Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще плаща вече за 300 тест ленти годишно

Здравната каса да плаща повече тест ленти за диабетици, искат във Видин

Катина Иванова: "Ако искат да помогнат на диабетиците, да ги увеличат на 500"

Снимка: РАДИО ВИДИН

21 аптеки, от сключилите договор с Националната здравноосигурителна каса в област Видин, са поели ангажимент да осигуряват инсулин. 19 от тези аптеки са посочили в договора си с Касата, че ще осигуряват и тест ленти.

От месец юли тази година е увеличен броят на тест лентите при интензифицирано лечение с инсулин, които НЗОК ще заплаща- от 150 на 300 броя годишно. Този по-голям брой тест ленти се предоставя на пациенти, които правят по-чести апликации с 2 вида инсулин- бързодействащ и със средно- продължително или продължително действие.

"Това налага при тези пациенти да се следят по- често стойностите с тест лентите. Право да получават тест ленти за самоконтрол имат всички здравноосигурени лица на инсулиново лечение. Те са 150 броя за 1 година в общия случай, при децата до 18 години - 1 100 броя за 1 година, при бременните жени с диабет 1 100 броя за времето на бременността", каза за РАДИО ВИДИН Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК Видин.

Здравноосигурени хора над 18 години на интензифицирано лечение с инсулин (Интензифицираната схема на инсулинотерапия включва приложение на бързодействащ инсулин и инсулин със средно продължително или продължително действие), получили към 1 юли 2014 година  тест ленти за самоконтрол, имат право да получат разликата до 300 бр. тест ленти до изтичане на едногодишния срок.

По преценка на лекаря и при желание от страна на пациента, определените бройки тест ленти могат да се предписват и получават на 4 месеца. Тест лентите се отпускат на цели опаковки. Датата на получаване се отразява в рецептурната книжка и служи за основание за следващи количества. Последващо предписване на тест ленти за самоконтрол се извършва от ендокринолог или от общопрактикуващ лекар. Фармацевтът отбелязва в рецептурната бланка и в "Рецептурната книжка на хронично болния" точното отпуснато количество, подписва се и полага печата на аптеката. В този случай на здравноосигуреното лице може да бъде издадена/изпълнена нова рецепта за остатъчния брой тест ленти, преди изтичане на съответния срок, поясниха от пресцентъра на РЗОК Видин.

С промените са запознати и членовете на Клуба на диабетика във Видин.

"Това е една капка в морето. Тези лентички, 300 броя, се дават на хора, които имат 4 апликации дневно, т.е. 4 пъти те се боцкат с 2 различни инсулина. Трябва на всяко боцкане да се следи инсулина. Направете сметка- 300 ленти за 360 дена по 4 пъти. Не може от 1 100 ленти, колкото са за до 18 години, след това падаме на 150 ленти. Ако действително искат да помогнат на хората, болни от диабет нека да увеличат лентичките поне на 500 на човек. Всички се боцкаме, всички имаме нужда от контрол", коментира Катина Иванова, председател на клуба.

Диабетиците трябва редовно да си мерят захарта и да я контролират. В Клуба на диабетика също предлагат тест ленти, но срещу заплащане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50