Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Синаговци се гордеят с детската си градина

3
Снимка: РАДИО ВИДИН
Този петък в "Добро утро, кмете" ви отвеждаме до едно видинско село- Синаговци, което възниква още по времето на Римската република. По намерени останки се счита, че преди повече от 2 хиляди години на това място е имало добре развито селище с водопровод и канализация.

През Средновековието в землището на селото е построен православният манастир "Света Троица". След падането на България под османско владичество селището продължава да съществува основно като духовен център на поклонници.

Преди много години селото се е казвало Снагофче. По време на Чипровското въстание през 1688 г. селото въстава и е напълно опожарено от турците, заедно с манастира. Синаговци е възстановено едва в началото на 19 век от преселници от Чипровския край.

Как живеят днес хората в Синаговци, записаха стажант репортерите Божидар Живков и Деница Пламенова, и репортерът Йорданка Петрова.

"На село всичко ни харесва. Бихме искали обаче да се промени хигиената, начинът на почистване на улиците, сметосъбирането... Лош живот- за болните, лош живот- за младите, защото няма работа, от селско стопанство никой не печели... Дребните неща на село понякога ни радват, понякога ни карат да съжаляваме, че сме дошли тук... Ако има какво да се работи и не си мързелив, животът е хубав...", са част от отговорите на местните хора.

СнимкаВ село Синаговци живеят постоянно 300 души. Кметът Иван Иванов има планове за развитие и благоустрояване на селото.

"Предстои поставянето на 20-тина допълнителни лампи- около къщи, старото волейболно игрище, което го възстановяваме, църквата, детската градина. Трябва да се подменят и тротоарите в селото. Преди две години баластрирахме три улици и това е. Детската градина е изцяло ремонтирана, гордея се с нея", заявява кметът.

Целия репортаж за село Синаговци чуйте в звуковия файл.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59