Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След шоуто "На гости при баба", Ново село осъмна с мирис на ванилия и печени чушки

3
Снимка: Народно читалище "Надежда 1908"- с. Ново село

В истински спектакъл на открито се превърна тазгодишното издание на традиционното детско шоу "На гости при баба", което се проведе на 16 август, събота, на площада във видинското село Ново село. Шоуто се провежда за 19-та поредна година, а това издание премина под мотото "Ех, че вкусно готви баба!"

"Повече от 80 деца, на възраст от 3 до 15 години, участваха в него и показаха своя талант като пяха, рецитираха, играха хип-хоп, рисуваха и моделираха. Едни готвеха, други показаха и гимнастически умения. Сред главните действащи лица имаше и баби, които в тандем с внуците си приготвиха вкусотии за специалния конкурс на гастрономите"- това каза за рубриката "В училище" Любка Ангелова, секретар на Народно читалище "Земеделец".Тя ни разказа каква е ролята на читалището в запазване на традициите, съхраняването и предаването им на младото поколение:

"Идеята е да се запази приемствеността между поколенията. Всяка година внасяме нови елементи, тази година акцентът падна върху вкусните бабини гозби. Новото тази година бе представено от баба Светла, независимо че е снаха в Ново село, като стар готвач показа как се приготвят "клатикъ" бухтички."

С Гинка Иванова, председател на Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село, разговаряхме за участието на бабите в детското шоу:

"Цяла година ние, бабите от клуба на пенсионера, си говорим за внуците и ги очакваме да си дойдат на село. Говорим си какво ще им готвим и как ще ги посрещнем-това ме провокира вкусните бабини ястия да е основната тема на шоуто тази година."
 
Снимка: Народно читалищеНевероятната и обичана актриса Минка Сурдолова за 19-ти пореден път беше автор на сценария:

"За моя голяма радост тази година малките 5-годишни актьори бяха много повече от миналата, представиха се страхотно и бяха като "черешки на тортата."

В ефира на Радио ВИДИН актрисата направи впечатляваща демонстрация как се включва специфичният и неповторим новоселски говор в шоуто.

"Аз видях как децата след няколко репетиции се превръщат в актьори, а това е най-важното. В сценария наблягам на новоселския говор, защото децата говорят все по-малко новоселски."
 
А Светла Бондова, нашият сътрудник от Ново село, обобщи:

"След детското шоу "На гости при баба", Ново село осъмна с мирис на ванилия и печени чушки. До година всички чакаме 20-тото юбилейно издание!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40