Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Людмила Улицкая: Ситуацията между Русия и Украйна прилича на началото на Първата световна война

Снимка: www.dagmol.ru

Случващото се в момента в Русия и Украйна има много аналогии с началото на Първата световна война, смята известната руска писателка Людмила Улицкая. В интервю за предаването "12+3" руската писателка нарича себе си една от малцината, които гледат негативно на развоя на днешната ситуация между Русия и Украйна:

Светът днес стана доста по-тесен, отколкото беше преди 150 години. И събитията, които днес се разгръщат в Русия, не могат да не влияят на световното разпределение на силите. За съжаление има вероятност тук да бъдат обхванати и други страни. От началото на Първата световна война изминаха точно 100 години и трябва да признаем, че има много аналогии със ситуацията в момента – огромен национален подем, войната се харесва на хората, 82 процента от народа ни подкрепя тези действия. Аз, за съжаление, съм към малцинството, което гледа негативно на тази ситуация и смятам, че стоим на прага на Трета световна война. 


Улицкая изразява опасение, че Желязната завеса може отново да се спусне над Русия: Проблемът е, че в това отношение ние имаме доста горчив исторически опит. Днес няма Желязна завеса, но пък тя придобива друга форма – икономическа. И ние нямаме никакви гаранции, че утре границите няма да се затворят.

Интервюто на Ангелина Пискова с Людмила Улицкая можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!