Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росен Петров: "Искам хората да спрат да наричат този район северозападнала България"

Снимка: Петя Генова Личен архив

Днешният герой на "Новите приказки на Северозапада" винаги предизвиква интерес и реакции, независимо дали се занимава с телевизия, политика или любимата си история. Точно последното е мотивът ми да поговорим с Росен Петров- страстната обич към миналото ни и желанието му да имаме памет. Неговата рубрика "Операция слава" беше именно това- оживяване на паметта.

Е, не ме разочарова нашият разговор, научих нови неща за военното минало на Северозапада, получих и обещание да гостува на учениците ми. Говорим си за  нашия край, за България, опитвам се да избягвам политическите теми, макар че това е трудно.  Простете, ако на моменти се засяга политиката, но както казва самият ми гост:

"И да не искаме да се занимаваме с политика, тя се занимава с нас."

"Идвам често в Северозапада. Искам хората да спрат да наричат този район северозападнала България и се надявам този район да стане това, което е бил. И Лом, и Видин са били големи градове. Лом е наброявал до 100 000 човека. 15-ти пехотен Ломски полк е бил най-големият в държавата, а пък Бдинският- един от най-смелите. За това има и такъв марш- "Бдинци- лъвове, титани". Във Видин се намира и най-хубавият войнишки паметник. Той е на един победител, който е уморен. Той не тържествува след победата над своя противник. Мисля, че този паметник характеризира и обстановката в държавата днес. Хората са много уморени от 25 години приказки."


Обяснява пословичното си родолюбие с корените и историята на семейството си.

"Майка ми е от село Бракьовци. Прабаба ми Сава е имала двама мъже- единият е загинал в Балканската война, а другият- в Първата световна война. Единият й син е убит 1942 година като комунист войник, без съд и присъда. Тя е отказала пенсия като майка на активен борец с думите "Аз пари от кръвта на детето си не искам."

За "Операция слава" и европейската ориентация на България си говорим още. Най-вече си говорим за срещите му с обикновените българи.

"Бедността и отчаянието се налагат като усещане. От тук идва и оскотяването. Преди се редяхме на опашки за кино прожекции, за книги… Само нахраненият човек цени културата. А днес  националният идеал е да е пълен хладилникът."

Кои са най-важните три думи за Росен Петров и какво пожелава на всички вас- приятелите на Радио ВИДИН, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56