Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 2 юни младите хора от сдружение "Заедно за Берковица" осъществиха поредната си идея- в Берковица вече има паметна плоча, посветена на Христо Ботев.

Димитър Манов: "Заедно за Берковица" е общата ни кауза"

Снимка: Петя Генова


Здравейте, уважаеми слушатели на Радио Видин! Днешната приказка е за истинския, реализирания патриотизъм, за примера на младите хора, в които все по-малко вярваме и за които казваме все по-рядко добри думи.

Една група млади ентусиасти от Берковица разбиха на пух и прах клишираното мнение, че днешната младеж "не става". Разбиха го с делата си, както един от техните идоли- Христо Ботев. На втори юни младежите, след повече от година усилия, успяха да открият паметна плоча на гениалния поет и революционер. На тържественото откриване имаше много берковчани, много повече, отколкото се събират на официални тържества. Може би, защото усетиха, че в делото на момчетата и момичетата от "Заедно за Берковица" няма никаква казионност и позьорство.

СнимкаДнес ми се ще да ви потопя в атмосферата на тържеството по повод откриването на паметния знак за Ботев. Защото беше красиво в своята искреност и чувството за дълг към паметта и историята. Защото такива неща днес не се случват толкова често. Секретарят и един от основните двигатели на организацията- Димитър Манов, с много вълнение разказа за усилията при изграждането на паметния знак и за нуждата всяко селище да има такъв:

"Кой е бил Христо Ботев- творец, емигрант, патриот, герой, личност с буен нрав, неразбран от свои, презрян от врага? За Ботев историята никога не е категорична, спори се за неговата рождена дата, за неговото лобно място, за неговата смърт. Но никой не спори за едно- че той е човек за пример и подражание. Че когато са били нужни действия- той е стоял в предните редици, когато е била  нужна критика- той я е изказвал пръв без притеснения и недомлъвки. Когато е трябвало да признае нечии усилия го е правил с любимата си дума "брате". Този Ботев познаваме ние и пред него се прекланяме днес- онази луда глава, която на 30 май 1876г. слезе на българския бряг от пленения кораб "Радецки", целуна святата българска земя и с гняв и сила в сърцето пое със своите четници към гибел и саможертва в името на нашата родина, в името на нейната независимост и нейната свобода.

Дни по-късно Ботев пада покосен от вражески куршум- смърт, очаквана и може би търсена. Смърт, вплетена в неговата творба "Хаджи Димитър", в която сякаш той самият е прототип на лирическия герой. Но тази смърт, тази саможертва, издигна Христо Ботев на онзи пиедестал, пред който ние днес поднасяме цветя и венци, пред който се прекланяме и  свеждаме глава. Тази саможертва не е забравена и никога няма да бъде забравена. 138 години са една песъчинка в пясъчния часовник на времето, когато става въпрос за подобен гении, подобни завети и дела. Христо Ботев и неговата чета са онези герои, от които ние черпим сили в настоящето, за да можем да ковем бъдещето си.

От всичко казано дотук следва и самият изводът, че паметник на Христо Ботев е задължителен- не само в Берковица, но и във всяко населено място в България. Аз съм повече от щастлив, че от днес нашия град ще има специално място, на което да сведе глава в почит пред Христо Ботев и неговата чета."
 
Димитър Манов обясни защо са избрали точно това име за своята организация:

"Радвам се, че сдружение "Заедно за Берковица" завършва успешно поредната си инициатива в името на нашия град. От днес ние вдигаме летвата още по-високо и заявяваме ясно, че това е само началото. Доказахме пред себе си, пред Вас , нашите съграждани, че има ли желание- има и начин. Че ние сме тези, които трябва да запретнат ръкави и да променят бъдещето си, че никой и нищо не е по-голямо от мечтите на хората. Сдружение "Заедно за Берковица" започна своята дейност преди по-малко от две години. За това време ние загърбихме апатията, повярвахме и оставихме зад гърба си десетки инициативи, допринесли за благото на града, за неговия културен подем и за едно ново начало. Ново начало, лишено от оплаквания, изпълнено с надежда, обединило всички ни в името на град Берковица.

Ако преди време някой ми беше казал, че ще стоя пред Вас и ще съм част от откриване на паметник, съграден от нашите усилия и желание, нямаше да му повярвам. Щях да му благодаря за проявеното доверие, но нямаше да повярвам, че ние можем да стигнем толкова далеч. А днес това е факт. И днес аз знам, че всички ние сме способни да променим града си, да променим съдбата си. Всичко, което сдружение "Заедно за Берковица’ постигна до този момент е плод на нашите желания, на нашата упорит труд. Ние имаме мечти и тези мечти ще станат реалност. Това е възможно, ако ние повярваме, ако ние претърпим една революция, но не такава като тази на Ботев, а революция на духа , революция на съзнанието си. Промяната трябва да започне от самите нас. Ние сме тези, от които зависи града ни и неговото бъдеще. Днес ние сме длъжни повече да работим и по-малко да говорим. Защото дела трябват, а не думи.

