Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви информации дали има примирие в Донбас

| обновено на 03.09.14 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пресслужбата на украинския президент съобщи, че в телефонен разговор Владимир Путин и Петро Порошенко са говорили за условията за примирие в Източна Украйна, но по-късно Кремъл опроверга тази информация.

В резултат на телефонен разговор с руския президент постигнахме договореност за постоянно прекратяване на огъня в Донбас, написа в своя Туитър украинският президент. Думите бяха цитирани и от неговата пресслужба. Малко след това говорителят на руския президент Дмитрий Песков трябваше да уточнява, че Владимир Путин и Петро Порошенко не са се споразумявали за прекратяване на огъня в Източна Украйна, тъй като Русия не е страна в този конфликт. Президентите са обсъждали единствено при какви условия може да бъде постигнато прекратяване на кръвопролитията и разрешаване на конфликта, посочи Песков, като уточни, че мненията на двамата лидери относно възможните пътищата за изход от украинската криза в значителна степен съвпадат. След това заявление пресслужбата на украинския президент направи корекция в съобщението си от обяд, като посочи, че Путин и Порошенко са обсъдили режима на прекратяване на огъня.

Новината за обявеното от Киев примирие предизвика бурен ръст на руските фондови пазари, като индексите се повишиха с 3-4 процента, но след заявлението на Песков, тази тенденция се забави. Положително реагираха и световните борси.

На този фон дойде новината, че руските следствени органи са потвърдили гибелта на фотокореспондента Андрей Стенин в Украйна. Това е четвъртата жертва сред руските журналисти, които отразяват бойните действия в Донбас. 33-годишният руски фотожурналист изчезна на 4-ти август, като се смяташе, че е заловен от украинските военни и държан в плен. Освен Русия, в усилията за неговото освобождаване се включиха и редица международни организации.

Смъртта на журналиста беше потвърдена днес след извършен генетичен анализ на жертвите, загинали по време на нападение срещу колона от бежанци в близост до Донецк. Автомобилът, в който е пътувал Андрей Стенин, е бил обстрелван и опожарен от украинските военни, съобщават от редакцията на МИА "Россия сегодня", където той работеше. Обстоятелствата на това варварско убийство са шокиращи, се посочва в изявление на руското външно министерство, в което се настоява Украйна безпристрастно и щателно да разследва гибелта на Андрей Стенин, а виновните да бъдат сурово наказани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руският фотограф Андрей Стенин е открит мъртъв в Украйна

Руският фоторепортер Андрей Стенин , който изчезна в началото на август, е бил убит в Украйна, съобщиха от руската агенция Новости, за която Стенин е работил. Директорът Дмитрий Кисельов заяви: Той не е бил в плен, нито е заменян за украински..

публикувано на 03.09.14 в 09:16

Предстоят преговори между ЕК и Русия по спора с Украйна за цената на газа

Европейската комисия ще проведе разговори на експертно равнище с Русия в четвъртък в опит да реши спора с Украйна за цената на газа, обяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер. Това е продължение на срещата на Йотингер с руския енергиен..

публикувано на 02.09.14 в 18:08

Лавров: Стремежът на Украйна към членство в НАТО подкопава усилията за прекратяване на конфликта

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че стремежът на Украйна към членство в НАТО подкопава усилията за прекратяване на конфликта в източните райони на страната. Лавров обвини Вашингтон, Брюксел, НАТО и някои европейски столици, че подкрепят..

публикувано на 02.09.14 в 13:23