Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ружинци и Чупрене още разчистват от наводненията

село Плешивец, архив
Снимка: Йорданка Петрова

Темите в предаването "Еко Свят" този четвъртък:
* На фона на продължаващите дъждове, които наводниха мазета и някои пътни отсечки, проверихме как се справят с разчистването и с пораженията, които нанесоха проливните дъждове от преди почти месец, двете видински общини Чупрене и Ружинци;
* Как привличат туристи 4 общини от Северозапада, които участваха с общ щанд на туристическата борса "Зелени дни";
* Ще научите подробности около Националното хранилище за кратко-живеещи ниско- и средно - радиоактивни отпадъци, което трябва да бъде изградено в района на АЕЦ- Козлодуй.

Срутена подпорна стена, която държи насипа на централния мост, който свързва площада и останала част от село Гюргич, поражения на три пешеходни мостчета, поражения върху два водостока, изкопани улици, залети дворове, наводнени мазета. Така накратко обобщи пораженията в село Гюргич, които нанесе водната стихия през април, кметският наместник Иван Петков. Успяха ли да се справят, след като и държавата обеща помощ?

Повреденият каменен мост в село Гюргич 25 април 2014 година"Минаваха най-различни специалисти и сега чакаме да се отпуснат пари. Имаме наводнени мазета. Няколко човека, земеделски производители се оплакват, че сега трябва да пресяват. По речното корито имаме изкъртени дървета с корените. Ще ни трябва по- тежка техника, за да може да се измъкнат от коритото. Нагоре по Балкана пътищата са отнесени, а пари за ремонти няма."

24 човека от селото са наети за отводнителни и възстановителни дейности. Пораженията са нанесени от придошлата река Гаговица, която през лятото пресъхва, казват местните хора. Според кметският наместник причината за наводненията са дъждовете, а не непочистеното корито на реката. Тепърва там ще се режат върбите и ще се извличат с техника довлечените от водата дървета.

В село Плешивец пороят и продошлата река от преди почти месец отнесоха коли, каруци, животни, три пешеходни моста, а други са с разрушени парапети. Една къща е полуразрушена, има изнесени улици в селото, две от които имат дупки от по един метър.

"Вече сме оправили един път извън селото, за да могат хората да си вършат работа. Минаха всякакви комисии. Имаме предписание да се направи корекция на реката. Заради поройните дъждове и сега доста мазета са пълни с вода. Коритото на реката е чистено. Сега е нанесено и започваме наново. Изкарали сме по-големите дървета от коритото. 23 човека работят по възстановяването на щетите. Хората започват един по един да си се оправят, не разчитат на никого", обобщи ситуацията кметският наместник Ненчо Лозанов.

Село Плешивец, община Ружинци, бедствено положениеКметът на община Ружинци Венцислав Ванков е предоставил багер и камион за разчистването в село Плешивец, но цялата община е в бедствено положение- проблеми има в селата Дражинци, Бело поле, Дреновец. В момента в община Ружинци минават комисии и описват до каква степен са повредени домовете и инфраструктурата.

"Всички 235 безработни, които социалното министерство обеща да назначи на работа след наводненията, са включени в почистването. Работи се. Все още не е отменено бедственото положение. От Междуведомствената комисия разчитаме да ни отпуснат средства за възстановяване на щетите, защото ние нямаме пари", каза кметът Венцислав Ванков.

В Ружинци отново има проблеми след проливния дъжд от снощи- наводнени дворове и приземни етажи в общинския център и село Бело поле. Създадена е организация за справяне с проблема, отводняването на някои от участъците е започнало от снощи, каза кметът на общината Венцислав Ванков и допълни, че пътят между Ружинци и Дражинци вече е отводнен и преминаването е нормално.

Община ЧупренеВ община Чупрене най-много поражения бяха нанесени от поройните дъждове и придошлата река Лом в периода 19-24 април. В общината има проблеми по четвъртокласната пътна мрежа, пълни канавки, повредени са три улици, около 12 мостчета, горските и полски пътища, които се нуждаят от ремонт още не са изброени. Все още има мазета с вода. Чупрене, Горни лом, Долни лом, Средогрив, Търговище. Това са най-пострадалите села от община Чупрене от водната стихия миналия месец. Тогава река Лом стигна до 60 метра ширина, а от дъждовете се наводниха мазета и дворове. За отводняването им бяха ангажирани служители на пожарната и доброволци.

