогава, когато стъпи здраво на собствената си земя."  

Емил обработва около 300 декара- собствена и арендувана земя, върху която отглежда зърнени култури. Вече е на 68 години, но не се оплаква от тежката работа, а от неуредиците в сектора:

"Страшно много закъсняха с изискванията за проектите за новия програмен период. Губим годината, не можем да започнем никаква дейност... Администрацията в  ДФЗ се занимават само с кадрови въпроси и изпускат сроковете."

На въпроса дали бихме могли да си възвърнем славата на земеделски район, Емил отговори така:

"Не е вярно, че няма работа за младите- всеки може да се хване да работи собствената си земя, както някога- тогава също не е имало индустрия... Земята ни храни, винаги ни е хранила. Имаме потенциал да изхраним три Българии!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40