Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигите и техните "стопани"

5
Снимка: Ваня Минева

Темите в предаването днес:
* Чия соственост са дигите в община Брегово;
* Децата, които участваха в традиционния еко- арт в Белоградчик ще ни разкажат какъв искат да бъде светът, в който живеем;
* За трета поредна година видинска група ученици от ПГ "Проф. д-р Асел Златаров", участва в Националния поход "По стъпките на Ботевата чета - от Козлодуй до Околчица".

Река Тимок е в коритото си и вече не създава напрежение сред жителите на община Брегово. Остава обаче нерешен проблемът с две от дигите, които "Напоителни системи" не стопанисва, заради проблеми със собствеността.

"Това са две диги в устието на река Тимок. Едната даже не е завършена. Тези две диги са актувани като държавна собственост и трябва да се стопанисват от "Напоителни системи". В продължене на няколко години "Напоителни системи" във Видин бяха закрити и това е една от причините тези диги да не се поддържат и да нямат стопанин. Ние, с областния управител, поехме едни задължения по отношение на тяхното поддържане и това го правим вече поредна година", каза кметът на Брегово Милчо Лалов.

Собствеността на дигите в Бреговска община бе дискутирана по време на посещението във Видин на директора на "Напоителни системи" София Димитър Методиев. Заедно с него да проверят предприетите мерки за опазване на хората и областта от високите води на река Дунав бяха Петя Раева, депутат от ДПС от видински район и бивш директор на "Напоителни системи", Филип Попов, депутат от "Коалиция за България", областният управител Кръстьо Спасов и още един бивш директор на дружество, който е от Видин и в момента е главен инженер във видинския клон- Тодор Емилов.

"Искам да уточня- нещо, което не ми е дадено да го стопанисвам от министерството на земеделието и храните, аз не мога да отговарям за него", каза Димитър Методиев.

"Поели сме ангажимент и ще изясним чии са тези диги. Наистина не може да са ничии. Ще се предприемат действия, които ще гарантират безопасността на хората. Собствеността им е в процес на изясняване. Съставена е комисия, която ще изследва чии са те и съответно собственикът ще кандидатства за средства, с които ще се изградят", коментира обласният управител Кръстьо Спасов.

Дига в община Брегово, АрхивДейността на "Напоителни системи" във Видинска област е от голямо значение и за земеделските производители, допълни депутатът Филип Попов:

"Тук земеделските земи са високо рискови и застрахователните компании не искат да ги застраховат. Затова, ако няма отводнителна система, която да работи, нивите на хората се наводняват и те не получават никакви компенсации. Тук идва и ролята на "Напоителни системи" да предпазят от наводняване."

Във видинския клон на "Напоителни системи" има назначени нови хора, каза за РАДИО ВИДИН директорът Димитър Йоцов:

"От началото на годината има допълнителни назначения. 5 човека са назначени и основно работници, които се занимават с помпените станции и съоръженията. Би трябвало да имаме повече хора."

За трета поредна година Детски комплекс - Белоградчик организира провеждането на Еко - арт в града. Еко-арт е изкуство от отпадъчни материали, а целта е да се провокира екологично мислене у децата и отговорно поведение за грижа и опазване на природата; да се покаже на практика как от вече употребени и ненужни предмети може да се създаде изкуство. На събитието присъства Иванка Петрова. 12 отбора от по 5 деца два часа градиха света на своите мечти. В отбора имаше и по един възрастен. Събитието се проведе в парка пред Младежкия дом. Децата обясниха как опазват природата чиста:

"Вкъщи хвърляме боклуците в кофата за боклук...Трябва да пестим водата. Като си мия зъбите спирам водата... За да е чист въздуха, трябва да има дръвчета и цветя."

Еко арт в БелоградчикКомпетентно жури в състав Антон Трифонов, Цецка Нешева и Елена Джунинска разгледа и оцени работата на децата, като всеки отбор трябваше сам да представи идеята, по която работи.

"Щастлива съм от наградата. За втори път печелим първото място. Нашата композиция е "Без техника не може. Където и да летим, отново ще се връщаме в България". Децата се справиха блестящо. В школата изцяло работим с подръчни материали. Учим децата на сръчност, на умения да композираме"- каза Илияна Павлова, ръководител на школа "Направи си сам" към Детския комплекс. Тя не скри радостта си от първото място, което съвсем заслужено спечелиха нейните възпитаници.

Целта на станалата традиционна за града проява е, всички заедно да повишим отговорноста си към опазване на природата. Да покажем, че малката, но ежедневна грижа за околната среда, може от задължение да се превърне в удоволствие и наслада за сетивата.

"Казват, че умението да направиш от нещо безполезно- изкуство, е талант", сподели Таня Тончева, директор на Детския комплекс в Белоградчик, организатор на събитието.

Третата тема в "Еко свят" посвещаваме на националния поход от Козлодуй до Околчица, който се провежда за 68 път. Тази година 837 души ще извървят славния път на Христо Ботев и неговата чета. Подготовката започна месец по-рано и всичко е на ниво, каза за РАДИО ВИДИН Ръководителят на похода Георги Петков. На тръгване от Враца походниците получиха по китка здравец от кмета Николай Иванов. Следващата среща ще е на 2 юни на връх Околчица.

Видинските участници в похода.В похода за трета поредна година участва видинска група от 30 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Учениците са в два клуба: "Млад турист" и "Природата и ние", с ръководители Таня Методиева и Ирена Борисова. Срещаме се с Таня Методиева преди заминаването им:

"Походът е трета категория трудност. В него са включени обекти от 100-те Национални туристически обекта. Всяка година се провежда от 27 май до 2 юни. Общо като километри целият преход е 120 километра. Те се изминават само пеша. На ден се изминават средно около 20-30 километра. Предпоследният ден е по-продължителен, това е и най-трудната част от прехода. Първите два дни изцяло се върви по асфалт. Забавно е, движението от автомобили минава покрай нас и всички ни поздравяват."

Организаторите имат изисквания към участниците в похода. Те са най-вече към дисциплината и построяването на биваците. Много се набляга и на опазване на околната среда. Дори има и такива призове, които се връчват накрая. Задължително е почти всички походници да участват в туристическите игри и другите организирани спортни изяви.

Видинската група е добре екипирана и подготвена за похода във Врачанския балкан. Желаем им успешно да стигнат до края и много поводи за гордост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40