Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според премиера действията на всички служби във Варна са били адекватни и навременни

Снимка: БГНЕС

На пресконференция премиерът Пламен Орешарски изрази съболезнования на близките на загиналите и съобщи, че понеделник ще бъде Ден на национален траур. Недоразуменията между премиера и кмета на Варна Иван Портних са изгладени. Областният щаб заседава и в присъствието на кмета на града.

Според Пламен Орешарски, който е изслушал докладите на всички служби за действията им снощи, работата им е била адекватна и навременна. Участвали са 11 екипа от Гражданска защита.

Все още не е ясно какво е предизвикало тази огромна приливна вълна, но най-вероятно причината е, че там от години гората край местността Джанавара беше изсичана. Ще се направи пълно проучване какво точно се е случило. Районът е и свлачищен.

Новият министър на екологията, който също пристигна на мястото, каза, че общините основно трябва да се грижат за това да се чистят деретата на реките и да се коригират, но и държавата ще подпомогне с каквото може. Министър Ангел Найденов каза, че още снощи сили и машини от армията са били изпратени към мястото на бедствието.

Министър Цветлин Йовчев след обобщение на щетите ще внесе спешно искане за финансиране и за обезвъзмездяване. И на хората включително ще бъде помогнато, каза премиерът Орешарски. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Десет са жертвите от наводнението във Варна, сред тях са две деца

Десет са потвърдените жертви на наводненията в квартал "Аспарухово" във Варна. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но в езерото беше открит завлечен от дъждовете автомобил с десето тяло.  До 325..

обновено на 20.06.14 в 14:54

К. Костадинов: От години предупреждавам за незаконната сеч в "Аспарухово", трагедията може да се повтори в Каменар

Общинският съветник във Варна Костадин Костадинов припомни, че от 2-3 години предупреждава за незаконната сеч в местността Джанавара в квартал "Аспарухово". Нито полицията, нито прокуратурата, нито Горското управление са реагирали на сигналите му...

публикувано на 20.06.14 в 09:05

Иван Портних: Държава нямаше

Кметът на Варна Иван Портних се оплака, че е усетил помощта на държавата едва към 1 часа след полунощ. Той ще представлява общината в Областния кризисен щаб и нападна представителите на държавната администрация, че са прекарали част от нощта в..

публикувано на 20.06.14 в 08:14

Цветлин Йовчев намекна, че кметът на Варна Иван Портних не се е справил със задълженията си

Девет са потвърдените жертви на наводненията във Варна, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Трима души са в неизвестност и се издирват. Министър Йовчев обясни защо е имало забавяне на техниката, която е трябвало да се включи в..

публикувано на 20.06.14 в 08:18