Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подводното гмуркане за любители става все по-популярно

6
Снимка: Йорданка Петрова Личен архив

Водолазни центрове по черноморското ни крайбрежие предлагат подводно гмуркане като атракция за туристите. Преди всеки дайвинг задължително се провежда инструктаж от квалифициран инструктор- водолаз. Не е необходимо да сте добър плувец и не трябва да носите нищо освен бански, защото екипировката се осигурява от водолазния център. Първото и най-важно изискване за този, който иска да се потопи в морето е да е клинично здрав и да има желание да се докосне до красотата на морското дъно. Как протича един урок? Събрахме накратко основните правила, с които Кирил Костадинов, инструктор във водолазния център до къмпинг "Арапя" запозна колегата Йорданка Петрова.

Снимка"Първо трябва да разберем какво ще дишаме. Много хора си мислят, че дишаме отдолу кислород, но това не е вярно- ние дишаме въздух. Когато въздухът мине през филтър той се изчиства от всякакви частици, но и се изсушава. Защо го казвам това? Защото, когато влезем вътре и подишаме малко, по едно време се усеща изсушаване на гърлото. Няма нищо притеснително- излизаме от водата, пием една чаша вода и всичко изчезва. Кислородният апарат винаги дава въздух, но трябва да си поискаме от него. Трябва да си поемеш въздух и да издишаш пак през него. Това не може да се развали. Колкото повече мехури има около нас, толкова по-добре. В бутилката има достатъчно въздух", увери инструкторът.

СнимкаЗаливът на къмпинг "Арапя" е полегат и не се слиза рязко в дълбочина. В зависимост от поведението на начинаещия инструкторът преценява на каква дълбочина ще влязат заедно. Плува се с изпънат, цял крак.


"Не сме на състезание, не отиваме да гоним разстояние, ние отиваме да гледаме рибките. Ако трябва ще спрем на някое по-интересно място да го разгледаме", продължава с разясняване на правилата Кирил Костадинов.

Водолазите си комуникират много ясно под водата, използвайки различни жестове с ръце. Това става чрез международен "език на водолазите". Начинаещите също трябва да се запознаят с основните жестове, чрез които ще си комуникират с инструктора.

СнимкаСвързани в буквата "О" палец и показалец означават, че всичко е наред. Ако инструкторът ни посоки този знак, когато иска да знае как се чувстваме, трябва да му отговорим по същия начин, ако се чувстваме добре под водата. Ако обаче искаме да изплуваме, трябва да свием пръсти с насочен нагоре палец. Ако пък искаме да се гмурнем по-надълбоко, палецът е насочен надолу. Когато искаме да спрем на едно място показваме разтворена напред длан.

"Аз държах да видя делфин, но нямах такъв късмет. Разбрах че те не се доближават до хората. Медуза, за мое щастие, също не успях да видя. Инструкторът беше много внимателен. Постоянно ме питаше със знаци как се чувствам и дали искам да продължа гмуркането.

СнимкаНе знам на колко метра дълбочина бяхме, не исках да погледна къде е буят. Беше достатъчно светло около мен. Буят, който държеше инструктора, показва на хората над водата, че отдолу има водолази и те трябва да внимават, особено тези с джетовете. Кирил Костадинов каза, че често се случва някой отгоре да потегли буя, просто от любопитство, но не трябва да се притеснявам. Открих един съвсем различен свят под водата. Успях да храня рибките, да се докосна до водораслите. За мен това е най- незабравимия подарък, който получих", сподели Йорданка Петрова.

Още от правилата за поведение под вода и за подводната екскурзия може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50