Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влага, дъжд и гъбни болести по растенията

Снимка: Радио ВИДИН


Темите в "Земята, която ни храни":

* Как дъждовното време се отразява на есенните посеви, на проелтната сеитба и трайните насаждения- разговорът е със Сашка Георгиева, експерт "Растителна защита" във Видин;
* жителите на белоградчишкото село Салаш негодуват заради отдаването на общинска земя на самоковска фирма, която засажда дървета- Иванка Петрова потърси отговор от зам.кмета на Община Белоградчик Антон Петров. Ще чуем и кметския наместник на село Салаш- Румяна Алексиева;
* наскоро винопроизводители представиха своята продукция на изложение в Дюселдорф- Германия- ще чуем какви са отзивите;
* агропрогнозата за месец май представя Леночка Ангелова, директор на метеорологичната служба в Монтана.

СнимкаНаскоро винопроизводители от Видинско представиха своя продукция на Международно изложение за вино, селско стопанство и хранителна промишленост в Дюселдорф, Германия. В изложението участваха представители на изби от Рабиша, Боровица, Ново село и Видин. По мнението на специалистите района на Видин и Белоградчик се отличава с уникални почвено-климатични условия, разнообразие и особен микроклимат- все фактори, които са в основата на добрите условия за винопроизводство. На изложението в Германия винопроизводителите представиха продукцията си,  а посетителите имаха възможност да дегустират вина от различни серии. Малко след изложението, на откриването на туристическия сезон в Белоградчик бе поканен и Кнут Гербер, представител на немското дружество ГИЗ, по покана на което винопроизводителите бяха в Германия. Кнут Гербер се срещна с винопроизводителите от Видинския регион. На срещата присъстваха собствениците на няколко изби- Венелина Латинова, Огнян Цветанов, Момчил Миков и Иван Тодоров. Кнут Гербер изказа мнение, че на изложението Провайн в Дюселдорф те са се представители "нелошо".

"На "Провайн" "Нортикум" беше най-успешната презентация, защото единствено от България имахме дегустация на живо. Изключително съм горд, че успяхме да презентираме "Нортикум" на тази световна арена и сега трябва да продължим. С качеството и цените на виното те имат шанс на световния пазар."

Винопроизводителите обсъдиха идеята да създадат сдружение, за да могат да представят и занапред местните вина на европейския и световния пазар. По време на разговорите се усети и разочарованието им от местните заведения, които не предлагат и не признават местните вина. Обсъдено бе и уеднаквяването на цените. Кнут Гербер изказа своето задоволство от възможността да работи с винопроизводителите от видинския регион. На открването на туристическия сезон кметът Борис Николов му връчи грамота за принос в развитието на туризма.
.......
СнимкаСвидетели сме на влажна и дъждовна пролет, времето е променливо, а температурите- непостоянни. Това оказва негативно влияние на насажденията. Изключително добър добивен потенциал сред есенниците наблюдават специалистите в момента, но заради влажното време има реални условия за развитие на някои гъбни болести по посевите.

"Земеделските производители трябва внимателно да следятсъстоянието на посевите си. При гъсти и силни посеви се наблюдава покачване на брашнестата мана. Не трябва да се допуска заразяване на класа. Наблюдават се и ръжди по пшеницата, при висока степен на развитие на болестта, посевите прегарят, а това се отразява негативно върху добива. Има условия и за развитие на фузариоза по класа"- каза Сашка Георгиева, експерт "Растителна защита" към Областна дирекция на храните във Видин.

Стопаните трябва да ползват фунгициди със широк спектър на действие. Есенните посеви не са застраховани и от някои неприятели:

"От миналата година се наблюдава градивно развитие на житната пиявица. Има ларви на възрастното насекомо и вече има повредени посеви. Да се следи плътността и при достигане прага на икономическа вредност, да се предприемат пръскания."

СнимкаПродължителните валежи забавиха и пролетната сеитба, кампанията върви неравномерно. В немного добро състояние са и трайните насаждения:

"Продължителните валежи не пощадиха нищо. Основните икономически болести, които се наблюдават в овощните градини, са струпясване и брашнеста мана. Наложително е да се ползват само системни фунгициди. Вече се наблюдава и появата на източен плодов червей, ябълков плодов червей, тук-там има и кръвна въшка по ябълките- неприятел, който от години не се е появявал. Лозята също са застрашени, затова и се налага третиране с фунгицити срещу мана. В края на май и началото на юни могат да се включат и инсектициди срещу лозова щитовка"- каза още Сашка Георгиева и посъветва: "Наблюдавайте посевите и растенията и при всяко съмнение, се консултирайте със специалисти."
.......
Преди седмица в редакцията на Радио ВИДИН дойде притеснена слушателка, жител на белоградчишкото село Салаш. Нейното притеснение бе, че общинска земя, която се ползва за пасище, е отдадена на самоковска фирма, която започнала залесяване. Това, според нашата слушателка, било незаконно и лишавало собствениците на животни от място за паша. Иванка Петрова потърси отговор от Антон Трифонов- зам.кмет на община Белоградчик:

Румяна Алексиева, кметски наместник на село Салаш

"Решението е взето на заседание на Общински съвет още преди две години. Едва сега се яви лицензирана фирма. Това са ерозирали терени, идеята ни е да ги залесим отново, така ще се използва  иместна работна ръка. Земята не е продадена на фирмата, наета е, а хората със животни ще могат да пасат животните си без притеснение."

"Нищо незаконно няма в залесяването на земята в село Салаш, а място за паша има достатъчно", в това ни убеди и кметският наместник Румяна Алексиева.
......
Пчеларите ще получат средства за справяне с последствията от нестабилните климатични условия, съобщават от Министерство на земеделието и храните. От 12 до 23 май ще се подават документи в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". Между 2-ри и 20 юни пък ще бъдат сключени договорите и ще бъдат изплатени средствата. Те ще се отпускат от Фонда и ще бъдат като първи транш по схемата de minimis, като целят да подкрепят пчеларите при справянето им с последиците от нестабилните климатични условия през миналата година и в началото на 2014 г. За целта пчеларите трябва да запазят 90% от броя на пчелните семейства до 1 декември 2014 г., уточняват от земеделското министерство.

През месеца ни очакват още валежи- това казват синоптиците. Променливи топлинни условия и сравнително добра почвена влага- това ще способства развитието на земеделските култури. Валежите ще са близки до и малко над нормата. Преваляванията ще са полезни за засаждане на зеленчуковите култури, а опасно понижение на температурите не се очаква. Условията, обаче, са благоприятни за развитие на гъбни болести по растенията, това изисква допълнителни грижи от стопаните. Подходящи условия за работа се очертават най-вече през второто десетдневие на месеца, каза Леночка Ангелова- директор на ХМС-Монтана.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40