Драги приятели, скъпи съграждани, Берковица е нашият дом, нашето бащино огнище. Тук се смяхме и играхме, тук преоткривахме света. Нека не забравяме откъде сме тръгнали, за да знаем накъде вървим. Народ без култура и спомен за миналото си е дърво без корен- лесно гние и лесно се пречупва!

И накрая нека Ви кажа как избрахме името на нашето сдружение - "Заедно за Берковица". Тези думи са нещо повече от  име на поредна организация, на сдружение, на група от хора. В тези две думи са вплетени мечти, пориви, упоритост и увереност. "Заедно за Берковица" е нашето желание за по-светло бъдеще, за по-хубав и прекрасен свят, за сбъдната мечта, за едно прекрасно кътче за живеене, наречено Берковица. "Заедно за Берковица" е обща кауза, за която сме отговорни всички. Ние ще успеем, защото всички ние ще градим в името на Берковица, ще градим заедно за Берковица. Благодаря Ви!"

Денят в почит на Ботев и неговите четници, дали жертвен данък за свободата на Отечеството не е празник, но в този случай Берковица имаше какво да празнува. Защото, какво по-хубаво от това да сме потомци не само по кръв и биография, а и по вътрешно убеждение и отговорност, такива каквито са младежите от сдружение "Заедно за Берковица". Изброих някои от имената на младежите. Сигурна съм, че при следващия ми разказ за тях, няма да мога да ги изброя, защото ще са много повече, увлечени от добрия пример.

А ето и ядрото на сдружението: Пламен Хаджийски, Евелина Хаджийска, Радослав Григоров, Даниел Недков, Надя Димитрова, Гергана Георгиева, Томислав Филипов и Димитър Манов.

Вижте още

В “Музикална зона” на 21 ноември слушаме „приветливи“ песни :)

Привет, приятели, привет! : )))   Днес е  Световният ден на поздрава или World Hello Day. Най- лесният начин да се включим в този празник, е да се усмихнем и да поздравим поне десет души. Така със сигурност ще направим деня им по- хубав. Да използваме повода и да послушаме „приветливи“ песни, с които си казваме „Здравей“. Ако основата на..

публикувано на 21.11.22 в 09:40

В „Музикална зона“: „И Бог създаде жената“ - Бриджит Бардо, преди 88 години

Тя е една от най-известните и талантливи актриси на всички времена. Нейното име се свързва не само с красивите й филми и актьорска дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. Едва ли има някой, който да не знае за нейния талант като актриса и да не е гледал поне един филм с нейно участие. Но като певица малцина я познават...

публикувано на 26.09.22 в 09:50

В „Музикална зона“на 4 юли се гответе за горещо ретро лято

Слънцето пече все по-силно, плажовете са все по-претъпкани, питиетата са все по-студени, а телата – все по-загорели. Това може да означава само едно: лято 2022 настъпва с пълна сила! За да отпразнуваме любимия ни сезон, вече се ровим в архивите си за емблематични летни парчета- те ще ни доставят необходимата доза слънчеви лъчи днес в „Музикална..

публикувано на 04.07.22 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме Бони Тейлър

Характерен дрезгав глас, който не може да се обърка. Може би се сетихте, може би я познахте от снимката? Ако все пак не знаете коя е тя, става дума за уелската рок-певица Бони Тейлър. 71-годишната звезда продължава да е в шоубизнеса, като през 2013 беше водеща на британската Евровизия. Нейните хитове остават в историята на музиката. Едва ли има някой,..

публикувано на 13.06.22 в 09:40

Честит рожден ден, Йоанна Драгнева!

Йоанна Драгнева става известна с изпълнението на "DJ, Take Me Away", по време на конкурса Евровизия, Белград, Сърбия, 2008 г. Ревностните зрители на БНТ познават Йоанна още като малко хлапе. Тя се появява на екран от 10-годишна, когато участва в различни детски формати. Първата й изява е в предаването „Здравей!”. След него води рубриката със..

публикувано на 23.05.22 в 09:46

В „Музикална зона“ днес ще пътуваме еднопосочно с Иръпшън

   Защото имаме “One way ticket”. Помните ли тази ретро песен? Няма как да не я помните! Това е големият хит на Eruption – „One Way Ticket“ („Еднопосочен билет“). Песента на младостта, на безгрижието, на веселбата... Тяхната музика ни дава позитивни емоции и по някакъв начин ни откъсва от забързаното ежедневие. Затова избрах точно тази група да слушаме..

публикувано на 16.05.22 в 09:55

"Музикална зона" на 9 май: "Да бъде ден, да има мир и песен!"

  Денят на Европа е посветен на мира и единството в Европа. Песни за мира слушаме в "Музикална зона" днес, когато повече от всякога се нуждаем от него.  Приповдигнати песни, които винаги остават актуални, носещи нашата всеобща надежда за по-добър свят, без войни, без насилие и омраза. Те показват колко красив може да бъде светът един ден, ако просто..

обновено на 09.05.22 в 10:34