Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляваща изложба на Роден в Националната художествена галерия

7
Снимка: Петя Генова Личен архив

80 скулптури и 20 рисунки на Роден са включени в изложбата "Метаморфози" в Националната художествена галерия в София.

Как големият френски скулптор Огюст Роден (1840-1917) е създавал произведенията си, дълбочинно проникване в творческия акт и развитието на идеите на големия творец- на тези въпроси се опитва да даде отговор експозицията.

Шестте секции на изложбата включват 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел. Усещането при вида на монументалните и по-малки скулптури е  наистина неописуемо.

В първата секция посетителите се запознават с фигури от монументалната творба на Роден "Портите към ада". Това е най-мащабното произведение на французина. Започва го, когато френското правителство му поръчва разработката на голям скулптурен портал. На работата си над  "Портите към ада"  Роден посвещава 37 години от живота си.  Той черпи вдъхновение от "Божествена комедия" на Данте  и "Цветята на злото" на Шарл Бодлер.

Снимка:Петя ГеноваРоден започва работа върху Портите през 1880 г., но така и не успява да довърши работата си. Тя е повратен момент в творчеството на майстора.

Най-известната скулптура на Роден "Мислителят" е част от "Портите към ада", като там тя е в умален вариант и заема централно място. Първоначално творецът решил да изобрази чрез нея Данте, но постепенно развил идеята и тя се превръща в символ на твореца въобще.

"Мислителят" в монументален размер от патиниран гипс може да се види в първата секция на софийската изложба.

Разделът "Фрагментация на фигурите" показва такива знакови творби, като "Свети Йоан Кръстител" и монументална версия на "Крачещият мъж", отлята от бронз, с тегло около половин тон, и отделни елементи от творбите.  "Минотавърът", "Ирида", "Кентавърката" са между "илюстрациите" на ключовия за Роден метод асамблаж (съчетания от различни фигури или елементи от тях) в едноименния раздел от изложбата. Кракът на "Мислителят", дясната ръка на "Музата на Уислър" и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални постаменти в секцията "Ролята на цокъла".

Снимка: Петя ГеноваВ петия раздел могат да се видят уголемени  част от творбите на автора- метод, който заема важно място в творчеството му след 1900 година. Шестият е посветен на рисунките, те са изключително фини и интимни, с молив и акварел. Те не са били предназначени за публика и са показани за пак в началото на XX в.

Опаковането и пренасянето на творбите е било почти ювелирна работа. А цялостната организация отнема 18 месеца.

Като част от изложбата е организирана и зала, в която може да се види филм за творчеството на гениалния импресионист, както и наскоро открит уникален филм- документалната четириминутна лента е от 1915 г. и представя как Роден работи в ателието си.

Изложбата струва 370 000 евро, 200 000 евро е наемът за произведенията, но музеят "Роден" в Париж ги предоставя безвъзмездно. Останалата сума си поделят българското Министерство на културата, посолството на Франция, Столичната община и три фирми спонсори.

Национален музей на българското изобразително изкуство - (Национална художествена галерия) се намира на адрес гр. София, пл."Княз Александър I" № 1.

Работното време е от 10.00 до 18.00 ч.,  а почивен ден - понеделник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00