Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца не отстъпи за военното си поделение

Снимка: Областна администрация Враца

Битката за възстановяването на бившето поделение 52 380 в града под Околчица приключи с победа за Враца. За това помогна единната реакция на институциите- общинска и областна управи, политици, общественици- всички се противопоставиха на решението на военния министър от служебния кабинет Велизар Шаламанов да замрази проекта по отварянето на врачанския батальон на 1 октомври.

Какво се случи миналата седмица:

Протестът беше подкрепен и от местната власт във Враца, снимка: Областна администрация ВрацаМирен протест, организиран от бивши военни във вторник, 19 август, предизвика спешна визита на Шаламанов във Враца. Тя беше насрочена за днес, 25 август. Гостът трябваше бъде изненадан и с подписка, която събира недоволните подписи на местните хора. Военното поделение във Враца беше закрито на 1 юли 2012 г. от правителството на ГЕРБ при военния министър Аню Ангелов. Заради закриването, 450 семейства напуснаха Враца и потърсиха препитание на друго място. Протестите на граждански организации и партии доведоха до решението във Враца отново да бъде разкрито подразделение на българската армия, което да действа при кризи и бедствия, подобни на събитията в Мизия. Решението за разкриването на батальон направи правителството на Пламен Орешарски, а министър Ангел Найденов определи 1 октомври като първия работен ден за 35 военни. До 1 декември в поделението трябваше да бъдат разкрити още 215 работни места, като за целта бяха заделени 6 000 000 лева. Правителството на Орешарски обаче хвърли оставка и беше избран служебен кабинет.

Още с постъпването си на власт, министър Велизар Шаламанов обяви, че замразява военното поделение във Враца заради липсата на пари. Което предизвика протест във Враца. Мирният митинг беше свикан на 19 август край паметника на Васил Левски, а организатор на протеста беше о.р. подп. Радослав Гетов.

"Навършват се вече три години откакто нашият инициативен комитет са бори срещу ликвидирането на бившето врачанско поделение и след това за възстановяването му. В поделението трябваше към момента да Радослав Гетов, снимка: Жоро Александровбъдат назначени 250 души на работа, но това още не се е случило"- каза Радослав Гетов.

Кметът на Враца Николай Иванов също се включи в митинга и заяви, че не приема решението на министър Велизар Шаламанов.

"Решението за поделението във Враца беше едно изключително необосновано, публично неаргументирано и доста прибързано"- каза Николай Иванов.

Подкрепата си за протестиращите изразиха бившият военен министър Николай Цонев, бившият заместник-началник на Военната академия Стойко Стойков и областният управител на Враца Венцислав Василев. Няколко политически лидери /БСП, ВМРО и "Атака"/ също се включиха в митинга. Доста краен по темата беше кметът на село Бели извор и бивш военен Кирил Илиев.

Кирил Илиев, снимка: Жоро Александров"Изводът е един- просто няма държава. Няма държава, която да има нужда от армия. Превърнали сме армията си в пет батальона, които разкарваме напред и назад. В момента храним американските военни бази у нас, защото ни излиза скъпо да храним собствена армия"- каза за "Актуално" Кирил Илиев.

Красимир Богданов, който е един от инициаторите за възстановяване на военното поделение, също дойде на протеста.

"След като бяха направени всички разчети, предвидени средства за ремонтни дейности и определени сроковете за тяхното изпълнение се оказа, че всички тези усилия са били напразни"- сподели Красимир Богданов.

Снимка: БГНЕСВоенно поделение във Враца все пак ще има - това е резултатът от среща, предизвикана в четвъртък, 21 август, от министъра на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов. На нея кметът на града под Околчица Николай Иванов, Елена Стоилова от Областна администрация и представителката на инициативния комитет за възстановяване на формированието, Ася Крумова, са получили уверение, че Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лева, за да не спира отварянето на батальона. Информацията беше съобщена от военното ведомство.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45