Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин

Живо е Родовото дърво на Кръстьо и Екатерина!

Звезделина Бойчева: "За да ни има днес всички нас, дължим го на тях- нашите предци"

7
Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин
Снимка: Красимир Михайлов
"Живо дърво- така моята роднина, инициатор на събитието, Звезделина Бойчева от Варна е именувала текста, описващ историята на нашия род, подготвен от нея. Ето встъпителните думи: Живо дърво е дървото с корени. Дървото без корени е мъртво дърво. Човек без род е дърво без корени. За да ни има днес всички нас, дължим го на тях- нашите предци. Благодарим им!", така започва своя разказ за събитието, събрало потомците на рода на Кръстьо Николов Кръстев и Екатерина Василева Василева от с. Търново, област Узункюприй, моят събеседник Красимир Михайлов от Видин. И продължава:

"Кръстьо и Екатерина са прародители на един голям род, от който ние, около 70 човека, които се събрахме в началото на август във Видин, сме една малка част. Те са родени и израснали в с. Търново, намиращо се в Одринска Тракия на 15 км североизточно от гр. Узункюпрю и на около 50 км югоизточно от гр. Одрин. Днес мястото не е част от територията на Република България и името му е променено."

От Красимир Михайлов научавам още, че към 1912-1913 година в селото е имало 600 къщи, с 3 000 жители- само българи, заселени в 8 махали. Имали си 3 църкви, над 20 дюкяна и две праматарници- магазинчета за дреболии... Селото било известно със своите майстори железари. Кръстьо и Екатерина имали пет мъжки чеда- Никола, Васил, Димитър, Стойко и Бошко. През 1878 година, след Руско-турската война, семейството решава да напусне Турция и да се засели в свободна България. Избират видинското с. Ботево. Години по-късно третият син- Димитър, се завърнал в с. Търново, където отседнал при роднини и водил много активен обществен живот.

Идеята за родовата среща във Видин възникнала преди 5 години, а реализацията започнала миналата година и се оказала трудна задача... За по-малко от година са издирени около 350 човека.

"Успяхме, защото искаме да оставим нещо след себе си, да покажем на идното поколение, че е важно да се познават. Не си представях, че ще има толкова емоции, радост, щастие, независимо от тежкото битие, което ни е налегнало. Прекарахме чудесно, за което благодарим на Краси Михайлов. Има много добри отзиви и от младите. Вълнението трудно се предава с думи, но всеки от нас отнесе огънчето на родовата памет в края, в който живее, и, убедена съм, дълго време ще го разисква със семейството и роднините, които не можаха да дойдат", разказва Звезделина Бойчева.

Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин, Снимка: Красимир Михайлов"В нашия род има хора от всички професии. Те живеят в различни български градове. Имаме наша кръв и в САЩ, Канада, Германия и Италия, Казахстан, Полша... През миналото лято Звезда дойде във Видин с роднини от САЩ и решихме да осъществим идеята да съберем хората от рода. Много се развълнувах, защото моят баща ми е разказвал за наши роднини с присъщата за него сантименталност. Исках да опозная хората от моя род, да поддържаме връзка помежду си и да се подкрепяме", споделя Красимир Михайлов от Видин.

По време на родовата среща на предварително подготвени табла всеки можеше да се информира за историята на рода във времето. Най-възрастният родственик е дядо Киро, човек на 90-годишна възраст, който живее в САЩ. А най-младият представител на рода е само на няколко дни...

"Срещата беше изключително вълнуваща. С радост открих, че общото между нас е родолюбието, грижата за семейството и осигуряването на образование. Това искаме да предадем и на идващите поколения. Младежите от рода ще се срещнат в София, където повечето са студенти и ще продължат тази традиция. Много е мило, че всички са станали добри хора. Това е едно положително събитие не само за нашия род, а и за социалния живот на Видин", коментира Лада Панчева.

Потомци на изселнически род от Одринска Тракия се събраха във Видин, Снимка: Красимир Михайлов"Направихме много снимки, разговаряхме, свирихме и пяхме, танцувахме. Най-издръжливите, предимно младежи, празнуваха до сутринта. На следващия ден към обяд се разделихме с уговорката, че ще се събираме всяка година на 2-ри август. И така, догодина Варна ни очаква, с надеждата участниците да стават все повече и повече. Дописването на родословното дърво ще продължи, като се добави текстова и снимкова информация.

После ще издадем специална книга. Така и тези след нас ще имат възможност да продължат традицията и разказват историята на рода, която започва от нашите прародители Кръстьо и Екатерина"- слага точка на разговора ни Краси Михайлов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50