Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съединението и забравените му герои във Видин и региона

"Историята на България трябва да живее във всеки един от нас"-историкът Христина Кирилова

Снимка: Радио Видин
129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще отбележим в днешното издание на Автобиография Северозапад. За битките и подвизите на видинските герои ще ни разкаже историкът от РИМ-Видин Христина Кирилова. За документите и телеграмите, които са съхранени от 1885-та ще разговаряме със Светлана Кръстева, началник-отдел в Държавен архив-Видин.

С двете събеседнички в днешното издание на Автобиография Северозапад ще разговаряме за защитата на Съединението, след настъплението на сръбските войски, за героичните боеве на младата българска флотилия. Христина Кирилова ще ни разкаже повече за "войната на капитаните срещу генералите", в която младата българска армия успява освен да защити акта на Съединението, но и да покаже мощта си.

Светлана Кръстева ни разкрива Обявлението на кмета на Белоградчик до градонаселението във връзка със Съединението и неговата защита. Освен това ще чуем телеграмата на гимназистите от Видин до техните учениците от Враца, които се обявяват в защита на обединението на българския народ и са готови да бранят Съединението с цената на живота си.

За почивните дни, които се оказват национални празници в българската история, забравените герои и техните паметници ще говорим с Христина Кирилова и Светлана в изданието на Автобиография Северозапад по Радио ВИДИН.


Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50