Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 и 14 май Лалка Бенгюзова гостува в Кула и Видин

На среща с Лалка Бенгюзова, автор на документалната трилогия "Ванга в народната памет"

Лалка Бенгюзова: "Драги Читателю, убедена съм, че след прочитането на тези спомени, ще почувстваш по-близка и по-разбираема тази титанична жена. А ако се опиташ да се поставиш на нейното място, едва ли ще й завидиш за свръхестествената й дарба"

Снимка: Лалка Бенгюзова

Днешният "Калейдоскоп" е необичаен. Темата ни е мистична и прелюбопитна, свързана с Петрич, Рупите, Пирин планина... Говорим си за българската пророчица Ванга. И заедно с познатия ви дамски екип на предаването- Нора Георгиева и Ваня Минева, в изданието днес ще звучат гласовете на двама колеги от Радио Благоевград- Антоанета Гулева и Лалка Бенгюзова. Част от записите са от Фонда на Радио Благоевград, направени са в началото на 2014 година. Интервюто води колегата  Антоанета Гулева, а неин събеседник е Лалка Бенгюзова, автор на документалната трилогия "Ванга в народната памет". Поводът да направим този радио мост е предстоящата среща на 13 и 14 май на читатели от Кула и Видин с Лалка Бенгюзова и нейните книги.

Коя е Лалка Бенгюзова? Ето как е представена тя на сайта на Съюза на българските журналисти: Родена е на 19 август 1960 година в Кресна. Завършва българска филология в Софийския университет "Св. Кл. Охридски", след което се установява да живее и работи в Благоевград. Професионалната си журналистическа биография започва във в. "Пиринско дело", където работи като коректор, уредник, редактор и отговорен редактор закриването на вестника през 1995 година. Била е редактор в "Нов пирински вестник". За кратко е главен редактор на в. "Неделник", който излиза в Ню Йорк. В продължение на 7 години е водеща на неделни и вечерни предавания по Радио Благоевград. Като много важен период от трудовата си биография смята двете години, през които работи в Държавен архив Благоевград, където има възможност да проучва от изворите историята на своя край. Автор е на няколко книги.

Документалната поредица "Ванга в народната памет" е написана в три части.
Всяка от тях съдържа спомени за голямата българска пророчица, като първата част е отделена само за спомените на петричани. Във втората част са семейните спомени, или както сама Лалка Бенгюзова казва, "моят словесен паметник на Ванга". В предговора към втората част тя пише:


"Видях я за първи път, когато бях на десет години. Доведе я на гости баща ми, който се сближи с нея по повод болестта на сестра си, тета ми Дешка. Било е лятото на 1970-а. Тогава славата на Ванга се носеше от човек на човек, от уста на уста. Нямах представа как изглежда, знаех само, че е сляпа и това обяснява детското ми любопитство да я видя. Възрастната жена беше седнала на стол в двора ни в Долна Градешница, със затворени очи и в черни дрехи. Стоях на няколко метра от нея и я разглеждах. Тогава чух гласа й: "Това Лалка е?"...

"Имам лични причини да започна този труд, прераснал от идеята за книга със спомени за Ванга от близки и познати, до поредицата "Ванга в народната памет". Първоначалният ми замисъл беше да търся само непубликувани истории, което в общи линии съм спазила. Изключение правят спомените на няколко души от Петрич, но само донякъде. Защото обикновено колегите журналисти бързат, интересуват се от нещо "по така", нямат търпението да слушат подробностите и не оставят разказващия да излага спокойно своите мисли. Или пък се търсят знаменитости, сякаш техните мимолетни срещи са по-важни от тези на анонимните посетители на Ванга, които по мое мнение за половин век са поне един милион. Книгата отговаря напълно на изискванията за документалност. Пазя звуковите записи с намерението да ги предам в Държавния архив в Благоевград. Редактирането на текстовете е козметично- премествала съм и съм съкращавала, без обаче да добавям каквото и да било. Спазила съм диалектния изговор и за улеснение в края на книгата съм сложила кратък речник. Донякъде съжалявам, че читателят няма да може да чуе спомените, защото петричкият говор е толкова изразителен и богат интонационно. Ванга е говорела диалектно и аз лично съзирам очарование в това. И още едно потвърждение за нейната непринудена естественост. ... Хората сме различни и паметта ни е избирателна: зависи от личната култура и нравствените схващания, от моментното настроение и възприятията. За едно и също събитие един помни едно, друг - друго. Но ценното на спомените не е в утвърждаването на точните факти, а във въвеждането в атмосферата, духа, мириса и вкуса на времето. Най-напред давам думата на нейните земляци- родените в Петрич и околностите му. Хората, които са дишали един въздух и са яли един и същи хляб с нея"- думи на Лалка Бенгюзова от предговора на първата част на документаната трилогия "Ванга в народната памет".

Преди да получи ореола на своята известност, за хората от Петрич Ванга е преди всичко добрата съседка, приятелката, жената, която слуша внимателно споделените болки и умее да успокои, да насочи, да помогне...

"Срещите с необичайната дарба на Ванга правят човека земен"- това е един от уроците, които за себе си откроява, помни и споделя певецът Илия Луков, бил много близък с пророчицата. Мистични, но и много обикновени, човечни и истински са историите, които разказваме в днешното издание на "Калейдоскоп".

"Всички ние, които я помним, сме се докосвали до Ванга. И аз продължавам да записвам. Защото моите книги са не само за Ванга. Те са и за жората, който са живели хората в нейното време- за какво са страдали, какво ги е интересувало, защо са искали да се срещнат с нея..."- казва в пряка връзка по телефона авторът на документалната трилогия "Ванга в народната памет"- Лалка Бенгюзова, събрала над 80 истории на различни хора, които са се докоснали до Ванга.

"В поредицата няма анонимни разказвачи, всички застават с имената и авторитета си и гарантират истинността на разказваното. Аз лично си дадох сметка колко тежък е бил животът на Ванга, едва след като умря: половин век ежедневен сблъсък с хорските тревоги, страхове и мъка. Драги Читателю, убедена съм, че след прочитането на тези спомени, ще почувстваш по-близка и по-разбираема тази титанична жена. А ако се опиташ да се поставиш на нейното място, едва ли ще й завидиш за свръхестествената й дарба"- пеше в предговора към третата част от поредицата Лалка Бенгюзова.

Такава се получи днешната шарена история в "Калейдоскоп". Лалка Бенгюзова ще бъде на 13 май в Кула, а на 14 май във Видин. Ако сте изкушени от темата- идете и се срещнете с нея. Чуйте я. Питайте...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40