Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 2 юни младите хора от сдружение "Заедно за Берковица" осъществиха поредната си идея- в Берковица вече има паметна плоча, посветена на Христо Ботев.

Димитър Манов: "Заедно за Берковица" е общата ни кауза"

Снимка: Петя Генова


Здравейте, уважаеми слушатели на Радио Видин! Днешната приказка е за истинския, реализирания патриотизъм, за примера на младите хора, в които все по-малко вярваме и за които казваме все по-рядко добри думи.

Една група млади ентусиасти от Берковица разбиха на пух и прах клишираното мнение, че днешната младеж "не става". Разбиха го с делата си, както един от техните идоли- Христо Ботев. На втори юни младежите, след повече от година усилия, успяха да открият паметна плоча на гениалния поет и революционер. На тържественото откриване имаше много берковчани, много повече, отколкото се събират на официални тържества. Може би, защото усетиха, че в делото на момчетата и момичетата от "Заедно за Берковица" няма никаква казионност и позьорство.

СнимкаДнес ми се ще да ви потопя в атмосферата на тържеството по повод откриването на паметния знак за Ботев. Защото беше красиво в своята искреност и чувството за дълг към паметта и историята. Защото такива неща днес не се случват толкова често. Секретарят и един от основните двигатели на организацията- Димитър Манов, с много вълнение разказа за усилията при изграждането на паметния знак и за нуждата всяко селище да има такъв:

"Кой е бил Христо Ботев- творец, емигрант, патриот, герой, личност с буен нрав, неразбран от свои, презрян от врага? За Ботев историята никога не е категорична, спори се за неговата рождена дата, за неговото лобно място, за неговата смърт. Но никой не спори за едно- че той е човек за пример и подражание. Че когато са били нужни действия- той е стоял в предните редици, когато е била  нужна критика- той я е изказвал пръв без притеснения и недомлъвки. Когато е трябвало да признае нечии усилия го е правил с любимата си дума "брате". Този Ботев познаваме ние и пред него се прекланяме днес- онази луда глава, която на 30 май 1876г. слезе на българския бряг от пленения кораб "Радецки", целуна святата българска земя и с гняв и сила в сърцето пое със своите четници към гибел и саможертва в името на нашата родина, в името на нейната независимост и нейната свобода.

Дни по-късно Ботев пада покосен от вражески куршум- смърт, очаквана и може би търсена. Смърт, вплетена в неговата творба "Хаджи Димитър", в която сякаш той самият е прототип на лирическия герой. Но тази смърт, тази саможертва, издигна Христо Ботев на онзи пиедестал, пред който ние днес поднасяме цветя и венци, пред който се прекланяме и  свеждаме глава. Тази саможертва не е забравена и никога няма да бъде забравена. 138 години са една песъчинка в пясъчния часовник на времето, когато става въпрос за подобен гении, подобни завети и дела. Христо Ботев и неговата чета са онези герои, от които ние черпим сили в настоящето, за да можем да ковем бъдещето си.

От всичко казано дотук следва и самият изводът, че паметник на Христо Ботев е задължителен- не само в Берковица, но и във всяко населено място в България. Аз съм повече от щастлив, че от днес нашия град ще има специално място, на което да сведе глава в почит пред Христо Ботев и неговата чета."
 
Димитър Манов обясни защо са избрали точно това име за своята организация:

"Радвам се, че сдружение "Заедно за Берковица" завършва успешно поредната си инициатива в името на нашия град. От днес ние вдигаме летвата още по-високо и заявяваме ясно, че това е само началото. Доказахме пред себе си, пред Вас , нашите съграждани, че има ли желание- има и начин. Че ние сме тези, които трябва да запретнат ръкави и да променят бъдещето си, че никой и нищо не е по-голямо от мечтите на хората. Сдружение "Заедно за Берковица" започна своята дейност преди по-малко от две години. За това време ние загърбихме апатията, повярвахме и оставихме зад гърба си десетки инициативи, допринесли за благото на града, за неговия културен подем и за едно ново начало. Ново начало, лишено от оплаквания, изпълнено с надежда, обединило всички ни в името на град Берковица.

Ако преди време някой ми беше казал, че ще стоя пред Вас и ще съм част от откриване на паметник, съграден от нашите усилия и желание, нямаше да му повярвам. Щях да му благодаря за проявеното доверие, но нямаше да повярвам, че ние можем да стигнем толкова далеч. А днес това е факт. И днес аз знам, че всички ние сме способни да променим града си, да променим съдбата си. Всичко, което сдружение "Заедно за Берковица’ постигна до този момент е плод на нашите желания, на нашата упорит труд. Ние имаме мечти и тези мечти ще станат реалност. Това е възможно, ако ние повярваме, ако ние претърпим една революция, но не такава като тази на Ботев, а революция на духа , революция на съзнанието си. Промяната трябва да започне от самите нас. Ние сме тези, от които зависи града ни и неговото бъдеще. Днес ние сме длъжни повече да работим и по-малко да говорим. Защото дела трябват, а не думи.

Драги приятели, скъпи съграждани, Берковица е нашият дом, нашето бащино огнище. Тук се смяхме и играхме, тук преоткривахме света. Нека не забравяме откъде сме тръгнали, за да знаем накъде вървим. Народ без култура и спомен за миналото си е дърво без корен- лесно гние и лесно се пречупва!

И накрая нека Ви кажа как избрахме името на нашето сдружение - "Заедно за Берковица". Тези думи са нещо повече от  име на поредна организация, на сдружение, на група от хора. В тези две думи са вплетени мечти, пориви, упоритост и увереност. "Заедно за Берковица" е нашето желание за по-светло бъдеще, за по-хубав и прекрасен свят, за сбъдната мечта, за едно прекрасно кътче за живеене, наречено Берковица. "Заедно за Берковица" е обща кауза, за която сме отговорни всички. Ние ще успеем, защото всички ние ще градим в името на Берковица, ще градим заедно за Берковица. Благодаря Ви!"

Денят в почит на Ботев и неговите четници, дали жертвен данък за свободата на Отечеството не е празник, но в този случай Берковица имаше какво да празнува. Защото, какво по-хубаво от това да сме потомци не само по кръв и биография, а и по вътрешно убеждение и отговорност, такива каквито са младежите от сдружение "Заедно за Берковица". Изброих някои от имената на младежите. Сигурна съм, че при следващия ми разказ за тях, няма да мога да ги изброя, защото ще са много повече, увлечени от добрия пример.

А ето и ядрото на сдружението: Пламен Хаджийски, Евелина Хаджийска, Радослав Григоров, Даниел Недков, Надя Димитрова, Гергана Георгиева, Томислав Филипов и Димитър Манов.

Вижте още

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00