Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ново село ще плащат два пъти по-малко за боклука си

Темите в предаването са:
* Община Ново село започва сама да събира и извозва боклуците;
* предстои 25-тото и първо юбилейно изкачване на връх "Миджур";
* защо броихме белите щъркели обясняват от фондация "Зелени Балкани".

Община Ново село сама ще събира и извозва боклука. Досега за тези дейности се плащаше на фирма, но от началото на август договорът с нея е прекратен. Закупени са нови контейнери и нов автомобил. За целта е създадено и общинско предприятие по чистота.

До закупуването на техниката се стигна след като преди година със сръбската община Неготин започнаха преговори за сътрудничество. Като общи проблеми, които можеше да се решат с помощта на европейски пари, бяха изведени опазването на околната среда, туризма, безработицата и обучението на човешките ресурси. Така се стигна до идеята за социално предприемачество в областта на сметосъбирането и сметоизвозването.

Снимка"Заради забавяне на доставката на контейнерите, общината се е договорила с фирмата още 10-тина дни да събира боклука. Едно от задълженията по договора със сърбите, в случая с Неготин е, че трябва да има в общината търговско дружество. Такова с решение на Общинския съвет е изградено още през януари. Това дружество ще извършва и други дейности. Имаме добър варов възел, който бихме могли да възстановим", каза за Радио ВИДИН кметът на община Ново село Георги Стоенелов.

Общинското БКС може да предлага още: траурни услуги, работа с багери, транспортни услуги. Досега общината е плащала 7 890 лева месечно за сметосъбиране и сметоизвозване и още 840 лева на депото край Димово. За 12 месеца се събират над 100 000 лева. От такса смет общината събира около 50 000 лева.

"За годината ще се стремим да се включим в рамката на таксата за битови отпадъци", допълни Георги Стоенелов.

Тази събота се провежда традиционното изкачване на връх "Миджур". Организатор на прехода е туристическо дружество "Бонония" Видин.

СнимкаВръх "Миджур" се извисява на 2168 м. над морското равнище и е най-високият в Западна Стара планина. През последните години изкачването стана масово и в него участват туристи от различни населени места от страната. Първото организирано официално изчакване на върха е през 1990- та година от една група от 8 души от Белоградчик, с ръководител Антон Владимиров.

"Предстои 25-то изкачване на връх "Миджур". Очакваме повече хора да присъстват на това юбилейно изкачване. Групата от Видин ще тръгне още от петък след обяд. За 15-ти път на върха ще има конкурс за "Мис Миджур 2014", каза за Радио ВИДИН председателят на еко комисията към туристическо дружество "Бонония" Богомил Петров. Самият той не пропуска традиционното изкачване на връх "Миджур" и тази година за 19 път ще щурмува върха.

Конкурсът за "Мисис Миджур 2014" ще се проведе за трети пореден път. На върха Богомил Петров ще открие поредната си фотоизложба. Опитният турист съветва желаещите да се включат в покоряването на върха да си носят поне 2 литра вода и малко храна.  

В "Еко Свят" говорим и за преброяването на щъркелите. Екипите на Зелени Балкани отчетоха гнездата на бели щъркели в над 120 населени места от Варна до Връшка чука. Стажант-репортерът на Радио ВИДИН Божидар Живков разговаря с Елена Кметова от фондацията за това как точно се случи преброяването.

Щъркели"Това е международна инициатива и се прави на всеки 10 години. Идеята е да се проследи числеността на белите щъркели. Броим не щъркелите по нивите, а техните гнезда- колко малки са успели да отгледат този сезон. Белият щъркел живее в чиста среда, където има влажни зони и може да намира храна, в места, където не се използват пестициди. Когато се прави една такава инициатива на всеки 10 години могат да се проследят дългосрочните тенденции в промяна околната среда", каза Елена Кметова.

За нещастие градушките и бурите тази година са довели до развалянето на гнезда и дори до смърт на малки щъркелчета.
Предстои данните от преброяването на белия щъркел да бъдат обобщени. В първата година от Зелени Балкани отчитат и описват гнездата в определена целева територия в България, за да може през втората година да бъдат поставени платформи, информационни табели и да бъдат маркирани щъркелчета от предварително определени гнезда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50