Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят във Варна съхранява най-старото обработено злато в света

9
Златните изделия от Варненския халколитен некропол са признати в цял свят за най-старото обработено злато
Снимка: Петя Генова

Един от първите спомени в живота ми как седя пред НарМаг във Варна и плача за огледало на принцеса с шевици на гърба. Майка ми се отдалечи и зачака да се откажа, а аз след няколко часа доволно се оглеждах в новото си огледалце.

Снимка: Петя Генова Личен архивС годините открих, че този вълнуващ град е много повече от шумни тълпи, загорели тела и примамливи витрини, много повече от плаж и море. С респект към миналото и уважение към всички, за които историята на богатата ни земя е важна част от нашето "Аз", ви представям Регионалния исторически музей (РИМ)- Варна.

Малко завиждам на моя водач- Теодор Роков, уредник  в отдел "Археология" към РИМ- Варна, защото варненският музей е от най-богатите в страната и съдържа уникални в световен мащаб артефакти.

"РИМ Варна е шапката, под която са обединени  различните отдели, които в миналото бяха именувани отделни музеи- археология, Възраждане, етнография, Нова история, Най-нова история, природо-научен и най-новият отдел "Учебен и детски музей".

Един от най-ценните ни експонати е в отдел "Археология"- Варненският халколитен некропол. Най-интересни от него са златните изделия, признати в цял свят за най-старото обработено злато, преди египетските пирамиди, преди южноамериканските индиански цивилизации.

За съжаление хората не оценяват сякаш, че това е едва ли не първата цивилизация!

Снимка: Петя ГеноваВсички отдели съдържат уникални артефакти, но искам специално да отбележа златните обици на богинята на победата Нике от елинистичната епоха. Те нямат аналог в света, а изработката им е удивителна- вижда се всеки най-малък детайл- лице,прическа, всяко едно перце от крилата, нейната, развята от полета  дреха  са изработени до най-малки подробности.

През лятото музеят работи всеки ден от 10:00 до 17:00 часа."
Варненският халколитен некропол е намерен при случайни строителни работи в западната индустриална зона на Варна през 1972 г. и скоро се превръща в сензационно научно откритие, чието значение надхвърля значително границите на праисторията на съвременна България. В резултат на проучванията досега (разкопките не са завършили – все още не са разкопани около 30% от предполагаемата територия) са открити 294 гроба. В 57 от тях липсва човешки скелет или кости, само в три от които е съсредоточена по-голямата част от златните предмети, както и най-представителните от другите видове находки.

Снимка: Петя Генова Личен архивАз също си имам любим експонат в богатата колекция на музея. Това е скулптурата на Езерната богиня, която се намира в залата след Варненския халколитен некропол- малко смешна на вид женска глава, която извиква у мен огромна симпатия. Трябва да се отбележи и античният съд, украсен със свастика, позната ни по-късно като знак на една мрачна епоха. Тук ще видите и древен съд без дъно, вероятно използван за своеобразен котлон, както и бебешки биберон от глина и залъгалки.

Сбирката от икони също е великолепна и непременно трябва да се разгледа.

Моят съвет е да отделите поне 3-4 часа на този музей, както и да помолите за професионален гид или да се подготвите предварително за това, което ще разглеждате, иначе голяма част от смисъла ще остане скрит за вас.

Накрая искам да благодаря на Теодор Роков за гостоприемството, както и на двете пазителки в залите "Предистория" за вниманието и увлекателните разкази.

Посетете задължително този музей, уважаеми приятели, ако искате да навлезете още малко в дълбините на родното.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40