Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Автобиография Северозапад отбелязваме 65 години на Държавния симфоничен оркестър във Видин

По-лично за Симфониета Видин

Снимка: Община Видин

Преди 65 години във Видин се е случило едно знаменателно събитие. Група идеалисти полагат основите на Държавния симфоничен оркестър в града ни. Този културен институт има бурна и преломна история. Съхранен е благодарение на друга група идеалисти и продължава да съществува отново благодарение на идеалисти. Днес в Автобиография Северозапад ще ви срещнем с директора на Симфониета Видин- Мирослав Кръстев, който ще ни разкаже за началото на оркестъра.

Освен това ще чуете личните истории на някои от оркестрантите, които ще ни разкажат за първите си плахи стъпки на голямата сцена в града ни, за куриозните случки, за семейните ценности, които и до днес сплотяват колектива на Симфониета Видин. Стеляна Миткова, флейта ни разказва за живота си, който преминава на сцената. Обоистът Петър Пеков споделя спомените си за своя първи концерт с оркестъра, а Розалинка Курдова ни въвежда в отминалите дни на Ораториалните празници, които са се провеждали някога във Видин.

Снимка: Община ВидинВ това издание на Автобиография Северозапад ще чуете най-дългогодишния концертмайстор на Държавния симфоничен оркестър във Видин- Димитрина Табакова. Тя освен прима виолина, дълги години е била и преподавател в детската музикална школа и местното музикално училище, където се е грижила делото й като оркестрант да бъде продължено.

По повод 65-годишнината си, Симфониета-Видин представи концерт, съвместно с хор Видин, а солист на спектакъла бе гласовитата ни съгражданка- доц. Иванка Нинова. Под диригентството на маестро Свилен Симеонов, на видинска сцена прозвуча и първото произведение, изпълнено преди 65 години за първи път от Държавния симфоничен оркестър- Увертюрата "Ифигения в Авлида" от Кристоф Глук. За приемствеността, за радостта от досега с изкуството и музиката като начин на живот, чуйте в това издание на Автобиография Северозапад по Радио ВИДИН.
Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10