Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: "Сега вече във всяка прогноза на метеоролозите присъства вероятност за градушка, но това е след дъжд качулка"

Броят щети след бедствия в Монтана и Видин

13
След градушката в Монтана, паднала на 8 юли 2014 година
Снимка: Цветомир Цветков, БТА

Темите в предаването днес:
* Какви са пораженията от градушката, която падна над Монтана на 8 юли;
* Ще има ли нови дръвчета по центъра на Видин и какви грижи се полагат за зелените площи;
* Съгласиха ли се хората от Златорожието да заработи новият завод край село Сланотрън;
* Благоустроиха къмпинг "Кариерата" край врачанското село Згориград.

Ураганен вятър и проливен дъжд връхлетяха Монтана около 17 часа на 8 юли.
В продължение на повече от десет минути над града падна и градушка с размерите на орех. Служители на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана са реагирали на 16 сигнала. Какви са пораженията и може ли Общината сама да се справи с тях, попитахме кмета на Монтана Златко Живков:

"Трудно мога да кажа какви са всички поражения. На над 16 улици имаше отводняване. Имам вече около 50 искания от граждани, свързани със щети- с покриви на къщи, с пострадали коли. Има счупени дървета на шест улици. Много тежко е състоянието в парк "Огоста". Сега вече във всяка прогноза на метеоролозите присъства вероятност за градушка, но това е след дъжд качулка. Надявам се все пак да не се случи. Службите работят вече второ денонощие. Ще работим и в събота. Искрено се надявам да се опитаме да възстановим каквото можем до края на седмицата", каза за Радио ВИДИН Златко Живков. И обобщи:

"Надявам се голяма част от имуществото на хората да е застраховано. А и държавата да помогне за възстановяването на поне част от щетите. След бедствието докладни са внесени при областния управител и съответните институции."

Има ми начин да ранно оповестяване на населението за природни стихии с мащаби като тези, които удариха София и Монтана- питаме изпълнителния директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

"Система за ранно предупреждение от градушки не ми е известно да има. Агенцията за борба с градушките няма задължение да информира гражданите. Информацията от трите радарни станции на Агенцията автоматично се изпраща до Военно въздушните сили, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", "Гражданска защита" и Института по метеорология и хидрология. В абсолютно реално време ние предаваме данните на съответните институции, но те с тази информация какво правят не мога да кажа, тъй като това не е в моята компетентност. Наш приоритет е да защитаваме земеделските култури в силно градобитните райони", обясни Николай Николов.

Условия за локални градушки има за настоящото и следващото денонощие- обявиха от Община Враца. Очакваното количество на валежите от дъжд в региона ще е между 5 до 10 л/кв.м. Предупреждението е пристигнало в Община Враца от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", с напомняне да се предприемат мерки и да се обърне внимание на техническата изправност на техниката, да се направи организация, в случай на усложнена обстановка. Кметът на Враца Николай Иванов издаде заповед за създаването на аварийни групи за действие при бедствия. Те ще са в постоянна готовност и ще реагират при възникнали бури и силни градушки, съобщиха от пресцентъра на Общината.

И след Монтана и Враца- към Видин, където в събота, на 5 юли, градът осъмна с изпочупени дръвчета по улица "Търговска".

На 5 юли- събота, Видин осъмна с изпочупени дръвчета по улица Търговска"Унищожените насаждения са от нов вид кълбовидна акация- шест дръвчета са пострадали, като стволовете на четири от тях изцяло са прекършени и няма да се възстановят, а за другите две се надяваме да се оправят", заяви за Радио ВИДИН Даниела Димитрова, управител на фирмата по озеленяване.

"Екоспециалистите от Община Видин трябва да дадат предписание дали на мястото на унищожените дръвчета ще се садят нови, но сега времето не е подходящо за подмяна. Ако Общината реши да бъдат насадени нови дръвчета, фирмата ще го направи", обясни Даниела Димитрова и припомни, че през последните две години вандали увреждаха декоративни дръвчета в централната градска част и в района на Общинския пазар по 3-4 пъти в годината.

"Този път извършителите може би ще бъдат заловени, защото има видео записи от мястото на посегателството и охранителната фирма, с която Общината има договор за охрана на зелените площи, работи по тяхното установяване", допълни Даниела Димитрова. С ландшафтния архитект си поговорихме и за работата по почистването на зелените площи в града:

Косене на тревни площи във видинските паркове"Наред с резитбите по молби на граждани и това, което се налага след бурите, основна дейност за лятото е косенето на тревните пощи. Цветните фигури бяха подменени навсякъде. Сега ще продължим с резитба на храсти, окопаване, почистване от липовия цвят. Тези непрекъснати валежи много затрудняват поддръжката. Да гледаш 500 декара зелени площи и да са в перфектен вид е почти непосилна задача. Този, който има градина, знае как се поддържа. Повече от хората не пазят никаква чистота в зелените площи. През юни фирмата е окосила 300 декара трева, но почти не личи... Това, което е косено преди 10 дена, вече е с височина 30-40 сантиметра."

Коси се в парковете и в кварталните зелени площи. Извършено е вече второ косене в кварталите. Въпреки че тече ремонт в парк "Рова", фирмата и там поддържа зелените площи, за да е проходим паркът. Другите паркове са косени за 4-ти път.

