Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да пестим от сметките за ток

Снимка: Радио ВИДИН
Енергийната ефективност е тема, която все повече излиза на преден план и касае джоба на всеки един от нас. За пример извадихме статистика за това колко киловатчаса средно на месец е електроенергията на нашия бойлер- ако топлим вода средно по 2 часа на ден, това означава 180 кВтч месечно. Ако използваме електрическа печка за отопление или радиатор по 5 часа на ден, за месеца уредът ще изхарчи 300 кВтч- пише на сайта на ЧЕЗ.

Шоурумът на фирмаКак разумно да потребяваме електроенергия- ще ви дадем примери с термопомпените системи за отопление и климатизация и с използването на слънчевите колектори или соларни панели. Слънчевите колектори безплатно загряват топлата вода, като използват слънчевата енергия. Дори когато слънцето е закрито от облаци, те могат да улавят топлината му. Потърсихме съвет от човек, който цял живот се занимава с тези системи-Радослав Лишков, управител на видинска фирма, която разработва и прилага енергоспестяващи концепции. Попитахме го какво трябва да знаем, ако решим вкъщи да си сложим соларен панел и какво ще ни спести системата:

"Соларните панели са различни- стандартни селективни и вакуумни- тръба в тръба. Вътрешната тръба топлоотдава, ако системата е термосифонна е ефективана. Ако е система под налягане, ефективността не е толкова голяма. Има и соларни панели, които произвеждат ток. Масовите произвеждат напрежение, равно на мрежата. Когато има слънце се дава на ел. мрежата, а когато няма се взема от мрежата ток за нуждите на домакинството или офиса. Целта е в годишен аспект това, което произвеждаш, да е равно на това, което потребяваш- нулева емисия за годината. За соларните панели няма значение квадратурата на жилището, а броя на обитателите и нуждата от топла вода.

СнимкаНай-лесно възвращаемите инвестиции са за малките соларни инсталации, но при тях не може да се разчита зимата. Един вакуумен панел за едно домакинство е около 600-700 лева. Необходим е и бойлер със серпентини за около 250-300 лева. Може да се ползва и термопомпен начин за греене на вода"- обясни специалистът.   

Термопомпите могат да намалят с до 60% сметките за ток на домакинствата в България, отопляващи се с конвенционални електронагревателни уреди. Термопомпените агрегати използват температурата на подземната вода. Оказва се, че във Видин използването на тези системи е доста разпространено.

"От водата вземаме енергията и загряваме или охлаждаме помещението. Спрямо климатика, коефициентът на полезно действие(КПД) е много по-голям. Ако използваме термопомпи, охлаждаме с подпочвена вода, която е с постоянна температура 15 градуса средно.

СнимкаЕдин климатик колкото и висок да е неговият клас, зимата преминем ли минус 20 градуса, КПД-то се влошава и използваната енергия е равна на потребяваната от един обикновен уред. Затова се ползва терпомопомпен агрегат. Едно е да отопляваш при температура от минус 20, за да достигнеш плюс 20 градуса за помещението, а в другия случай отопляваш от 12-15 градуса. Същото важи и за т.нар. земно свързани системи, при които тръбите в земята се полагат или вертикално, или хоризонтално. Вкарва се незамръзваща течност и отново се ползва температурната разлика от подпочвената вода. Внедряват се предимно при ново строителство на еднофамилни къщи"- обясни Радослав Лишков.   

Още за соларните и термопомпените системи и как те спестяват от сметките за ток чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59