Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В очакване на Дунавския сал

Снимка: www.danube-raft.eu

За втора поредна година по Дунав ще върви сал за пътешествие и атракции. Можем да го наречем най-голямото лятно събитие по река Дунав. То започва на 21-ви юни от сръбския град Неготин. Преди дни екип на РАДИО ВИДИН се срещна с инициатора на цялата идея за Дунавския сал, Юрген Айзеле и с Иван Панкев, съорганизатор и преводач на германеца. Оказва се, че долното течение на Дунав е зона, която в бъдеще трябва да се развива.

"Много хора от Западна Европа говорят колко важен е Дунав, говорят за Дунавската стратегия, но всъщност само се дискутира, а нищо реално не се случва. Много са проблемите, свързани с река Дунав- лошия воден път; пясък и други отлагания се натрупват от Западна Европа в долното течение. Те трябва да се изкопават със специални багери, но за тази процедура България се нуждае от 1 до 2 години, само за да получи разрешение. Тази година Дунавският сал ще пътува от сръбския град Неготин до румънския Тулча, около 850 км. Трябва да се събуди у хората идеята за неизползвания потенциал на Дунав като туристически регион", казва Юрген Айзеле.

Юрген Айзеле ( вдясно) и Иван ПанкевКак може да се активизират хората от Дунавския регион?

"Дунавският сал са 40 дървени трупи от гората, всеки може да го направи. Но идеята е нещо повече. Младите хора в нашия екип са много, те имат желание да променят света. Проблемът е, че те познават обстановката само в собствения си град. Дунавският сал има за цел да събере хората отвъд границите. При това те ще могат да се информират за перспективите на икономическите региони и активностите на неправителствения сектор", съобщава още инициаторът на идеята за Дунавския сал.

СнимкаТази година дървеният Дунавски сал в България ще има 8 главни спирки, както и 8 в Румъния. Идеята е на всяка от спирките да се остане по няколко дни. На 25-и юни салът идва във Видин. След това ще отплава за Лом, Козлодуй, Оряхово, село Остров, пресича се румънския град Зимнич и се отива в Свищов, Русе, румънския Гюргево, след това в Тутракан, Силистра и румънския Кълъраш.

"На всяка спирка ще се състоят изложби, концерти, светлинни шоута. После салът продължава да пътува извън територията на България. Плаването му ще продължи около 70 дни. Маршрутът на Дунавския сал е почти двойно по-дълъг от миналогодишния", разказва Иван Панкев, съорганизатор на инициативата.

Цялото интервю с Юрген Айзеле и с Иван Панкев чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме Plavi Orkestar

Поп-рок групата e от Сараево. Основана е през 80-те години от Саша Лошич, който и днес е признат като писател на филмова музика. Той пише музика и за някои от най-гледаните словенски филми. Досега групата е изнесла над 1500 концерта в европейски страни. Тя се появява за първи път в Словения на фестивала "Нови рок" през 80-те; един от по-големите..

публикувано на 13.07.20 в 09:42

"Неделник" от 12 юли 2020 година

"Неделник" брой 317 е тук . Преглеждаме старите вестници за начало. Следва пъстра разходка. В средата на седмицата ви запознах с една изложба наречена "Заедно" във врачанската галерия "Арт Кармин" . В експозицията са включени творби от областта на изящното и приложно изкуство. В общата изложба "Заедно" участват художници и..

публикувано на 12.07.20 в 13:05

"Синьо лято" за втора година в Монтана

Последната седмица на юли започват летните занимания за деца на язовир "Долна вода", който стопанисва ловно- рибарско дружество "Огоста" в Монтана . Превенция в сферата на зависимостите, кинология, практически занимания за оцеляване, запознаване с азбуката на риболова- това са само част от включените в кампанията "Синьо лято" занимания,..

публикувано на 09.07.20 в 16:07

"Неделник" от 5 юли 2020 година

Лятото. Тук е вече. "Неделник" също е тук. Започваме със старите вестници за да си припомним минали неща. Плановете никога не могат да гарантират 100% успеваемост. Така се случи. Днес от 10:00 часа трябваше да се проведе надпреварата "КОМски Траверс Skyrun" край Берковица. За съжаление нелеп инцидент отложи събитието. Новите дати за..

публикувано на 05.07.20 в 14:01

Юли без пластмаса

Започна световната инициатива "Юли без пластмаса".  Призивът е милиони хора от цял свят да не използват еднократни опаковки от найлон и пластмаса в продължение на цял месец. Темата би трябвало винаги да е актуална, смята Ели Цветанова  - учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин: "Това, което можем да правим не само в рамките на..

публикувано на 02.07.20 в 14:05

Прелестната Дженифър Лопес в „Музикална зона“

Почти на 51, тя не спира да ни изненадва със своя талант, желание за успех и със страхотната си визия. Тя определено е жена за пример- красива, еманципирана, успяла, справяща се с ролята на майка и работеща дама с кариера. Пример и за това, че една жена и след 50г. може да изглежда повече от зашеметяващо. Дженифър Лопес винаги може да ни усмихне и да..

публикувано на 29.06.20 в 09:45

Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици?

В "Моите права" юристът Венцислав Венциславов ни разяснява следния казус: Не взета пратка от куриерска фирма! Може ли да има последици? Казуса той публикува във Фейсбук страницата "ТвоетоПраво" . "Всеки от Вас търгува онлайн, а някои дори предпочитат търговията зад екрана, вместо да потеглят на разходка из магазините. Ето и нещо..

публикувано на 28.06.20 в 17:45