Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Еньовден

21
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес:
- Във Враца се проведе празник, посветен на Еньовден - "Магията на билките";
- С какви прояви в Лом ще отбележат Деня на река Дунав и как ще посрещнат Дунавския сал;
- Какви цели си поставят организаторите на инициативата Дунавски сал.

В Природозащитен център "Натура" в град Враца се проведе празник за Еньовден "Магията на билките". Организатори са Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан", Община Враца и три училища от града. Това са ПМГ "Акад. Иван Ценов", СОУ "Козма Тричков" и СОУ "Отец Паисий".

"Този празник има много дълбоки корени. Традицията повелява на Еньовден човек да излезе в планината. Смята се, че на този ден билките имат най- голяма лечебна сила. Добре е човек да излезе рано сутрин сред природата, за да усети нейния ритъм. Да се разходи бос по тревата, както направих аз тази сутрин", разказа Оля Генова, експерт в Дирекцията на парка.

Подготовката на Еньовден започна преди повече от два месеца. Еко клуб "Таралежите" към ПМГ "Акад. Иван Ценов" направиха венец и заклинание, което носи здраве, късмет и любов. Освен това те бяха подготвили и торбички за познаване на билките.

"Трябваше ни време, за да потърсим рецепти и други материали за билките, а и след това да ги обработим. Събрахме всякакви рецепти с билки. Всичко е леснодостъпно и цели връщане към природата. Има постер и със застрашени билки, има подборка с рецепти от билки. Еко балсамът го предлагахме и преди в училище в т.нар "зелени дни". Той помага за напукани устни, чувствителни на вятър. Съставките му са кафява захар, зехтин, мед и за аромат малко настъргана лимонова кора.", обясни Жулиета Босилкова, ръководител на еколозите от ПМГ "Акад. Иван Ценов" във Враца.

СнимкаАся Калинова е ученичка от 11 клас на Природо- математическата гимназия и е член на еко клуб "Таралежите":

"Ние украсихме с цветя и изплетохме венеца. Сами набрахме билките. Научихме се да ги разпознаваме по време на многобройните ни разходки сред природата. Враца е един много красив град. И навсякъде растат такива билки. Разходката сред природата винаги е хубава."

Членовете на еко клуба направиха заклинание за здраве със седем билки, завързани три пъти на възел с червен конец. Вярва се, че съчетанието от билките и червеният конец пазят от зли сили. Друг обичай на Еньовден, за който разказаха учениците, е наливането на т.нар. "мълчана вода". Тя се налива при пълна тишина, за да се не изгубят магическите й сили, като се изричат заклинания. Освен това, според народните вярвания, е добре на празника да не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, излиза син пламък.

Подреждането на пъзелите предизвика голям интерес сред най- малките посетители на Природозащитен център "Натура". Еко пъзел "Игра за билките" представиха ученици СОУ "Козма Тричков". Един от тях бе Кристиян Георгиев. Със забавна фолклорна програма се представиха учениците от СОУ "Отец Паисий", които показаха народни танци и песни, свързани с празника. Община Враца бе подготвила за всички еко-трапеза, която включваше козе сирене с билки и боров мед от района на село Паволче и био сок от арония. Служители от ДПП "Врачански Балкан" почерпиха с билков хляб.

Втората тема в предаването е посветена на предстоящия Ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни.

СнимкаВ община Лом през цялата седмица са организирани прояви, посветени на този ден. Една от тях е пристигането на Дунавския сал. В Лом акостирането му е съпроводено с редица събития в рамките на два дни. Общинският ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" и Община Лом са организаторите. Учениците бяха поканени да присъстват на тръгването на Дунавския сал от Железни врати, Сърбия.

"Бяхме поканени да организираме съвместен конкурс с инициаторите на Дунавския сал. Конкурсът продължава до 31 май 2015 година. Всички, които имат желание да покажат своето отношение към опазването на река Дунав могат да направят рисунки или фотографии. Те могат да бъдат изпращани до нашия еко клуб в Лом или на адреса на Дунавски сал. Най- добрите работи ще бъдат представяни догодина на спирките на сала. На последната спирка в Русе ще бъдат наградени авторите на най- добрите работи.", разказа ни ръководителят на клуба Румяна Цветева.  

Дунавският сал тръгна от бреговата ивица на Железни врати, на 10 километра от сръбския град Неготин, в неделя на 22 юни. Салът вчера акостира на Дунавския бряг при Видин, а утре тръгва за Лом. Там са организирани редица прояви на 27 и 28 юни, които ще започват от 18 часа в Дунавския парк.

Община Лом и Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" организираха кампания за почистване на бреговата ивица на река Дунав под мотото "Ела с нас! Бъди част от промяната!". Тя се проведе днес до обяд и е част от проявите, посветени на Деня на река Дунав.

Колегата Лилия Димитрова се срещна с инициатора на цялата идея за Дунавския сал- Юрген Айзеле и с Иван Панкев, съорганизатор и преводач на германеца:

"Река Дунав има много проблеми. Този воден път е в много лошо състояние. Единият от проблемите е, че пясък и други отлагания се натрупват в долното течение и трябва да се изкопават от специални багери. За самата процедура България се нуждае от една до две години, за да получи само разрешение. В тези случаи като цяло няма контакт с другата страна- с Румъния. Няма общи контакти за осъществяване на общи проекти. Подобен е случая с реконструкцията на Дунав мост при Русе, когато България затвори моста, за да направи реконструкция. След време Румъния ще направи същото. Ние смятаме да покажем тези проблеми."

СнимкаВ целия участък от почти километър в долния Дунав има само 5 моста, докато на река Рейн от Базел до Амстердам има стотици мостове. Това е другият голям проблем, върху който ще акцентират организаторите.

Друг от проблемите е свързан със замърсяването на реката. Проучване, направено във Виена, показва, че в 1000 кубични метра вода има повече пластмасови частици, отколкото хайвер на риба.

Тази година дървеният Дунавски сал има 8 основни спирки в България и 8 в Румъния. Идеята е на всяка от спирките да се остане по няколко дни. На 25-и юни салът пристигна във Видин. На 27-ми ще отплава за Лом, след това ще спре в Козлодуй, Оряхово, село Остров, пресича румънския град Зимнич и отива в Свищов, Русе, румънския Гюргево, след това в Тутракан, Силистра и румънския Кълъраш.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50