Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За каузата и битките на една учителка

4
Златка Георгиева, директор на ЦДГ "Детелина" Видин
Снимка: Радио ВИДИН

"Учителите помнят всеки час
раздали младостта си на децата,
те в песните изпяват своя глас
и с устните отключват светлината."

 
В предаването "Автобиография Северозапад"  разказваме автобиографията на г-жа Златка Георгиева, директор на Целодневна детска градина №3 "Детелина"- Видин.

ЦДГ Детелина- с. СинаговциДокато говорех с г-жа Златка Георгиева се сетих за книгата "Четвъртата височина" на Елена Илина. И моята гостенка, както героинята от книгата, преминава през своите "височини", води своите битки... Учителите са една особена категория хора- те ваят бъдещето на всеки свой ученик, а Златка Георгиева много ме впечатли. Ако трябва да я опиша с две думи, те ще са- "експеримент" и "мисия", защото тя обича да експериментира, а мисията на живота й е да възстанови детската градина, в която работи и да я направи модерна.

В предаването тя ни разказва какво я насочва към учителската професия. Говорим за благородната лъжа, чрез която успява да ремонтира детската градина, "защото разграден двор- говори лошо за стопаните". Каква хитрина прилага директорката преди години, за да й обърне внимание Общината и да постави портал и ограда на детското заведение. Ще чуете историята за първата битка в подкрепа на каузата- доброто на децата и как се покорява "първата височина".

И още:

"Прекаленият светец и Богу не е драг- аз не съм от светците"- каза Златка Георгиева. Но, "когато Бог е с теб, няма значение кой е против теб"- е казал народът.

Преди да се сбъдне мечтата й за ремонтирана детска градина, ще трябва да преодолее много "височини"-  кой й помага и истина ли е  поговорката "Беден човек- жив дявол"?

В предаването ще чуете още за смелите мечти на едно обикновено момиче, което винаги е искало да влиза в класната стая с дневник под ръка и да преподава на учениците математика, но съдбата решава друго... Как Златка Георгиева печели конкурса за директор, как приема тази отговорност, това предизвикателство?

Съдбата е на страната на смелите и цветните хора, но понякога трябва да си на правилното място, в точното време и да срещнеш точните хора. На кого предава своята борбеност нашата гостенка? Луиза Антова, тръгва по пътя на своята майка Златка и тази есен й предстои не леката задача да поеме първокласници. Какво ще сподели с нас тя за своята майка- и какво предизвикателство отправя към нея?

Докато гостувахме на г-жа Златка Георгиева във филиала на детската градина в с. Синаговци, по телефона й звънна нейният колега Любомир  Георгиев,  директор на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, за да й предложи старото, вече ненужно училищно обзавеждане от гимназията Практичната директорка веднага каза:

"Ще си направя от тръбите беседка".

Летен лагер в ОДЗ Детелина- с. СинаговциДетската градина в Синаговци, беше мястото на нашата среща с г-жа Георгиева. В момента там имаше деца на летен лагер, поговорихме за историята на създаването на лагера. А в на края на нашия разговор, си говорим по-лично за семейството, за тревогите, за това, което не е успяла да даде на децата си.

Тази година, в навечерието на 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, на тържествена церемония в резиденция "Лозенец", министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова лично връчи почетното отличие "Неофит Рилски" на 306 учители и директори, изявили се с дългогодишната си високо професионална дейност в системата на българското образование. Сред наградените беше и Златка Георгиева. Този месец г-жа Георгиева празнува своя пореден рожден ден. Нека е жива и здрава! Аз обичам да пожелавам:

"Сили и здраве да прави това, което обича!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50