Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли опасност да спре работата по водните цикли

Снимка: Жоро Александров

Темите в предаването днес:
* Какви притеснения създаде на общините спирането на средствата за водните цикли;
* В какви прояви участва туристическото дружество в Белоградчик;
* Група ентусиасти с амбицията да регистрират ново туристическо дружество.


Спирането на средствата по Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) е сериозно предизвикателство за общините, но засега няма спрян строеж. След приключването на одита от Европейската комисия (ЕК) все още не е ясно кога програмата ще бъде деблокирана.

Как изглеждат проблемите пред общините след изтичането на срока, в който правителството трябваше да отговори пред ЕК какви мерки предприема, за да не се стигне до спиране на средствата по програмата. По темата Таня Милушева от БНР разговаря с Емил Савов, заместник изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България:

"Тук не става дума за отърване, а за съвсем легална процедура, записана в акт на Министерския съвет за това, какъв е редът за налагане на финансови корекции. Когато за първи път възникна този проблем с масовата проверка на всички договори и редица общини осъмнаха с писма за финансови корекции, поискахме спешна среща с министър Михайлова, защото тази процедура не беше спазена- възможността на общините да предоставят възражения по корекциите. Това е най-големият ни успех- че накарахме Управляващия орган да спазва законите в страната. След тези възражения, които общините направиха, картината е съвсем различна. В голяма част от случаите корекциите или се отменят, или се намаляват драстично."


Експерти на ЕК направиха проверка на проектите по Оперативна програма "Околна среда" във връзка със спрените европейски средства от миналата година. Какви препоръки и критики отправиха? Научаваме от разговора на Радостина Билярска от БНР със Спиридон Александров, ръководител на Управляващия орган по програма "Околна среда":

"Проверката, която беше извършена от одиторите от ЕК е част от процедурата, която те следват, за да бъде взето решение да бъдат възобновени или да бъдат окончателно спрени плащанията. Проверката приключи, предоставихме и допълнителни документи, поискани от тях. Чакаме окончателното им мнение. Но, моето лично мнение е, че проверката мина в колегиален тон и очакваме тази проверка да е последната стъпка преди да бъдат възобновени плащанията по Оперативната програма. Колегите трябва да си направят изводите на база работата, която ние сме свършили, която е в огромен обем, след което трябва да ни изпратят тяхното мнение."

В повечето общини работата по проектите продължи, въпреки сътресението, което им беше причинено. По време на тези проверки бяха променени системите за управление и контрол, бяха проверени 239 обществени поръчки, бяха констатирани около 130 нарушения.

СнимкаЗабавените плащания от февруари насам по проектите за водните цикли създават сериозни затруднения пред общините. В Монтана работата е изпълнена на 50%, а до крайния срок остават по-малко от 4 месеца. Въпреки създаденото напрежение по проекта, работата в града не е спряла, каза кметът Златко Живков.

"Досега водният цикъл на Монтана се движеше много добре, според Управляващия орган. Сега, разбира се, има известно напрежение. Искам да кажа, че ние не сме прекратили работата по водния цикъл. Може би най-важното от този проект е, че около 30% от населението на Монтана няма канализация. В 21 век това е недопустимо. Вече 29 от улиците са възстановени. Ние кандидатстваме по още една процедура, в която освен изкърпване ще търсим изцяло възстановяване на улиците. Но това в голяма степен ще зависи от преговорите между държавата и Брюксел, и позицията, която ще вземе държавата по отношение на спрените средства по ОПОС. Изключително много се надяваме страната ни да направи това, което правят другите европейски страни, които в подобни случаи използват т. нар. "плоска корекция"- държавата да възстанови парите. Резервът в държавата е достатъчно висок и смятам, че е недопустимо да ни изправят на нокти всички кметове в страната, които изпълняват проекти, а ние никак не сме малко", коментира кметът на Монтана Златко Живков.

Забавените плащания създават проблеми, защото голяма част от фирмите трудно издържат на този натиск. В момента в Монтана по-големите усилия са вложени във възстановяване на улиците, на които е подменен водопроводът или е изградена канализацията, отколкото върху допълнителните разкопавания, които предстоят.

СнимкаИ към другата тема в "Еко Свят". Туристическо дружество "Белоградчишки скали" проведе редовно заседание на Управителния съвет. На него бяха гласувани Календарния план и Планът за работа. Представи ги председателят на дружеството Августин Борисов. Най-голяма дискусия се състоя около вариантите за закупуване на офис за дружеството, той като след продажбата на Туристическия дом, то се помещава в Бизнес инкубатора.

Следващото по-голямо мероприятие на туристическото дружество е на клуба по ориентиране "Венец". Ето какво сподели пред Иванка Петрова председателят му Виктор Петров:

"На 16 и 17 е юли е състезанието в град Разлог. То е два дена- спринт и средна дестинация. Съчетавам това състезание с най- голямото състезание по ориентиране и Купа "България". Това е най-голямото международно състезание, на което взимат участие всички клубове и много състезатели от чужбина. Избрах тези състезания, той като са в близки райони. Ще участваме в 5 старта."

На състезанието ще отидат четири деца- две момчета и две момичета. Председателят на клуба ще участва във възрастова група над 45 години. Общината може да отпусне само 500 лева, които ще покрият храната и нощувките. Останалите разходи са за сметка на туристическото дружество.

Туристическото дружество "Белоградчишки скали" стана на 92 години през месец май.

"Наследникът на тази дългогодишна традиция- Туристическото дружество в Белоградчик, днес активно развива пешеходен туризъм, пещерно дело и ориентиране. Традиционни за дружеството са изкачванията на върховете Миджур и Ведерник", разказа Августин Борисов.

Група приятели и ентусиасти вече няколко години работи за популяризиране на туризма в България. Целта им е, колкото се може повече хора да избират нашите планини, забележителности и музеи, а не гръцките и турските крайбрежия. Свързахме се с един от членовете на групата Радослав Зарков:

"Идеята за създаването на това сдружение започваме сега. Опитваме се да намерим финансиране за регистрация. Всички дейности, които сме имали досега, са били полуорганизирани, т.е. без юридически статут. Просто решихме, че е време да сме много по-ефективни. Ние се организираме в интернет. Приятели сме и живеем в София, но повече от нас сме израснали в Северозападна България. Искаме да популяризиране България като място за отдих и почивка на самите българи."

Чрез регистрацията на новото туристическо дружество, групата ентусиасти се надява да получи възможност да поддържа и развива туристически обекти, като хижи например, които Българският туристически съюз отдава под наем. Ще могат и да кандидатстват по различни програми за развитие на туризма и да търсят официално помощта на държавата и общините.

"В момента сме около 15 човека. Всеки е добре дошъл, защото дружеството е отворено", допълни Радослав Зарков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40