Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година започна за 64 хиляди първокласници

| обновено на 15.09.14 в 09:40
Новата учебна година беше тържествено открита в българските училища. За първи път в класните стаи влязоха  64 хиляди първокласници, което е с няколкостотин повече от миналата година.

Около 2600 училища в страната отвориха врати за 740 хиляди ученици и 90 хиляди учители. След София най-много първокласници има в Пловдивска и Бургаска област, най-малко – във Видинска област.

Училището, което приема най-много първокласници, е 119-о в столицата, чийто праг за първи път прекрачиха 192 деца.

И през тази учебна година най-търсени сред преподавателите са били началните учители, тези по чужди езици и по информатика. Заради малкия брой ученици се е наложило закриването на 7 общински учебни заведения.

Всички училища в страната започват нормално учебната година, увериха от Министерството на образованието и науката. В около 50 от тях ремонтите няма да са приключили, но това няма да попречи на учебния процес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Училищата в Сливенско с пари в КТБ получават безлихвен заем от държавата до дни

Кметът на Сливен инж. Кольо Милев съобщи, че се очаква до 20-и септември училищата в общината, чиито средства са блокирани в КТБ, да получат парите за бюджетната си издръжка с безлихвен заем от държавата. Решението за теглене на безлихвен кредит от..

публикувано на 15.09.14 в 08:59

Общинският съвет на Ковачевци решава дали ще има първи учебен ден в село Калище

Васил Станимиров – кмет на община Ковачевци, отговори в "Преди всички" на въпроса: Ще има ли първи учебен ден в с. Калище? Там възникна напрежение заради това, че в училището бяха записани деца–бежанци: Извънредно заседание на Общинския съвет в..

публикувано на 15.09.14 в 08:50

Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден в София

Засилено полицейско присъствие ще има в днешния първи учебен ден в София. Полицията има информация за дилърите на дрога, които обикалят около училищата, и са предприети мерки срещу тях, увериха от МВР. Близо 500 служители ще следят за сигурността и..

публикувано на 15.09.14 в 07:46

Училищата в наводнените райони отварят врати за новата учебна година

В тържественото откриване на новата учебна година в Основно училище "Цанко Церковски" в Мизия ще участват дарители и доброволци, които подпомагаха възстановяването на учебното заведение след опустошителното наводнение през август. От бедствието пострадаха..

публикувано на 15.09.14 в 07:21

14 хиляди ученици прекрачиха училищния праг в област Монтана

14 хиляди ученици прекрачиха училищния праг в област Монтана, от тях първокласниците са над 1 200. Има много незаети места за учители, почти по всички предмети. Инспекторатът по образованието е изпратил до министерството предложение за закриването..

публикувано на 15.09.14 в 13:32

Новата учебна година в село Калище е открита без присъствие на чужденци в класовете

Новата учебна година в село Калище е открита без присъствие на чужденци в класовете, съобщи председателят на Общинския съвет на Ковачевци Венцислав Тодоров. На извънредно заседание Съветът трябваше да реши дали 12 деца на имигранти ще бъдат допуснати до..

публикувано на 15.09.14 в 13:23