Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец преди жътвата- заблатени ниви, нападнати от болести есенници, незасяти пролетници

Снимка: Илиан Иванов


Темите в "Земята, която ни храни":

* Пораженията по посевите след обилните валежи, градушките и високото ниво на Дунав през последните дни-  Зарко Иванов- председател на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана и председателят на видинския съюз Александър Александров;
* Земеделски производители от Северозападна България са взели 35 кредита при облекчени условия чрез Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони от предишния програмен период/ 2007-2013 г./. Каква е идеята на Гаранционния фонд- разяснява Диана Дукова, главен експерт в Национален гаранционен фонд;
* Срещаме се и с Маргарита Цветкова, земеделски производител от монтанското село Расово, която е реализирала проект по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства".

Заблатени ниви, кални площи, нападнати от болести и полегнали есенници, на моменти и вятър, който не позволява да се пръскат- това е ситуацията в Монтанско. Има и посеви, унищожени от градушка. Всичко това научаваме от Зарко Иванов- председател на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана. Той е земеделец от Бойчиновци, с 4000 декара земя- предимно арендувана, и отглежда предимно зърнени култури в землищата на Бойчиновци, Охрид и Долно Белотинци. Срещаме се със Зарко Иванов в центъра на Монтана, в един хубав слънчев ден. Разговорът ни тръгва от там- има ли яснота каква ще реколтата:

"Рано е да се каже, падналите валежи не влияят добре на културите, на места още не е завършила сеитбената кампания, есенниците не са в добро състояние, някои от площите са потънали под вода. В Медковец мина и градушка. Имаше прогнози за огромни добиви, но със сигурност това няма да е така. Рано е да се каже какви точно ще са загубите заради неблагоприятното време."

СнимкаДо 20 юни земеделските производители могат да получат ваучерите си за намален акциз върху газьола, който използват в производството си. Ваучерите ще се предоставят в общинските служби по земеделие. В предстоящата кампания ще бъдат предоставени 57 000 ваучера на над 18 хил. земеделски производители от всички сектори на селското стопанство. Държавната помощт, която земеделските производители ще получат, е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. По този начин земеделските производители ще получат 50 % намален акциз. Най-много ваучери ще бъдат раздадени в областите Добрич, Плевен, Ямбол, Пловдив и Стара Загора, посочват от министерството на земеделието и храните. Защо в Северозападна България земеделските производители не разчитат на ваучери за намален акциз върху газьола?

"Всички реални земеделци са се регистрирали за ваучери и ще получат. Има обаче и такива хора, които се водят земеделски производители само заради субсидиите, те нямат интерес, не кандидатстват, за да не си усложняват живота. Намалената ставка на акциза е практика в почти цяла Европа, трябва да я има и у нас, но не с ваучери. Трябва да е с оцветено гориво и колкото ти е нужно, толкова да ползваш."

Кризата в Украйна ще се отрази ли на цените у нас и на износа на зърно, защо земеделските производители не застраховат земите си и кои са пробойните в Програмата за развитие на селските райони- всичко това чуйте в звуковия файл.
 
СнимкаПреди седмица скъсана отводнителна дига на река Делейнска наводни земеделски площи във видинското село Иново. Сега притесненията на земеделците в региона са свързани с повишеното ниво на река Дунав. За състоянието на есенниците и хода на пролетната кампания разговаряме с Александър Александров- председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин:

"Първоначалния оглед показва, че наистина има поражения от нападения на болести по есенниците. Има полегнали посеви с пшеница и ечемик, не може да се влезе и да се третират с препарати. Това ме кара да мисля, че в известен процент реколтата би могла да бъде компрометирана. От друга страна заради скъсаната дига на река Делейнска около Иново са залети около 120 дка слънчоглед и около 100 дка пшеница. Заради високите води на Тимок и Дунав в района на Ново село също има много залети площи. Има и незасяти площи. Надяваме се да приберем есенниците- очаква се жътвата да започне по-рано. Дано това, което е останало, да бъде прибрано."

От Асоциацията на зърнопроизводителите са дали указания на колегите си да подават заявления в Общинските служби по земеделие, за да може комисия да обследва посевите. Оценката на щетите ще е необходима пред НАП- за приспадане на данъците, коментира още зърнопроизводителят.
...
Земеделски производители от Северозападна България са взели 35 кредита при облекчени условия чрез Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони. От тази схема са се възползвали най-много бенефициенти от Плевенска област- 17, следват ги земеделските производители от област Монтана- 6 кредита с подкрепата на Националния гаранционен фонд, във Видинска област - 5, Фондът е обезпечил 4 кредита въвВрачанска област- това съобщи пред журналисти от Северозападна България Диана Дукова, главен експерт във Фонда. 

Снимка"Основната роля на Гаранционния фонд е да подпомага микро-, малки и средни предприятия при създаването и развитието им. От старта на Гаранционната схема в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо над 250 бенефициенти и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер над 100 млн. лева. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони"- каза Диана Дукова.


Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема с максимална стойност 3 млн. лв. Гаранциите, издавани от Националния гаранционен фонд, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г. От Гаранционната схема могат да се възползват бенефициенти по мерки 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 "Подобряване икономическата стойност на горите" и 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

В Северозападна България 32 кредита са по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" и 3 по мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", съобщи още Диана Дукова. Подпомогнато е закупуването на трактори с прикачен инвентар, специализирана техника и съоръжения. Има изградени силозни стопанства, оборудвани кравеферми, изградено оборудване за почистване на торова маса. Направени са инвестиции за производство на сурово краве мляко и отглеждане на животни за разплод, винарна, за изграждане на стартиращо предприятие за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, както и в областта на зърнените култури, пчеларството и картофопроизводството.

СнимкаМаргарита Цветкова от монтанското село Расово е земеделски производител от над 20 години. Поводът да се срещнем с нея бе това, че е кандидатствала и одобрена по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства". По проекта, с помощта на Националния гаранционен фонд  Маргарита  е изградила навес, битова сграда, закупила е кантар и е извършила реконструкция на склад. Самата тя е убедена, че без финансова помощ не би успяла. 

Маргарита обработва 5000 декара - предимно арендована земя в землището на село Расово, отглежда традиционните култури- пшеница, ечемик, царевица и най-много слънчоглед. Все още не се наема да прави прогнози за добивите, но не се е уплашила от последните дъждове. Маргарита осигурява 7 работни места, но не смята, че за 20-те години, през които работи, е забогатяла.

"Всичко, което изкараме, инвестираме основно в техника и модернизация", казва тя и признава, че ако от нея зависи нещо по отношение на подготовката и реализирането на проекти през новия програмен период, би променила: "Голямата бюрокрация, голямото писане."

СнимкаВ стопанството на Маргарита са изградени и оборувани два силоза, в които съхранява само собствена продукция. Не реализира сделки на зелено. Смята, че да си земеделски производител, е трудно, основните проблеми са при реализацията на продукцията, а без европейски средства не би се справила. Маргарита е започнала с 500 декара, като постепенно ги увеличава. Работи без почивка:

"Щом времето е благоприятно, сме на полето, защото земята ни храни. Жалкото е, че младите не се спират много при земята, но пък и млади по селата няма много..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40