Безопасен ли е новият завод за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми, който се изгражда край видинското село Сланотрън- бе тема на кръгла маса, проведена по покана на кмета на община Видин Герго Гергов. На срещата дойдоха членове на Инициативния комитет "Да спасим Златорожието", независими експерти и от двете страни на проблема, кметове на селата Сланотрън, Гомотарци, Кутово, Кошава, Покрайна, Антимово, екип от шестима експерти от РИОСВ Монтана и директорът на еко инспекцията Любомир Иванов, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, народните представители от "Коалиция за България" Филип Попов и Емил Георгиев, който е и председател на инициативния комитет. Кметът на общината откри кръглата маса така:

Кръгла маса- ще вреди ли на околната среда заводът в Сланотрън"Искам да изкажа своята благодарност за бързата реакция на всички, които се отзоваха. С много от присъстващите съм разговарял нееднократно. Считам, че събирайки се днес на едно място, ще стигнем до необходимата яснота."

Герго Гергов припомни накратко хронологията на действията, предприети от Община Видин. По желание на собственика на имота е допуснато изработване на подробен устройствен план за смяна предназначението от стопански терен за животновъдна ферма на завод за безотпадъчна преработка на гуми. Инвестиционното намерение е утвърдено през 2010 година от РИОСВ Монтана. Проведено е и обществено обсъждане със жители на Сланотрън, което тогава не е предизвикало недоволство. Преди няколко месеца обаче хората започнаха активно да изразяват своето нежелание точно там да се строи такъв завод и да настояват за отговор на въпроса безопасна ли е инсталацията за преработка на автомобилни гуми. В тяхна подкрепа думата на кръглата маса взе депутатът Филип Попов. Той заяви, че има заложени подводни мини:

"Това създава у мен усещане за задкулисие и липса на инициатива от страна на местната власт този проблем да бъде решен. Искам да попитам има ли постъпило искане с приложени документи за назначаване на държавна приемателна комисия за издаване на разшенение за ползване?"

"Някой от присъстващите тук представители на фирмата, може ли да ме убеди, че 22 души са провели обществено обсъждане в кабинета на кмета", попита кметът на Сланотрън Венелин Павлов.

Жителите на Сланотрън се притесняват, че новото предприятие е на 500 метра от река Дунав. При евентуално покачване на нивото и преливане на реката, не знаят какви ще са пораженията. Освен това се чудят как фирмата е избрала точно това място да строи. Намерили са документи за проучвания в други страни на технологията, която ще се прилага при преработката на гумите, които сочат, че се отделят вредни вещества.

Директорът на РИОСВ Монтана инж. Любомир Иванов заяви, че екоинспекцията е предприела всички законови стъпки, дори са направили допълнителни проучвания, преди да издадат разрешителното:

Кръгла маса- ще вреди ли на околната среда заводът в Сланотрън"Ако този завод, макар и разрешен и пуснат, не спазва българското законодателство, той ще бъде спрян."

Час и половина след началото на дебатите представителите на Инициативния комитет "Да спасим Златорожието" напуснаха залата: "Излязох, защото няма смисъл да се говори с тези хора. Как са били сигурни, че 2009 година ще строят? Били са сигурни, че РИОСВ Монтана ще им даде разрешение? Специалистите казват, че няма високи норми на серни съединения и т.н. Как са ги измерили, като цехът не работи?"

Технологията, която ще се прилага при процеса на преработката на автомобилни гуми, е нова и за първи път ще се прилага в страната, стана ясно на срещата. Представители на компанията, която изгражда предприятието, са готови да дойдат отново и да се срещнат с хората от Златорожието, за да им обяснят как точно ще се работи.

"Никога не сме допускали, че ще има толкова голям обществен отклик", каза за Радио ВИДИН Тодор Николов- изпълнителен директор на компанията, която строи завода.

Кметовете на селата Сланотрън, Гомотарци, Кутово, Кошава, Покрайна и Антимово решиха да дадат възможност на предприятието да заработи и екоинспекцията да започне с денонощните проверки в района. Дали обаче и членовете на Инициативния комитет ще се съгласят с тях и ще се стигне ли до блокиране на движението по Дунав мост 2 след 31 август, това тепърва предстои да научим.

Добрата новина в преданането днес е с адрес Враца: Облагородяване на място за къмпинг "Кариерата"- над врачанското село Згориград, извършиха група младежи от София, Враца и Бяла Слатина.

Благоустройство на къмпинг Кариерата, снимка фондация ЕкоЦентрик"Инициативата е в рамките на кампанията "Ваканция за устойчиво развитие". Мястото е било кариера. След прекратяване на дейността, кариерата се превръща в нерегламентирано сметище. Целта беше това място да бъде облагородено. При изграждането на къмпинга теренът бе изравнен и затревен. Изградени са беседки, заслон, маси с пейки. Мястото е стратегическо и за алпинизъм, тъй като в близост има интересни катерачески обекти", каза ръководителят на групата Христина Банчева от фондация "ЕкоЦентрик".

30 младежи от София, Враца и Бяла Слатина се включиха с инициативата. Те направиха алпинеум и посадиха билки, предоставени от Парк "Врачански Балкан". Младежите изработиха и табели, които призовават туристите да пазят природата. Сега мястото има съвсем различен вид.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50