Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За каузата и битките на една учителка

4
Златка Георгиева, директор на ЦДГ "Детелина" Видин
Снимка: Радио ВИДИН

"Учителите помнят всеки час
раздали младостта си на децата,
те в песните изпяват своя глас
и с устните отключват светлината."

 
В предаването "Автобиография Северозапад"  разказваме автобиографията на г-жа Златка Георгиева, директор на Целодневна детска градина №3 "Детелина"- Видин.

ЦДГ Детелина- с. СинаговциДокато говорех с г-жа Златка Георгиева се сетих за книгата "Четвъртата височина" на Елена Илина. И моята гостенка, както героинята от книгата, преминава през своите "височини", води своите битки... Учителите са една особена категория хора- те ваят бъдещето на всеки свой ученик, а Златка Георгиева много ме впечатли. Ако трябва да я опиша с две думи, те ще са- "експеримент" и "мисия", защото тя обича да експериментира, а мисията на живота й е да възстанови детската градина, в която работи и да я направи модерна.

В предаването тя ни разказва какво я насочва към учителската професия. Говорим за благородната лъжа, чрез която успява да ремонтира детската градина, "защото разграден двор- говори лошо за стопаните". Каква хитрина прилага директорката преди години, за да й обърне внимание Общината и да постави портал и ограда на детското заведение. Ще чуете историята за първата битка в подкрепа на каузата- доброто на децата и как се покорява "първата височина".

И още:

"Прекаленият светец и Богу не е драг- аз не съм от светците"- каза Златка Георгиева. Но, "когато Бог е с теб, няма значение кой е против теб"- е казал народът.

Преди да се сбъдне мечтата й за ремонтирана детска градина, ще трябва да преодолее много "височини"-  кой й помага и истина ли е  поговорката "Беден човек- жив дявол"?

В предаването ще чуете още за смелите мечти на едно обикновено момиче, което винаги е искало да влиза в класната стая с дневник под ръка и да преподава на учениците математика, но съдбата решава друго... Как Златка Георгиева печели конкурса за директор, как приема тази отговорност, това предизвикателство?

Съдбата е на страната на смелите и цветните хора, но понякога трябва да си на правилното място, в точното време и да срещнеш точните хора. На кого предава своята борбеност нашата гостенка? Луиза Антова, тръгва по пътя на своята майка Златка и тази есен й предстои не леката задача да поеме първокласници. Какво ще сподели с нас тя за своята майка- и какво предизвикателство отправя към нея?

Докато гостувахме на г-жа Златка Георгиева във филиала на детската градина в с. Синаговци, по телефона й звънна нейният колега Любомир  Георгиев,  директор на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, за да й предложи старото, вече ненужно училищно обзавеждане от гимназията Практичната директорка веднага каза:

"Ще си направя от тръбите беседка".

Летен лагер в ОДЗ Детелина- с. СинаговциДетската градина в Синаговци, беше мястото на нашата среща с г-жа Георгиева. В момента там имаше деца на летен лагер, поговорихме за историята на създаването на лагера. А в на края на нашия разговор, си говорим по-лично за семейството, за тревогите, за това, което не е успяла да даде на децата си.

Тази година, в навечерието на 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, на тържествена церемония в резиденция "Лозенец", министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова лично връчи почетното отличие "Неофит Рилски" на 306 учители и директори, изявили се с дългогодишната си високо професионална дейност в системата на българското образование. Сред наградените беше и Златка Георгиева. Този месец г-жа Георгиева празнува своя пореден рожден ден. Нека е жива и здрава! Аз обичам да пожелавам:

"Сили и здраве да прави това, което обича!"

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25