Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 май - професионален празник на работещите в радио и телевизия

Яна Маринова: "И сега сънувам, че съм пред микрофон в студио"

Яна Маринова е работила в Радиовъзел Видин повече от 30 години

Яна Маринова в студиото на Радио ВИДИН през май 2014 година
Снимка: РАДИО ВИДИН

Два дни преди професионалния празник на работещите в радио и телевизия, в "Калейдоскоп" гостува Яна Маринова- един от гласовете на Радиовъзел Видин в продължение на повече от 30 години.

Повече от 30 години Яна всеки ден е влизала с усмивка в домовете на хората от Видинско за да оцвети празниците им, да омекоти тежестта на лошите новини, да предупреди, да насочи, да съобщи, да помогне... Как се гради мостът на доверието между радиоработника и неговите слушатели и как се поддържа това доверие в продължение на толкова много години?

"Духовният мост започва от онова, което най-много те вълнува и което си успял да уловиш у събеседника си. Дали се е случило, се усеща още по първата дума. То е като гнездо, в което има уют и за двамата... Но слушателят е този, който ни показва пътя", доверява Яна.

Нейната любов необяснима с радиото започва някъде в 60-тте години на миналия век. Затова нека завъртим часовниците назад- в годините на Нейно Величество кабелната мрежа- телефонните разговори се осъществяват по кабел, радиото не може без кабел, телевизията е кабелна... Да, има и портативни радиоприемници на батерии, но регионалните предавания достигат до слушателите само по кабелната мрежа. Крайните местата на излъчване на сигнала радиоработниците наричат "точки". В някои канцеларии, в къщите на нашите баби, в старите квартални сладкарнички все още може да се видят малките бели апарати,  наричани "радиоточки".

"По броя на "завързаните" в Радиовъзел Видин "точки" се ориентирахме за обратната ни връзка със слушателите. А точки имахме в канцеларии, предприятия и учреждения, по площади и стадиони, в клубове и ресторантчета, в магазини и сладкарнички, в домовете на хората... И днес, когато говоря за Радиото, се вълнувам. Защото Радиото е един незаменим спътник. То е извор. Радиото слушайте- то няма да ви подведе"- казва Яна.

Много следи е оставила тя в душите на хората, за които е правила репортажи. Но има и случаи, които са белязали нейното сърце. Някъде там, в края на 60-тте години сме. Водите на река Дунав застрашително се покачват. Започва евакуация на населението на Видин. Яна е на работа. Обяснява, информира, успокоява видинчани с топлия си глас. И само тя знае, че нейните деца са сами у дома...

"Благодарна съм и сега на онзи непознат за мен човек, приятел на моя баща, който го доведе с личния си автомобил от Червен бряг до Видин, за да приберат децата, докато аз работя", вълнува се Яна.

"Правила съм репортажи за откриването на стотици нови сгради- отговарях за строителството. Болницата, Поликлиниката, Библиотеката... В последната четвърт на 20 век във Видин бяха открити пет нови спортни обекта- стадион "Бенковски", закритата лекоатлетическа писта, Гребната база, Колодрума, спортна зала "Фестивална". Те се вписаха в живота на града бързо и естествено. Дълго се помниха не само откриванията, които събираха целия град, но и всички културни събития, които се случваха на тези обекти и години след това. Видин е от първите градове в България, които изведоха част от празненствата за 24 май на градския стадион и пак там концерти представяха наши и гостуващи певци", връща годините Яна и ми разказва за видинските "Шекспириади", за фестивалите и концертите, за парадите, прегледите и манифестациите, които е водила- не само по радиото, но и от сцени и трибуни.

Я сега да чуем и нещичко от кухнята- как се отваря глас преди предаване?

"О! Имам един такъв случай- той е гаф, но весел... Дай ми бързо микрофона и ще ти разкажа..."- смее се Яна и ми разказва историята за това как вместо с Емисия НОВИНИ, една сутрин Радиовъзел Видин започва излъчването си с "Ще продължавам да пея", но не в изпълнение на Йорданка Христова, а в изпълнение на Яна Маринова...

Такава се получи днес в "Калейдоскоп" моментната снимка на Яна Маринова- един от гласовете на Радиовъзел Видин през последната четвърт на миналия век. Нека още мъничко време останем при онзи романтичен, всеотдаен, отлично информиран и изпълнен с настроение и ритъм радиоводещ от края на миналия век и завършим предаването ето така:

С пожелания за усмихнат и спокоен ден с вас се разделяме ние- Яна Маринова, Ваня Минева, Нора Георгиева и ...Йорданка Христова! Правим това с кавър на "Gypsy" на Хосе Фелисиано- песен, по-известна у нас като "Изповедта на Данчето Христова".

Животът е пъстър. За да го почувстваме с всичките си сетива, трябва да пазим детското си любопитство и цветното си виждане! Хайде сега на днешния предпразничен ден да се погледнем в огледалото, да си намигнем и да отворим глас:

"Ще продължавам да пея до последния си честен миг и ако отмина, пак след мен ще има музика, която да звучи..."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40