Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са общинските училища за новата учебна година

Снимка: Радио ВИДИН



В община Берковица учебната година ще започне с маломерни паралелки. На територията на общината има 6 основни училища и две гимназии. Те са в готовност за започването на новата учебна година, а материалната база е на добро ниво.
"В момента се довършват някои козметични ремонти. Има още какво да се желае по материалната база, но полагаме усилия, особено в областта на енергийната ефективност." - каза за Радио Видин Радослав Найденов, заместник-кмет на община Берковица. С него разговаря Петя Генова.

Основен проблем в образователната система на общината си остава липсата на достатъчно ученици:

"За съжаление тенденцията продължава да бъде негативна. Бавно учениците в общината намаляват. Надяваме се, че в бъдеще тази тенденция ще се подобри, макар че не сме оптимисти." - каза още  Найденов. Основните проблеми при формирането на паралелките в учебните заведения са два и са  свързани с отрицателния прираст. На първо място, поради намаляване на броя на учениците в някои от класовете, двойните паралелки стават единични, което води до  повишаване на броя на децата в  паралелките. Това пък се отразява на качеството на учебния процес. Друг  проблем през последните години са маломерните  паралелки. Такива има в  село  Бързия, във ІІ ОУ и ІІІ ОУ  и в гимназия  "Д-р Иван Панов". За новата учебна година се очертават 7 маломерни паралелки в Основно училище "Г. С. Раковски" с. Бързия, 1 във ІІ ОУ, 2 в ІІІ ОУ и  4  в Гимназия "Д-р Иван Панов". Очаква се 135 първокласници  да прекрачат за пръв път школския праг през предстоящата учебна година. В ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Замфирово няма да бъде сформиран първи клас, поради липса на деца.

СнимкаДруг проблем е извозването на учениците от крайните квартали - Беговица,  Заряница и ромският квартал Раковица, което бе премахнато през последните две  години. За учениците  от селата и за ромските децата, които посещават  детските градини, транспорт е осигурен. Проблем е транспортът на учениците от сегрегираното училище в кв. "Раковица" до приемните училища в град Берковица. В момента финансирането се извършва със средства от училищата. Така учениците от Беговица и Заряница реално са дискриминирани. Окончателно ще стане ясно как стартира новата учебна година на 19 септември, когато на сесия на ОбС - Берковица ще бъдат гласувани предложените от директорите маломерни паралелки и ще бъде изслушан експертът по образование в ОбА - Берковица.
СнимкаВ община Белоградчик текат последни приготовления за новата 2014/2015 учебна година. И  четирите учебни заведения на територията на общината - СОУ "Хр. Ботев", НУ "В. Левски", ОДЗ "Иглика" - двете предучилищни групи,  и ОУ "В. Априлов" - с. Рабиша, вече имат закупени учебници, учебни помагала и необходимата  документация за предстоящата учебна година. През месец септември ще бъдат закупени учебни помагала и за 3- и 4- годишните деца от детската градина. Учебните заведения са обезпечени и с необходимите педагози. Изключение прави училището в Рабиша, в което на 10-ти септември ще бъде освободено учителско място за преподавател по български и руски език  с допълване история и цивилизация. До момента в училището са записани 58 ученици, разпределени в 4 слети паралелки. В начално училище "В. Левски" през новата учебна година ще започнат училище 44 първокласници, и още 15 ученика от предучилищната паралелка. Училищата имат готовност и за новия отоплителен сезон. СОУ "Хр. Ботев", НУ "В. Левски" и училището в Рабиша имат гориво достатъчно за целия отоплителен сезон. В ОДЗ "Иглика" имат гориво само за началото на сезона, а в общината е представена заявка за нужното гориво до края на зимния период. В отлично състояние са санитарно-хигиенните условия в началното училище на града и в основното училище в Рабиша. В момента тече основно почистване на цялата сграда на ОДЗ "Иглика" така, че в началото на септември базата да е във възможно най-добър вид. Отстраняват се и проблеми, възникнали с покривната конструкция и класните стаи на третия етаж на гимназията, също и физкултурния сезон на училището, вследствие на и бурния вятър това лято - съобщи за "Актуално" Иванка Петрова.

СнимкаВ Община Кула имат готовност за първия учебен ден.

