Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Младенов: "Пожелавам добри добиви и качествен мед на добри цени!"

Снимка: Светослав Цветанов


Днешното издание на "Земята, която ни храни" посвещаваме на пчеларите. На темата ще погледнем глобално и ще научим повече за кампанията на глобалната екологична организация "Грийнпийс - България" за опазване на пчелите и срещу индустриалното земеделие- "План Бее- живот без пестициди"- Ирина Недева от програма "Хоризонт" разговаря с Деница Петрова от еко-организацията. След това се връщаме на местна почва, за да си поговорим с председателя на общинското пчеларско дружество във Видин- Петър Младенов- за проблемите около пчелите, как им се отразиха продължителните валежи, наблюдава ли се висока смъртност. Засягаме и въпроси около Националната програма по пчеларство и помощта по схемата de minimis, в която са включени и пчеларите. Спираме се и на конкретен въпрос от наша слушателка от Бело Поле, свързан с рапичния мед.

СнимкаЕкологичното земеделие, с което може да се превъзмогне кризата с измирането на пчелите и останалите опрашители, е напълно осъществимо и се прилага вече в Европа в голям мащаб. Това са изводите от ново изследване на "Грийнпийс", което обединява съвременното научно познание за екологичното земеделие и практическото знание на фермери, учени и еко-предприемачи от цяла Европа. Докладът "План Б - Живот без пестициди". Преход към екологично земеделие" показва важността на пчелите за глобалното осигуряване на храна, дава преглед на научната литература за контрола върху пестицидите. Изводите са ясни - синтетичните химически пестициди, използвани в земеделието, са прекомерни. Идеята на кампанията "План Бее- живот без пестициди" е, че индустриалното земеделие изисква все повече и все по-отровни пестициди, заради които умират пчелите. Защото освен вредителите, пестицидите убиват и много полезни насекоми- затова и екологичната организация подема кампания за преминаване към екологичното земеделие, ако искаме планетата да оцелее.

Интервюто на Ирина Недева от програма "Хоризонт" с Деница Петрова от "Грийнпийс - България" чуйте в звуковия файл.

СнимкаГост в "Земята, която ни храни" е Петър Младенов- председател на общинското пчеларско дружество "Димитър Балев" във Видин. Говорим за проблемите около пчелите, как им се отразиха продължителните валежи, наблюдава ли се висока смъртност.

"Пчелните семейства са в процес на ускорено развитие, чакаме първата основна паша и имаме всички индикации да очакваме една добра година. След зимата загубите са малко над планираните и малко над нормалните, които се приемат- до около 10 %. Част от причините, които водят до тези загуби, са и третиранията на посевите от арендаторите. Напоследък благодарение на съвместните усилия на "Растителна защита" и кметовете по места, се забелязва желание за взаимодействие"- каза Петър Младенов.

До 31 юли тази година ще бъдат кредитирани одобрените проекти по мерки Б "Борба срещу вароатозата", и Г "Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Общността" на Националната програма по пчеларство.

"Пчеларите трябва да подпишат договорите и да реализират дейностите. Радостното тази година е, че са спечелили кандидати по мярка за оказване на техническа помощ, чиято основна цел е да презентират и рекламират пчелните продукти- нещо, което до сега не се е случвало. Има необходимост нашата общественост да бъде запозната с полезните качества на пчелните продукти."

СнимкаОт 2 юни започна подписването и на договори по схемата de minimis за пчеларите, съобщиха от Държавния фонд "Земеделие". Парите са за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 г.  Договори по схемата de minimis за пчеларите ще се подписват до 20 юни. Определената помощ за пчелно семейство по схемата de minimis за тази година е 3,45 лв. Условието е земеделските производители да запазят 90% от броя на пчелните семейства до 1 декември 2014 г. Според Петър Младенов програмата de minimis за пчеларите има хубава и лоша страна:

"Единственото хубаво е, че програмата я има и за втори път са включени и пчеларите. Бомбата при програмата беше заложена преди тя да стартира- частно практикуащите лекари нямаха сключени договори за извършване на прегледи на пчелите. Така те отказваха да заверят дневниците на пчеларите, а така те губеха право да кандидатстват за помощта. Сега проблемът е разрешен, общинските ветеринарни лекари извършиха прегледите и завериха ветеринарно-медицинските дневници."

Пчеларският бранш е неглижиран от държавата, смята още Петър Младенов:

"Когато стартира за първи път схемата, пчеларите получиха по 12 лева на кошер. Сега сумата ще е по-малка. Затова възниква въпросът- как за пчеларите или няма пари, или те са недостатъчни. Неведнъж съм казвал, че в Сърбия субсидирането на пчеларите е от самите общини. Оправданието "няма пари" е недостатъчно."

"Уникалността и дъхавостта на видинския мед е пословична и той е един от най-качествените в страната!"- каза Петър Младенов и пожела на своите колеги: "Добра паша, добри добиви и качествен мед на добри цени!

Какво се случва с питите, ако в близост до пчелина има насаждения с рапица и какво трябва да правят пчеларите- съветите чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50