Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честитка за Божана Апостолова

Снимка: БГНЕС
Пряма, остра, категорична, с остро социално чувство, с „кураж, замах и дива сила”, както пише за нея Миглена Николчина. Такава я познават българските писатели, които печатат в нейното издателство, такава е и когато говори по болезнени общественозначими теми, по горещи въпроси на днешния ден. Характерът на Божана Апостолова сигурно й е помагал толкова, колкото й е пречил в живота, в литературната и в издателската й дейност. Точно този характер обаче я е съхранил и държи духа й бодър. Защото във време, когато материалната страна на живота диктува поведението на хората, трябва наистина да си чепат и борбен, за да настояваш на духовната му страна. И да работиш усилено за това, въпреки кризата, въпреки времето, въпреки държавата, която ден след ден абдикира от задачите си в областта на културата.
Неуморна, Божана Апостолова продължава да открива млади таланти и да ги подкрепя, да подава ръка на стойностните автори и да развива издателството си, за което са нужни икономически умения – тоест различни от тези на писателя. След стихосбирките, мемоарите, белетристиката, напоследък тя пише поредица книги за деца „Малката Божана”, която има голям успех сред малките читатели. Божана Апостолова дава най-голямата годишна награда за поезия у нас Националната награда „Иван Николов”, тя е инициатор на фестивала „Пловдив чете” и на други културни събития.
В навечерието на своя рожден ден, тя разказва за издателската си дейност, за важността да посадиш дръвче - и то не едно, за надеждата и вярата си в таланта на българските творци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!