Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословно хранене- бич за затлъстяването

Клуб "Здравословно хранене" в ПГТ "М. Георгиев" Видин"
Снимка: ПГТ "М. Георгиев" Видин
На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Това е темата на рубриката "Да поговорим за здраве".


Кампанията за отбелязване на Европейския ден за борба със затлъстяването за първи път е проведена през 2009 година от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациенти със затлъстяване. Основателите са убедени, че непрекъснато се увеличава броя на хората с наднормени тегло и затлъстяване в цяла Европа. Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят риска от развитието на сърдечно- съдови, ортопедични заболявания и от болести, свързани с обмяната на веществата, както и да подобрят качеството им на живот. Това обясниха от Регионалната здравна инспекция във Видин.

Акцентът на този ден е поставен върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването се превръща в епидемия, не само сред възрастното население, но и сред децата. За това си говорим с три момичета, ученички от 11 клас на Професионалната гимназия по Туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин- Александра, Милена и Грациела. Те са членове на училищния клуб "Здравословно хранене".

Клуб по здравословно хранене"Учениците трябва да консумират разнообразна храна, да отделят достатъчно време за хранене, да не пропускат сутрешната закуска, да консумират повече зеленчуци и плодове. Ограничете приема на захарта, на сладкарските изделия и газираните напитки", съветва как децата да се хранят здравословно Александра.

Как да се хранят възрастните здравословно, чуйте от Милена:

"Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Ежедневно консумирайте зеленчуци и плодове, избирайте постни меса, предпочитайте мляко и месни продукти с ниско съдържание на мазнини, ограничавайте приема на животински мазнини. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден."

До какво води затлъстяването обясни Грациела:

"Затлъстяването е проблем на наднормено тегло. Хората, които страдат от затлъстяване, не се възприемат добре. Ограничава се двигателната им активност. Редица автори отбелязват, че затлъстяването създава предпоставки за повишение на холестерола, възникват болести на сърцето и може да доведе до повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, захарен диабет, злокачествени новообразувания и други заболявания. Тези заболявания водят до съкращаване на живота със 7 до 10 години."

Клуб по здравословно храненеПо време на заниманията си в клуба по "Здравословно хранене" учениците учат как да приготвят храната, така че да не вреди на здравето на хората. В звуковия файл чуйте и две рецепти за  лесна, бърза и здравословно приготвена храна.

Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората над 18 години са с наднормено тегло. Средно 20 % от децата са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване. В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, а 1 милион от тях са със затлъстяване, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Видин.

Световната здравна органицация препоръчва ежедневна консумация на над 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба, ограничаване приема на сол и мазнини. Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва започва още в детския детския и юношеския период, като важна роля тук играе семейството и учителите за изграждане на навици за здравословен начин на живот, здравословно хранене и физическа активност, спорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40