Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какви туристи посещават Северозапада

Часовникова кула, община Чупрене
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес:
* Какво кара хората да идват в нашия край през почивката си и как можем да привлечем още туристи;
* Какви усилия полага община Видин за справяне с бездомните кучета;
* Защо тази година ще броим белите щъркели обясняват от Българското дружество за защита на птиците.


Общините Монтана, Чипровци, Ружинци и Чупрене искат да развиват заедно културен, еко и селски туризъм. Издали са карта на обектите, брошури и пътеводител, имат и туристически пакети, разказа Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедание" в Община Монтана.
 
"Брошурите включват всички възможности на всяка една от тези общини- уникалното, автентичното, което привлича интереса на посетителите. Нашият край има твърде много манастири и други култови обекти. Хората проявяват голям интерес и към фестивалния туризъм, към възможностите за еко туризъм."

В община Чупрене  все още няма увеличение на туристическия поток, но се надяват да станат привлекателна туристическа дестинация.

"Повечето от дейностите са реклама, посещения, брошури, промотиране на местни ястия и занаяти, туристически маршрути. Видими резултати чак толкова няма. Гледам да не пресилвам нещата. Още сме в начален стадий", коментира кметът на Чупрене Ваньо Костин.

СнимкаСредно 1/4 от туристите, имат една почивка в годината.  Останалите пътуват по два- три и повече пъти годишно. Това показва проучване сред 1 000 души, направено по интернет от социологическа агенция. По-активни са хората с по-високо образование. Лятото е основният сезон на пътуване в България, въпреки големите усилия, които се полагат да има почиващи и през другите сезони. Тези, които пътуват повече от един път, почиват и през лятото.

Северозападна България привлича малко под 14 процента от пътуващите българи. Какво показват още обобщените данни от анкетирането чуйте от Яна Спасова, директор на социологическата агенция:

"Повече почивки планират хората в активна възраст или на 25-44 години, хората, които са без деца, живеещите в София, тези които предпочитат пасивната почивка. Този вид хора имат склонност да планират по-отдалече, да си резервират малко по-други почивки. Така че и броят на планираните почивки се реализира. Най-вероятно, както и досега, хората ще направят едно спонтанно пътуване, което не са били предвидили. По отношение на дестинацията Монтана, Чипровци, Ружинци, Чупрене, там има потенциал дестинацията да се вмъкне и да привлече именно тези спонтанни пътувания, които са уикенд пътувания с 1-2 нощувки."
 
192 хиляди души са почивали в периода 2012-2013 година в Северозападна България. Туристите са удовлетворени от природата, настаняването и цените. Имат забележки по отношение на чистотата и липсата на забавления.

Сред туристическите места в дестинацията Монтана- Чипровци- Чупрене- Ружинци в топ 10 на тези, за които хората са чували са: Чипровският манастир "Свети Иван Рилски", Антична крепост "Калето" в Монтана, Чипровски водопад, Спортен комплекс "Аугуста"- Монтана, Добридолски манастир "Света Троица", Биосферен резерват "Чупрене".

СнимкаВтората тема в предаването днес е за бездомните кучета. В община Видин има амбулатория от втора категория, в която може да бъдат извършвани кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и маркиране на животните.

"Популацията наистина е голяма. За съжаление борбата с този проблем е многостранна и изисква много ресурс, усилия и граждански ангажимент. Ясно осъзнавайки сериозния проблем, Община Видин тази година отдели средства и ще бъде изграден приют. В него ще могат да бъдат отглеждани до 100 кучета. Срокът е до края на годината ние да имаме действащ приют. Той ще даде нови възможности за проблема с бездомните животни. Ще създадем един по-гъвкав ред", каза кметът на Видин Герго Гергов. Градоначалникът обясни, че и тази година е поканил фондация "Четири лапи" да кастрира във Видин бездомните животни:

"Явно заявките към фондацията са много на брой и те не съумяха да ни вкарат в графика си за миналата година. Надявам се за тази година да имат желанието и възможността да дойдат да ни помогнат в този процес."

СнимкаТретата тема в предаването е за преброяването на белия щъркел. 2014 година е обявена за година на пролетната птица и в тази връзка ще се извърши преброяване на пернатите. Инициативата е международна. В нея участват много организации от цяла Европа, сред които и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

"Става въпрос за мащабно преброяване на гнездата на тези птици в цяла Европа. Идеята е да разберем какво се случва с популацията на белия щъркел на международно ниво. Това е важно, защото щъркелът е непосредствено свързан с човека от столетия. Щъркелът гнезди в населените места и затова е един показател за състоянието на населените места. Щъркели има там, където има изобилие от храна и чиста среда. Благодарение на това какво се случва с популацията на щъркела можем да разберем и какво се случва с природата около нас. Това е инициатива, която се провежда на всеки 10 години", обясни за Радио ВИДИН Анна Станева от БДЗП.

Преброяването протича по точно определена методика. Всеки, които би искал да сподели за местоположение на щъркел може да се свърже с дружеството. Организацията ще разчита в голяма степен на доброволци. Преброяването ще продължи до края на гнездовия сезон, за да може да бъдат преброени и младите птици.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24