Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бъдете еко!"- призовават еколозите от училищно радио "Йон Чолака" в Брегово

Снимка: Кирил Кунчев

Темите в предаването днес:
* В предаването на 5 юни ни гостува екипът на училищно радио "Йон Чолака" град Брегово;
* 100 години навърши ломското туристическо дружество "Аспарухов хълм";
* Как в община Лом решават проблемите с бездомните кучета и комарите.

Днес е 5 юни, Световен ден на околната среда. В целия свят са планирани редица прояви с екологична насоченост, като важна роля и участие имат младите хора.

Екипът на училищно радио "Йон Чолака" към СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Брегово посвети едно от своите предавания на Световния ден на околната среда. Моника Валентинова, ученик от 7 клас, разговаря с Орлин Панов, учител по предмета "Човек и природа" за часовете по екология в училище:

"За да могат да се решават екологичните проблеми трябва да се познават причините, които ги пораждат. Трябва да познаваме сложните вваимоотношения между организмите и средата, въздействието на антропогенния фактор. Отговори на всички тези въпроси дава екологията. Ето защо смятам, че е толкова важна."

Наташа Найденова е учител по ангийски и руски узик в училището и ръководител на програмата "Еко училища", от която учебното заведение печели приза "Зелен флаг". С нея разговаря Браян Николаев, ученик от 6 клас.

"През 1998 година е създадено екологично дружество с учениците от 8 и 10 клас. Заради тяхната дейност бяхме отличени със "Зелен флаг". Две години работихме и участвахме в множество екологични акции- една от тях е възстановяване на зеления пояс край река Тимок. На всеки 20 април в училище се организираше празник. Имаше и изложба на домашни любимци. Отделно учениците участваха в инициативи на Община Брегово."

СнимкаМоника Валентинова разговаря с ученици от бреговското училище "Св. Св. Кирил и Методий" за човешката дейност и заобикалящата ни среда.

"Много е хубава природата в България. Но не правим всички възможно да я опазим. Има хора, които замърсяват природата и не осъзнават какво правят... Аз рециклирам предмети, изхвърлям разделно... В училище организиране акции по почистване... Правя забележки, когато замърсят умишлено", споделиха мнения съучениците на Моника и Браян.

Екологично е поведението, което се опитва, макар и с минимални усилия, да възпре глобалните последици за естественото състояние на планетата. В тази дейност всеки от нас има значение! Колкото повече от хората мислят разумно и се опитват да мислят екологично, толкова повече от красотите на природата ще се запазят. "Бъдете еко! Бъдете разумни! Грижете се за Природата за да може и тя да ви върне същото внимание", призоваха Моника и Браян.

По повод Световния ден на околната среда- 5 юни, РИОСВ- Враца подари на най-малките жители на община Роман постановка на екологична тема на столичен театър. В читалището на града, децата от детските градини и началните класове, както и гостите на град Роман имаха възможност да разберат защо и как трябва да пазят околната среда от представлението "Нашата улица". След постановката се проведе дискусия, по време на която участниците научиха как да се включат в конкурса "Най-големият малък приятел на животните".

СнимкаВ Природозащитен център "Натура" се проведе изложбата "Купи картина, спаси природата", организирана съвместно с Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан". Бяха изложени 70 рисунки на ученици и деца от детски градини, участвали в различни мероприятия на РИОСВ- Враца и ДПП "Врачански Балкан". От тях бяха продадени над 50, а организаторите събраха над 1200 лева.

"С парите ще закупим фиданки, които ще бъдат засадени в Седмицата на мобилността през септември", обясни Цветелина Вергилова- старши експерт "Връзки с обществеността" в екоинспекцията във Враца.




Сто години навърши ломското туристическо дружество "Аспарухов хълм".
Юбилеят бе отбелязан с концерт, в голямата зала на Народно читалище "Постоянство".


"Минали сме през възходи и падения, но фактът, че съществуваме вече 100 години, говори много", сподели председателят на дружеството Иван Недков.

СнимкаИсторическото начало на туризма в Лом е поставено от група ученици от шести клас на Педагогическото училище в града, през 1914 г., които създават Дружество за туризъм към Юношеския туристически съюз - София. Със сегашния председател на дружеството Иван Недков разговаря Владимир Недев:

"Аз считам, че тези сто години са решаващи за развитието на нашето туристическо дружество. Развитието на дружеството е търпяло възходи и падения, но фактът че го има, говори сам по себе си. Дружеството в момента е изключително затруднено. В предишни години получавахме субсидии, а в момента съществуваме благодарение на наемателите на помещения в туристическата сграда. Общината помага в известна степен, но това е крайно недостатъчно за  туристическото движение."

С ентусиазма на пионерите, които в началото са разчитали само на дарения, настоящите членове на ломското туристическо дружество правят всичко възможно да продължат дейността си.

Община Лом работи по Общинска програма за намаляване на популацията на безстопанствени кучета. Отделени са средства в бюджета тази година за изграждане на приют.

Александър Александров"Първо трябва да го проектираме. Като обявим поръчката, заедно с проектантите ще координираме обема на приюта и стойността. Имаме определена с решение на Общинския съвет площадка за приют", каза за РАДИО ВИДИН зам.кметът по "Териториално-селищно устройство и благоустройство" Александър Александров.

Община Лом има сключен договор с фирма, която кастрира, обезпаразитява и маркира кучетата от години. Александър Александров каза още, че са успели да запазят броя на бездомните животни. През 2013 година са регистрирани 97 домашните кучета в община Лом. 191-о са бездомните животни. Осиновени са 70. Стопаните, които решат да спазят Закона и регистрират домашния си любимец, трябва да платят и годишна такса от 10 лева.

Софийска фирма е спечелила обществената поръчка за пръскане срещу комари в град Лом и до края на тази седмица ще направи първата обработка. Обработките срещу комари ще бъдат общо 4. Същата фирма извършва и пръсканията срещу кърлежи и бълхи.

Още чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40