"Ремонтните дейности в СОУ "Васил Левски" продължават. Беше ремонтирана столовата на училището и сега там учениците ще могат да се хранят нормално. За новата учебна година вече са осигурени и безплатните учебници и учебници от първи до седми клас. Транспортът на учениците от другите населени места в общината ще се извършва с два училищни автобуса." - каза кметът на общината д-р Владимир Владимиров пред сътрудника ни Христела Александрова.

Осигурено е отоплението и транспорта за учениците на територията на Община Лом за новата учебна година. Владимир Недев разговаря с Анжело Иванов - директор на Дирекция "Хуманитарни дейности и международно сътрудничество" в Община Лом.

"Радостен съм от факта, че тази година имаме повече първокласници. Техният брой е малко над 270. На прага на новия отоплителен сезон детските градини и учебните заведения са обезпечени с твърди и течни горива. Осигурен е и транспорт до учебните заведения." - каза Анжело Иванов.

СнимкаВъв Видин няма да има проблеми в училищните сгради, където продължават ремонтните дейности, обявиха от Регионалния инспекторат по образованието.

"Продължава работата по изграждането на футболно игрище в ОУ "Иван Вазов". Ремонтите в ГПЧЕ, където се пристроява пространството под учителския корпус, също ще приключат напълно до 15 септември. Извършват се и два големи ремонта- на физкултурния салон в училището в село Дреновец и на  ПМГ "Екзарх Антим І". Осигурена е и необходимата училищна документация във всички учебни заведения на територията на община Видин. Като цяло училищата в региона са готови за новата учебна година." - каза пред Нора Йоцова Марийка Василева, началник на РИО- Видин.

Новата учебна година във Враца ще започне на 15 септември нормално и без напрежение - това обеща кметът на града инж. Николай Иванов. Той допълни, че през лятото са похарчени близо 200 000 лева за частични ремонти на училища и детски градини:

"През летния сезон във всички учебни заведения бе извършен частичен ремонт. За подобряване на материално-техническата база в училищата бяха изразходвани 200 000 лв. - целеви средства, разпределени по бюджетите на училищата, включително и над 93 000 лв. от собствените им бюджети. Ремонтните дейности навсякъде са приключили с изключение на ремонта в СОУ "Васил Кънчов", където се изгражда евакуационно стълбище и в ОУ "Христо Ботев", с.Паволче - там предстои подмяна на дограма. И в двете училища началото на учебната година няма да бъде възпрепятствано" - каза Николай Иванов.

Частични ремонти със средства от собствените бюджети в размер на 43 500 лв. бяха извършени в ОДЗ "Детска вселена", ОДЗ "Зора", ОДЗ "Знаме на мира", ОДЗ "Българче", ЦДГ "Дъга", ОДЗ "Славейче", ОДЗ "Единство, творчество, красота". През летния сезон беше реконструирано отоплението във филиала на ОДЗ "Детски свят" в село Згориград и през новия отоплителен сезон детската градина ще се отоплява на метан. За това бяха изразходвани 19 000 лв. от капиталовата програма на общината. Предстои ремонт на тротоарната настилка на двора на ОДЗ "Единство, творчество, красота", подмяна на дограма на ОДЗ "Българче" и други ремонтни дейности, за реализирането на които ще бъде създадена организация, така че да не се пречи на работата на детските заведения.

631 първокласници ще прекрачат прага на за първи път на 15 септември във Враца и околните села. 7 800 са учениците на територията на общината, а 2 600 хлапета пък посещават детските градини в района. За всички тях е уреден транспорт от дома до съответното учебно заведение:

"Осигурен е транспортът за всички лица до 16 години, които пътуват от родните си места до средищните училища. Ще бъде направен оптимален график, за да може да бъдат превозени максимален брой ученици."

Заради целодневната форма на обучение е решен и въпросът с храненето на децата, допълни кметът на Враца:

"Всички училища, в които има целодневна форма на обучение, ще ползват услугите на общинското предприятие "Социални дейности. По предварителна информация, става дума за около 1 100 ученици. От тази учебна година СОУ "Отец Паисий" ще разполага със своя столова…"

В дните преди началото на новата учебна година ще бъде прегледана вертикалната и хоризонталната маркировка и където е необходимо, пешеходните пътеки ще бъдат обновени, а ограничителите на скоростта - ремонтирани, обеща още Николай Иванов.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59