Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин има пари за водния цикъл

Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предавенето този четвъртък са две:
- Докъде са стигнали строителните работи по водния цикъл на Видин;
- Приемат ли в момента пунктовете за скрап метални отпадъци от граждани.

Има забавяне в изпълненинието на водния цикъл на Видин. Това съобщиха от звеното за управление на проекта. Инженерът е уведомил за забавянето Община Видин, която от своя страна е изпратила писмо до изпълнителя. С него управата напомня на строителите, че ако не приключат работата в срок, ще бъдат наложени санкции.

"Причините за забавянето са, че са започнати много обекти, а не са довършени сградните отклонения. Това води до част от притесненията за извършване на довършителните работи. Не са изпълнени сградните канализационни и водопроводни отклонения, а това пък пречи да се асфалтира разкопаното. Община Видин реагира мигновено на това писмо и напомни на главния изпълнител, че има договор с него и че на 1 октомври трябва да предаде обекта. Ако не предаде обекта и няма подписан акт за строително-монтажни работи, Община Видин ще предяви иск. Санкциите са 0,1% за всеки ден от цената на договорното споразумение, което възлиза на 36 987 лева и 65 стотинки за всеки ден закъснение", съобщи инж. Пламен Симов, ръководител на проекта.

Още на 2 октомври Община Видин може да потърси първата загуба.

Водният цикъл започна през ноември миналата година, а самото разкопаване на улиците стартира от началото на тази година. Какво смятат видинчани за свършената работа, провери стажант репортерът на РАДИО ВИДИН Божидар Живков. Той разговаря с шофьори и пешеходци на бул. "Панония":

"Ела виж нашата улица каква е. Поне да оправят една улица, за да минават колите. Цял ден всичко е в прах... Няма никъде поставена табела кога ще се спира водата... Виждам, че няма никакъв ред. Затворени са доста улици и движението е трудно. Трябва да има по-добра организация на фирмите, които изпълняват строителните работи... За 10 години с тази кола не съм пукал една гума. Сега, тук за 2-3 месеца, трети път лепя гума. Иначе е хубаво, че се прави... Такова хаотично копаене няма на друго място..."

СнимкаСпоред ръководителя на проекта за водния цикъл на Видин инж. Пламен Симов изпълнителят на обекта при добра организация би трябвало да завърши на 1 откомври.

В писмото, което Общината е изпратила до изпълнителя се иска актуализирана работна програма, с мерки за наваксване на закъснението. Веднъж вече е правен такъв актуализиран график на работата- през април тази година.

Изпълнителят е представил кредитни линии, с които да може да продължи строителството, докато бъде възстановено финансирането. Към момента Община Видин няма неразплатени фактури. От шест месеца Оперативна програма "Околна среда" не разплаща средства. Община Видин обаче е успяла да получи верифицирани суми.

"Ние успяхме в края на годината да подадем разплатените аванси и да бъдат верифицирани. Тези пари постъпиха в сметката на Община Видин по проекта и ние разплащаме с тези средства", поясни инж. Пламен Симов.

Потърсихме една от фирмите, които работят по водния цикъл, но от там казаха, че трябва да намерят човек да коментира и че вероятно това ще стане следващата седмица.

И втората тема в предаването- променитие в Закона за управление на отпадъците, които предизвикаха протести. Министерството на околната среда и водите предложи да бъде удължен срокът, в който физическите лица могат да предават скрап до края на 2015 година. Това стана веднага след като протестиращи от фирмите за скрап блокираха южната ни граница заради новите правила, според които в пунктовете за изкупуването на метални отпадъци могат да предават само фирми, а гражданите трябва да носят металните си отпадъци на общински площадки.

"Излезе решение на Конституционния съд по темата, който обяви безвъздмездното предаване за противоконституционно, тъй като не може със закон да се лишават граждани от правото да се разпореждат със собствеността си. Този закон създаде голяма институционална каша", коментира Петър Кичашки, юрист и член на Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Според Петър Кичашки малко са общините в България, които са изградили площадки за безвъздмездно предаване на метални отпадъци. Освен това тези промени няма да доведат до намаляване на кражбите, а напротив- до тяхното увеличаване.

Биха ли предали видинчани металните си отпадъци на общинска площадка попита Божидар Живков:

"Те знаят, че тези метали са крадени и ги приемат. Плаща цветното на половин цена, иначе трябва да им запише личните данни. Ето ти корупция... Който има голяма фирма, да продава официално. Да се затворят тези пунктове... Отворили капака на колата на дъщеря ми да откраднат акумулатора и да го предадат... Законът не са го направили както трябва. Предпочитам да си оставя стария хладилник отвън, отколкото да го закарам да го предам. Поне 10 лева ще ми струва транспортът."

Парламентарната комисия по околната среда и водите подкрепи исканите промени в Закона за управление на отпадъците.

"Приехме на първо четене, това което нашите колеги от Коалиция за България предложиха. Основното е да се удължи срокът за изграждането на общински депа. Удължаваме срока до 1 януари 2016 година. За съжаление с днешното неприсътвие в парламентарната зала колегите от ГЕРБ бламираха приемането на закона на първо четене."
, каза Емил Георгиев, народен представител и член на комисията.

На заседанието утре това ще е първата точка в дневния ред.

Какви отпадъци могат да приемат пунктовете за скрап, докато се чакат новите промени да бъдат приети от Народното събрание. По темата разговаряме с инж. Христо Христов, директор на Дирекция "Контрол и превантивна дейност" в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца. Той обясни и защо промените, приети през 2012 година, влизат в сила сега:

"Законът влезе в сила на 13 юли 2012 година, а пък от 13 юли 2014 година влизат в сила измененията. За това време общините трябваше да подготвят тези площадки. На територията на област Враца ние имаме 4 населени места с население над 10 000 жители. Това са Враца Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. Досега нито една от тези общини не е изградила такава площадка."

СнимкаЗаконът обаче позволява да се сключват договори с фирми, които да поемат тези задължения. Община Враца има подписан договор с фирми, които да поемат техните задължения. В процедура на сключване на такива договори са общините Мездра и Бяла Слатина. Единствено Община Козлодуй не е предприела никакви действия.

Законът предвижва санкции за тези, които не са спазили сроковете. Едната е увеличаване с 15 на сто отчисленията за депониран отпадък. А другата е глоба на съответната община от 3 000 до 10 000 лева съгласно Закона за управление на отпадъците.

Докато не се гласуват новите промени, пунктовете нямат право да приемат отпадъци от физически лица, както и лицата нямат право да предават отпадъци. Наказанията за физическите лица започват от 1 400 лева, а за пунктовете са от 30 000 до 100 000 лева.

В момента пунктовете могат да приемат обаче акумулатори, излязло от употреба оборудване, бракувани автомобили, защото те не се водят отпадъци от черни и цветни метали. 27 са пунктовете за отпадъци в област Враца. РИОСВ извършва регулярни проверки. От влизане в сила на промените са проверени 3 пункта и в тях не са констатирани нарушетия, съобщиха още от екоинспекцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40