Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Костадинов: "Северозападният фолклор е уникален"

Георги Костадинов (вторият отляво) с читалищни дейци
Снимка: Георги Костадинов Личен архив

За магията на Северозападния фолклор говорим в това издание на "Автобиография Северозапад" с главния герой в предаването- Георги Костадинов. Той е оркестрант-музикант от състава на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" във Видин. Гостът ни разказва за първите му стъпки в музиката, за ученическите перипетии в музикалното училище в Плевен.

Георги Костадинов отговаря на провокативния въпрос: "Как се вписва кавалът в северняшката народна традиция?" Освен това научаваме има ли кой да съхранява и нотира музиката на Видинска област.

"За един културен институт, като читалище, е по-добре да бъде управлявано от хора, които имат отношение към културата и изкуството и са част от тези компетенции", смята Георги Костадинов, който е и председател на читалище "Пробуда-1925" в село Флорентин.

Героги Костадинов (вторият вляво изправен) с ансамбъл ДунавВ "Автобиография Северозапад" говорим за турнетата на Георги в чужбина, за отношението на българите зад граница към нашенското и за това как ни възприемат чужденците.

Любовта към музиката е чувството, което все още държи и владее Георги Костадинов в професията "музикант" вече толкова години, но кой го е научил на тънкостите в занаята и за свиренето по сватби, разказва главният герой в "Автобиография Северозапад".

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25