Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За акациите на Видин

9
Снимка: Полина Тодорова

Темите в предаването днес са:
- Нови акации на мястото на прекършените вече са посадени в центъра на Видин;
- Последствията от големия горски пожар в белоградчишкото село Боровица;
- Ученици, които имат интерес към орнитологията, наблюдаваха птици в резерват "Врачански карст".

На мястото на прекършените във Видин в началото на месеца кълбовидни акации са засадени други. При вандалската проява 5 от 26-те дръвчета изцяло бяха прекършени, а останалите фирмата по озеленяване се опита да спаси.

"Тези двете, които бяха бинтовани, за съжаление започнаха да съхнат. Затова са подменени и 7-те дръвчета. 5 бяха изцяло откършени. Възстановени са и цветните фигури. Така че всичко изглежда както беше преди 3 седмици", обясни Даниела Димитрова, управител на фирмата по озеленяване във Видин.

Кълбовидната акация е често срещано дърво в градовете. Диаметърът на короната е около 4-5 метра при възрастните дървета. Те си остават с формата на топка. Във Видин кълбовидни акации има и в квартал "Калето" и в зелените площи пред МОЛ-а. Акацията от този вид не дава издънки, така че е подходяща и за улично озеленяване. Дървото цъфти само, когато не се реже короната.

СнимкаКълбовидни акации, които бяха насадени по улица "Търговска" са дарение от кмета на община Видин Герго Гергов. Поради зачестилите прояви на вандализъм, Община Видин призовава всеки, който стане свидетел на подобни действия, да информира органите на реда.

Вълна от недоволство сред видинчани предизвика вандалската проява в началото на месеца, когато бяха прекършени новите дръвчета по центъра. Своето възмущение изразиха и много слушатели на Радио ВИДИН във фейсбук, на страницата на радиото. Стажант- репортерът Деница Пламенова попита видинчани ще успеем ли да опазим новите фиданки:

"Зависи от културата на видинчани. И от охраната най-вече. Не може при тази вандалщина- 5 счупени дръвчета и никой да не е видял, никой да не се обадил на телефон 112, за да дойде полицията и да ги хване. Аз съм обиколил половин Европа и такова чудо не съм видял... Защо не се сложат камери, за да се види какви хора са. Това е толкова грозна работа. Сега, както са направили центъра, много ми харесва... От нас зависи да опазим новите дръвчета."

Втората тема в предаването е последствията от  пожара, който пламна преди 2 години край село Боровица.

Снимка731 декара обхваща пожарът на 6 август 2012 година в землището на село Боровица, община Белоградчик. Огънят пламва след обяд и заради силния вятър бързо се разраства. Местните хора спасяват селото, като изорават с един трактор бразда около къщите. На другия ден огънят пламва пак.

Какво е състоянието сега на засегнатите декари край Боровица?

"Скалите са оголиха и стана като лунен пейзаж. Не можа да се възстанови и тревата. Тази година гледам, че малко зеленина има покрай скалите. Както дългата суша, така и голямата влага не влияят благоприятно на дивите животни. Дивите прасета изчезнаха, а за тях е важно да има вода. Доловете пресъхнаха. Миналата и по- миналата година сме отстреляли само по едно прасе", разказа кметът на Боровица и председател на Ловно-рибарско сдружение "Миджур"- Чупрене Огнян Гаврилов пред Ваня Минева.

28 декара са изцяло опожарените гори през 2012 година, обобщи Мая Костова, директор на Държавно горско стопанство Белоградчик пред сътрудника ни Иванка Петрова:

"Миналата година отново имаше пожар в района. Няма изгорял на 100% дървостой, затова не се налага към момента изкуствено възобновяване. Ако след време дървостоят започне да загива ще предприемем мерки", коментира. Ако предприемем такова залесяване ще бъде с дъбови фиданки."


И третата тема днес- наблюдението на птици в резерват "Врачански карст".

Наблюдение на птици, снимка РИОСВ ВрацаИнициативата е за деца от различни възрасти, които имат интерес към орнитологията. Тя се организира от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца. Какво научиха за птиците и какво видяха децата, разказва Петя Вълчева, старши експерт "Биологично разнообразие" в еко инспекцията:

"Поканихме експерти от Българското дружество за защита на птиците. В информационния център имаше лекция за децата, на която ги запознаха с най-често срещаните видове птици, отличителните им белези и начините, по които те да ги разпознават. След това изведохме децата в резерват "Врачански карст". Имахме късмет в този ден да видим белоглав лешояд, което е много рядка птица. Надявам се да сме успели да предизвикаме интерес у тях към птиците."

РИОСВ Враца смята да организира още едно наблюдение. Освен това ще поставят в периферията на резервата къщички за птици, като ще наблюдават какви пернати ще се заселят в тях. Ще бъдат организирани и други интересни занимания за деца като пленери, фото лов, преминаване по маршрути.

Експертите на еко инспекцията са спасили и две малки птичета от вида Черношипа ветрушка. Птичетата са паднали от гнездото, намиращо се на един от силозите на зърнобазата в града. Служители на фирмата са ги намерили в безпомощно състояние и сигнализираха в екоинспекцията. Малките птичета са изпратени към Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Вече имат приемно семейство и след като бъдат отгледани ще бъдат пуснати на свобода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40