Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите "кошчета" в центъра на Видин

12
Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването днес са:
- За какво видинчани ползват новите ограждения на дърветата по ул."Търговска" и към кого да се обърнем, ако трябва да бъде отсечено изсъхнало и опасно дърво;
- Как бе посрещнат Дунавският сал във Видин;
- Художници от цялата страна рисуваха природните красоти на Врачанския Балкан.

По ул. "Търговска" във Видин тази пролет бяха насадени 26 кълбовидни акации. Около тях и около старите дървета бяха направени квадратни ограждения, в някои от тях бяха засадени цветя.  

"Засега няма поражения върху тези дървета. Скоро покрай тях ще бъдат сложени пейките и след това вече ще бъде направено озеленяването в самите квадрати", обясни Даниела Димитрова, ландшафтен архитект и управител на фирмата, която е ангажирана с озеленителните дейности във Видин.

Предстои да видим дали ще има цветя или храсти и около старите дървета. В момента празните пространства са пълни с боклуци. Попитахме и видинчани какво смятат за новото озеленяване и декоративните елементи около дърветата:

Снимка"Какво може да има? Боклуци има. Не знам защо... Но при нас е така. Такова ни е възпитанието... Това е хубаво, но ако може да боядисат и паветата... Ето какво има - боклук. Ако се запълнат, няма да е така... Някой е изхвърлил малко боклуци. Манталитет балкански. Дори и да го запълнят с пръст, това пак няма да промени манталитета ни..."

Много хора са попадали в ситуация на случайни наблюдатели при рязане на някое дърво по тротоарите. Наши слушатели се поинтересуваха как може бъде отсечено дърво, което пречи или е изсъхнало и е опасно. Как и къде може да сигнализираме, ако искаме да бъде отсечено някое дърво? Отговорът е отново от Даниела Димитрова:

"Винаги интересен е бил въпросът с молбите на граждани за отсичане или резитба на корони. Молба се подава в Информационния център на Община Видин, където има готови бланки. В тях се описва това, което хората искат да се получи. След преглед на комисия, се изпраща писмо с отговор какво точно ще се направи. Когато се иска отсичане на дърво, обикновено 90 % от отговорите са отказ."

Втората тема в предаването е за посрещането на Дунавския сал във Видин. За втора поредна година по река Дунав пътува сал. Срещнахме се на плажа до крепостта "Баба Вида" във Видин с Иван Панкев, съорганизатор на инициативата и си поговорихме за пътуването и за проблемите на река Дунав, на които искат да обърнат внимание.

"Едно от основните неща е липсата на туристическа инфраструктура за използване на река Дунав. Единствено в Силистра има едно корабче, доколкото знаем, за другаде не знаем да има възможност да се наеме кораб или лодка, за да се плава по Дунав. Другият проблем, на който искаме да обърнем внимание, е голямото замърсяване на реката главно от пластмасови части. Това е и мотото тази година "Без пластмаса в река Дунав". Организираме конкурс с общинския еко клуб от Лом, като идеята е да се активират младите хора, които да създават творби на тема точно това замърсяване на река Дунав", каза пред екип на РАДИО ВИДИН Иван Панкев.

СнимкаВъв Видин почти никой не посрещна екипажа на сала. Единствено от Общината са знаели за тяхното пристигане. В част от спирките на сала има предравителна програма.

"Следващата спирка, на която има предвидена програма, е село Остров, които са едни от най-активните. Тази година даже изменихме програмата с няколко дни, за да съвпадне с техния Рибен фестивал на 12 юли. Нашата идея е точто такава- да предизвикаме някакъв интерес, който съответните градове биха могли да използват. В някои градове се получава, в други- не. Ето, например в село Остров миналата година се събраха над 1 000 души. При това сами ни потърсиха и проявиха желание да направим нещо заедно", добави Иван Панкев.

И тази година салът е е изграден от доброволци. Той е от две секции- едната секция от 10 метра започна плаването от Сърбия. Другата секция е направена близо до Дунав мост 2 и е 12 метра.

Третата тема в "Еко Свят" днес е посветена на природните красоти на Парк "Врачански Балкан". На територията на Парка се проведе артистичен пленер. В него участваха художници от цялата страна. За да събудят вдъхновението си, през първия ден от пленера художниците посетиха село Очиндол и комплекс Дядо Йоцо Гледа на територията на природния парк, Черепишкия манастир, Лакатнишките скали, природна забележителност "Ритлите", скалните отвеси на прохода "Вратцата" и скалния манастир "Св. Иван Рилски". През втория ден художниците останаха да творят на открито сред зеленината на гр. Вършец.

"Арт пленерът е посветен на природните забележителности на територията на парка. Има кътчета, за които дори аз самата за първи път разбрах и от които останах удивена. Идеята на арт пленера е да представи тези невероятни места на широката общественост чрез изкуството като цяло. Някои от художниците бяха посещавали някои от местата, но за всички имаше изненади. Аз лично бях впечатлена от рядък вид папрат, която се среща на територията на парка. А ако не знаеш за нещо, няма как да го видиш и да го пазиш", обясни ни Нели Арабаджиева, от сдружение "Устойчиво общество", един от организаторите на пленера.

СнимкаВсички жители и гости на Враца ще могат да видят картините в изложба, която предстои да бъде открита в Природозащитен център "Натура" в град Враца. Някои от творбите на художниците са пейзажи, но има и архитектурни елементи, които са представен в картините. На картините може да се види най-вече природната красота на парка. Интересни са самите похвати, които са използвали художниците, обясни още Нели Арабаджиева.

11 художници от Бяла, Пловдив и София се включиха в арт-пленера, който се проведе на територията на Природен парк "Врачански Балкан". Сред тях имаше утвърдени имена с много опит, както и млади художници.

"Пленерът се проведе за втора година. Първата година имаше съвсем различен формат - беше за творци от областта на приложните изкуства, докато тази година това беше класически пленер, в който участваха живописци и графици. Надяваме се пленерът да стане традиционен и да може да привлечем по-широка аудитория, да обърнем вниманието на повече хора към Природния парк. И тази година всички участници се представиха отлично", сподели впечатленията си Нели Арабаджиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50