Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лечебната вода на Вършец- позната от древността

Новата баня във Вършец
Снимка: Радио ВИДИН


"Град на здравето"- Вършец заслужава девиза си. Това е едно от най-популярните за балнеолечение старопланински градчета в България. И не случайно. Лечебната сила на водата във Вършец е позната от древността и изпитана във времето. Безспорно първата туристическа атракция във Вършец, която трябва да посети всеки новопристигнал, е Новата минерална баня. За историята на банята, за заболяванията, които лекува минералната вода, за посещаемостта по време на криза разказва Димка Тодорова- отговорник на Новата баня във Вършец:

"Новодошлите оприличават банята на дворец- наистина сградата е много красива. Построена е през 1930 година, парапетите около големите басейни са с плочки, доставени тогава от Италия. Запазени са и до ден днешен. Такава архитектурна ценност си струва всеки да види. С малко повечко пари и идеи след време тя ще бъде най-привлекателният СПА-център."

СнимкаМинералната баня е държавна и е към Специализираната болница за рехабилитация "Св. Мина" във Вършец. В Новата баня се предлага водолечение, има две крила с басейни и 10 кабинкови вани. На този етап от ремонт се нуждае вторият етаж, където е било отделението по физиотерапия, както и подпокривното пространство, което някога е ползвано за леглова база.

"Това е единственият курорт в Северозападна България, затова се надявам управляващите да се замислят за инвестиции"- каза още Димка Тодорова.

Водата, която се ползва в банята, е минерална, с температура 36,4 градуса. Съставът и качествата й са уникални, може да се ползва както за водни процедури-при заболявания на централната и периферна нервна система, заболявания на опорно-двигателния апарат, така и за пиене- при заболявания на храносмилателния тракт.

"Цените ни са ниски, за пенсионери правим отстъпка. Ваните ни са пригодени за ползване и от хора с увреждания. Имаме постоянни посетители от Турция. Вършец е раят на земята- имаме парк, който е втори по големина след Борисовата градина, чист въздух, минерална вода, ниски цени на стоки и услуги. Надявам се градът да си върне славата на национален курорт. Сега броят на клиентите ни намаля, вероятно заради кризата"- сподели Тодорова, с надеждата, че:

"Няма да е все така!"
Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да н ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график.  От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия..

публикувано на 05.01.21 в 17:05