Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакаме първите зеленчуци от "Здравка-Незабравка"

10
През юли децата от детска градина "Незабравка" ще опитат първите зеленчуци от своята биоградинка "Здравка-Незабравка"
Снимка: Радио ВИДИН

Темите в "Земята, която ни храни":

* в Майор Узуново се срещаме с Пламен Владимиров- арендатор на земеделска земя- общо 17 хиляди декара в землищата на няколко села от община Видин, част от която пострада при скъсването на дигата на река Делейнска;
* срещаме се и с двама мъже, които гледат градинки- с фотографа Златко Ангелов и Асен Иванов си говорим за растенията, за животните, за борбата със сляпо куче..... изобщо за живота им на село;
* преди дни децата от детска градина "Незабравка" пяха и рецитираха на своята биоградинка- Светлана Стоенелова бе гост на милото тържество.

Гостуваме във видинската детска градина "Незабравка", където в началото на месец април решиха да проверят може ли животът ни да не е свързан с химия и може ли да научим уроците на майката природа... Всички заедно- деца, родители и учители си направиха "Вкусна образователна биоградинка". В повдигнати лехички те засадиха билки, зеленчуци и цветя, като идеята е да се грижат за тях, по биодинамичен начин- без химия, като съблюдават закономерностите в природата и взаимозависимостите между растенията. Месец и половина след като поставиха основите, отново всички заедно се събраха, за да попеят на лехичките. На милото тържество присъства и Светлана Стоенелова.

"Направихме градинката с много любов, енергия и ентусиазъм, нарекохме я "Здравка-Незабравка". Сега искаме да заредим градинката с най-добри чувства и любов, за да е жива, здрава, да оцелее и да ни радва"- каза директорката Лидия Ангелова.
и допълни, че изграждането на биоградинката е цялостен и целенасочен процес, който е започнал още в часовете.

Всички заедно, учители и родители, сътвориха красотата в двора на детска градина "Незабравка". В градинката вече има засадени домати, чушки, марули, манголд, грах, картофи, лук, подправки всякакви.

Да помогне на своята дъщеря от ІІ група, бе и Наталия Александрова. Развълнувана- и от празника, и от свършената работа, бе и Ивона. Тя достойно издържа нашият тест, свързан с познанията й за плодове и зеленчуци. Мечтае като порасне да има своя градинка- като тази на баба, която, както самата тя казва, е толкова голяма, че можеш да се изгубиш. Ивона обаче иска да стане ветеринарен лекар.

За биоградинката през лятото ще се грижи персонала на детска градина "Незабравка". През юли месец отново ще се съберат на тържество, на което децата ще опитат и първите плодове на своя труд.
...
СнимкаВ Майор Узуново, в бившия стопански двор, откриваме офиса на Пламен Владимиров и Борислав Вълчев. Те са земеделски производители  от над 10 години. Започнали са с около 1000 декара. В момента обработват над 17 хиляди декара, като отглеждат характерните за региона зърнено-житни култури. И двамата не са от Майор Узуново.

"Имахме друг бизнес, който до преди десетина години работеше. После нещата се промениха, тук имаше свободна земя, затова и останахме. Започнахме с допотопна техника, от времето на Соц-а, но след като минахме през 2 програми, подновихме техниката. Обработваме земя- общо 17 500 декара в землищата на М.Узуново, Иново Капитановци, Динковица, Градец, Видин. С новите машини е много по-лесно, много по-рентабилно"- казва Пламен Владимиров.

СнимкаАрендаторът е успял да напръска житото, успял е да засее и пролетниците. Не се оплаква от падналите дъждове, единствената загуба на този етап ще е от пропадналите посеви заради скъсаната дига на река Делейнска.

"120 декара пропаднали имаме, подадохме заявления, за да се отчетем пред НАП, на обезщетения не се надяваме"- каза Пламен.

7 000 декара от земята, която обработват двамата арендатори е собствена, останалата е арендувана. Договори със собствениците се подписват регулярно, в тях е описано какво е задължението на арендатора.

Снимка"И в Майор Узуново, и в останалите села хората искат едно и също- предимно пари, рентите са добри. Продукция не искат много, защото и животните намаляха."

На всички свои "колеги" Пламен пожела: "Успешна година, безаварийна жътва, високи добиви и прилични цени!



СнимкаОставаме на територията на Майор Узуново, или както местните биха казали- Алваджи. "Село с традиции, история и плодородна земя"- каза в петъчната ни рубрика "Добро утро кмете" местният първенец Станислав Георгиев, като си спомни за насажденията от ябълки, череши, вишни, праскови, круши и грозде. "С една дума, Майор Узуново беше една райска градина за Видинския край"- каза кметът.

Следващите ми събеседници също го потвърждават. Сядаме на сянка, на раздумка с Асен Иванов и фотографа Златко Ангелов- познаваме се отдавна и не се обижда, че го наричам "дядо". Как двама мъже си гледат градинките- този въпрос им задавам....говорим си за растенията, за животните, за борбата със сляпо куче...изобщо за живота на село. Хората, които познават Златко Ангелов, знаят колко усмихнат и ведър човек е, с много елегантно чувство за хумор, ще го усетите и вие, ако чуете звуковия файл.  

Фоторепортер: Светослав Цветанов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40