Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Художникът Анатоли Илиев- продавач на спомени

3
Снимка: Радио ВИДИН

В "Автобиография Северозапад" ни гостува художникът музикант Анатоли Илиев. Видях го до крепостната стена на "Баба Вида" във Видин, спрях до масичката му, отрупана със сувенири и картини, а той ми каза:

"Може да ви шокирам, но аз започнах да рисувам на 57 години… Рисувам и продавам картини, магнитчета, сувенири… От мен хората си купуват спомени за Видин." Това е една история, която показва, че никога не е късно да промениш живота си и да правиш това, което обичаш, което ти е присърце!

Детството на Анатоли минава във Варна. Животът по-късно го отвежда във Видин- преподавател по музика, ръководител на група, съпругата му също е музикант. Освен човек на изкуството, Анатоли е и рибар, отличен плувец- преплувал многократно голямата река. Водата присъства и в картините му, от нея черпи вдъхновение и сила.

Снимка: Радио ВИДИНМечтата на художника, хората да имат късче от него в своя дом, се сбъдва всеки ден, всеки път, когато турист или видинчанин си купува от картините му на "Баба Вида".
 
Докато  Анатоли Илиев рисуваше- там на открито, под липата, пред старата крепост "Баба Вида", с него разговаря  стажант-репортерът Деница Пламенова- за картините, за изкуството, за душевността на художника, излята върху платното. Има ли моменти на застой, какво го вдъхновява? Какво търсят туристите- магнитчета, картини, сувенири..., а той й отговори искрено и с малко тъга:

"Видинлии са хора с вкус, но нямат пари." И още:  Може ли нещо да го спре да рисува? Как се вижда след 10 години? За "слабата" реклама на крепостта и туристическите обекти във Видин.  

Говорим си и за началото, за маестро Венелин Кокоранов, за първата картина- "Тишина" с дунавски пейзаж, за руския му корен и за любовта към водата. В края на разговора ни с художника Анатоли Илиев си говорим и за потока от туристи, за трудния занаят, за чувството на "нямане" в нашия град: няма хора, няма достатъчно туристи, няма работа... Но пък има спокойствие, има приятели, има Родина!

Така правим успешен опит да завършим оптимистично нашия разговор.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25