Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин

Живо е Родовото дърво на Кръстьо и Екатерина!

Звезделина Бойчева: "За да ни има днес всички нас, дължим го на тях- нашите предци"

7
Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин
Снимка: Красимир Михайлов
"Живо дърво- така моята роднина, инициатор на събитието, Звезделина Бойчева от Варна е именувала текста, описващ историята на нашия род, подготвен от нея. Ето встъпителните думи: Живо дърво е дървото с корени. Дървото без корени е мъртво дърво. Човек без род е дърво без корени. За да ни има днес всички нас, дължим го на тях- нашите предци. Благодарим им!", така започва своя разказ за събитието, събрало потомците на рода на Кръстьо Николов Кръстев и Екатерина Василева Василева от с. Търново, област Узункюприй, моят събеседник Красимир Михайлов от Видин. И продължава:

"Кръстьо и Екатерина са прародители на един голям род, от който ние, около 70 човека, които се събрахме в началото на август във Видин, сме една малка част. Те са родени и израснали в с. Търново, намиращо се в Одринска Тракия на 15 км североизточно от гр. Узункюпрю и на около 50 км югоизточно от гр. Одрин. Днес мястото не е част от територията на Република България и името му е променено."

От Красимир Михайлов научавам още, че към 1912-1913 година в селото е имало 600 къщи, с 3 000 жители- само българи, заселени в 8 махали. Имали си 3 църкви, над 20 дюкяна и две праматарници- магазинчета за дреболии... Селото било известно със своите майстори железари. Кръстьо и Екатерина имали пет мъжки чеда- Никола, Васил, Димитър, Стойко и Бошко. През 1878 година, след Руско-турската война, семейството решава да напусне Турция и да се засели в свободна България. Избират видинското с. Ботево. Години по-късно третият син- Димитър, се завърнал в с. Търново, където отседнал при роднини и водил много активен обществен живот.

Идеята за родовата среща във Видин възникнала преди 5 години, а реализацията започнала миналата година и се оказала трудна задача... За по-малко от година са издирени около 350 човека.

"Успяхме, защото искаме да оставим нещо след себе си, да покажем на идното поколение, че е важно да се познават. Не си представях, че ще има толкова емоции, радост, щастие, независимо от тежкото битие, което ни е налегнало. Прекарахме чудесно, за което благодарим на Краси Михайлов. Има много добри отзиви и от младите. Вълнението трудно се предава с думи, но всеки от нас отнесе огънчето на родовата памет в края, в който живее, и, убедена съм, дълго време ще го разисква със семейството и роднините, които не можаха да дойдат", разказва Звезделина Бойчева.

Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин, Снимка: Красимир Михайлов"В нашия род има хора от всички професии. Те живеят в различни български градове. Имаме наша кръв и в САЩ, Канада, Германия и Италия, Казахстан, Полша... През миналото лято Звезда дойде във Видин с роднини от САЩ и решихме да осъществим идеята да съберем хората от рода. Много се развълнувах, защото моят баща ми е разказвал за наши роднини с присъщата за него сантименталност. Исках да опозная хората от моя род, да поддържаме връзка помежду си и да се подкрепяме", споделя Красимир Михайлов от Видин.

По време на родовата среща на предварително подготвени табла всеки можеше да се информира за историята на рода във времето. Най-възрастният родственик е дядо Киро, човек на 90-годишна възраст, който живее в САЩ. А най-младият представител на рода е само на няколко дни...

"Срещата беше изключително вълнуваща. С радост открих, че общото между нас е родолюбието, грижата за семейството и осигуряването на образование. Това искаме да предадем и на идващите поколения. Младежите от рода ще се срещнат в София, където повечето са студенти и ще продължат тази традиция. Много е мило, че всички са станали добри хора. Това е едно положително събитие не само за нашия род, а и за социалния живот на Видин", коментира Лада Панчева.

Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин, Снимка: Красимир Михайлов"Направихме много снимки, разговаряхме, свирихме и пяхме, танцувахме. Най-издръжливите, предимно младежи, празнуваха до сутринта. На следващия ден към обяд се разделихме с уговорката, че ще се събираме всяка година на 2-ри август. И така, догодина Варна ни очаква, с надеждата участниците да стават все повече и повече. Дописването на родословното дърво ще продължи, като се добави текстова и снимкова информация.

После ще издадем специална книга. Така и тези след нас ще имат възможност да продължат традицията и разказват историята на рода, която започва от нашите прародители Кръстьо и Екатерина"- слага точка на разговора ни Краси Михайлов.

Галерия

Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10