"Във всяко село пораженията бяха различни- в едно имаше много наводнени къщи, в друго- повредена инфраструктура", обобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин. И в Чупрене е минала комисия да оцени щетите. Почистват се улиците, запълват се дупки. С ремонтно- отводнитечните дейности са заети 90 човека от община Чупрене, предстои да бъдат наети още 23-ма. На територията на общината има два язовира. Контролирано се изпускат и се следи нивото.

"В момента нивото на река Лом е нормално за сезона. Нямаме притеснения", увери Ваньо Костин.

4 общини от Северозапада- Враца, Мездра, Роман и Вършец взеха участие във фестивала "Зелени дни 2014". Това е втората тема в предаването днес.

При откриване на фестивала пред изложбената шатра беше организирана атрактивна програма, включваща изпълнение на детски духов оркестър "Дефилир" от град Вършец и артистична реконструкция на ритуално месене на хляб от лимец на театрална група "Темп". През втория ден на изложението представители от Природен парк "Врачански Балкан" организираха за най-малките работилница "Светът на прилепите".

"Дирекцията на парка участва на изложението за пета поредна година", каза за РАДИО ВИДИН Оля Генова, експерт "Вързки с обществеността" на парка.

"Религиозен туризъм и представяне на културното наследство- на това беше заложила Община Вършец. На шанда общината предлага брошури, книжка със забележителностите и рекламни материали", обясни Даниела Лилова, експерт от община Вършец

По време на изложението "Зелени дни" бяха представени и новите туристически пакети за района на Враца, Мездра и Роман.

"Има много голям интерес сред посетителите. Представяме туристически пакети, които са ориентирани към хора от всяка възраст и възможности. Представяме 5 обекта от територията на община", отчете Светла Дамяновска, младши експерт в община Мездра и екскурзовод към крепостта "Калето".

"Община Враца представя 7 туристически пакета, чийто маршрути са на територията на общините Враца, Мездра и Роман. Отделно представяме възможностите за развитие на културен туризъм. Всички маршрути са на сайта на Общината", обясни участието на Община Враца на туристическия фестивал Бойка Банкова главен експерт "Туризъм" в Община Враца.

За активното си участие в пет последователни години в изложението "Зелени дни" община Враца получи грамота. Организатор на фестивала е Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Видинската община Белоградчик също участва във фестивала на щанда на Министерството на икономиката и енергетиката. Стефани Трифонова от Туристическия информационен център презентира възможностите за туризъм в града на скалите и района. Рекламните материали за културно-историческото наследство, музеите и възможностите за алтернативен, велотуризъм и винен туризъм,  туристическите продукти и услуги представиха актуална информация за местата за настаняване и хранене и паметниците на културата. Информацията е разработена в няколко варианта- имиджова брошура за Белоградчик, включваща туристическите забележителности, места за настаняване и хранене и културен календар; флаери с кратко описание на български и английски език на Природонаучния и Историческия музеи, пещерите Магура и Козарника; брошура за двата нови маршрута- "По пътя на римските императори" и "По пътя на виното", които вече са част от Европейската мрежа на културните маршрути. Представена бе и дейността на Туристическия информационен център, бяха обсъдени идеи за развитието на вътрешния туризъм и изграждането на нови партньорства.

До края на месеца ще бъде готов новият доклад за оценка на въздействието върху околната среда на Националното хранилище за кратко-живеещи ниско- и средно - радиоактивни отпадъци (НХРАО), което трябва да бъде изградено в района на АЕЦ - Козлодуй. Това съобщи Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП "РАО"), което движи проекта за депото. До нов доклад се стигна след като преди време по жалба на екоактивисти, Върховният административен съд отхвърли положителното мнение на МОСВ  за доклада. Проектът за хранилището е ключов за ядрената ни енергетика. От една страна международните стандарти обвързват работата на атомните централи с управление на радиоактивните отпадъци, а от друга - изграждането на депото е свързано с ангажиментите ни по извеждането от експлоатация на блокове от 1 до 4 в Козлодуй. В тази връзка по фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие за построяване на хранилището е осигурено безвъзмездно финансиране от 56 мил. евро. По темата Ива Антонова разговаря с - повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40