Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в наводнените райони отварят врати за новата учебна година

В тържественото откриване на новата учебна година в Основно училище "Цанко Церковски" в Мизия ще участват дарители и доброволци, които подпомагаха възстановяването на учебното заведение след опустошителното наводнение през август. От бедствието пострадаха и семействата на 100 от 260-те възпитаници на средищното училище. Сред тях е петокласничката Сияна:

Един ден просто река Скът започна да прелива. Надявам се да не го запомня, защото не обичам да помня такива трагични неща. Да знаеш, че 7 години си строил тази къща и за някакви часове тя да се съсипе. Гардеробът ми се е надул, ламинатът, шкафовете, креватът, завивките ми са в кал и мухъл.

Петокласничката споделя, че цялото семейство са отседнали при баба й и дядо й.

Пострадалата от наводнението Хуманитарна гимназия в Добрич е едно от училищата в цялата страна, които се присъединиха към призива "Помощ вместо цветя". Изключение се прави само за 118-те първокласници, които ще учат в ремонтирани стаи с ново обзавеждане. 
Наводнената през юни гимназия е напълно готова за новата учебна година и днес ще посрещне 880 ученици, с 33 повече от миналата година.
За преодоляване на щетите към целевите помощи с дарение помогнаха застрахователна компания, училище от Правец, българи, живеещи в Германия и САЩ. Ученици от гимназията събраха 2 хиляди лева и 13 хиляди лева на традиционния училищен благотворителен бал. Служители на съда осигуриха ваучери на съда.

Галина Вълчанова – директор на основното училище "Цанко Церковски" в Мизия, и Пепа Василева – директор на Варненската морска гимназия "Св. Николай Чудотворец", казаха за "Преди всички", че учебната година ще започне днес, въпреки че двете училища пострадаха от наводненията и още са в ремонт.

Галина Вълчанова: Децата в Мизия ще учат на втори и трети етаж, за да започнат нормално учебните занятия. Има достатъчно входове, работниците и децата няма да имат контакт.
Очаквам в началото на отоплителния сезон да се върнем към нормалния ритъм на работа.
Всеки родител, който иска да помогне, вместо да купи цветя на любимия учител на своето дете – да отдели тези средства и да постави сумата в кутиите, които са поставени на входа на училището.
Всяко училище, което се е включило в тази кампания – би трябвало да е поставило такава кутия.
Всеки родител ще реши какво да направи. Убедена съм, че много родители няма да лишат учителя от цвете.

Във варненското училище проблемът са лабораториите по практика. Пепа Василева: Военноморското училище ще приеме учениците в своите лаборатории до приключване на ремонта, за което сме много благодарни. Ние подкрепяме инициативата за събиране на средствата, които родителите биха дали за цветя, но аз бих искала да кажа, че е хубаво на първия учебен ден да има и цветя. Добре е да учим нашите деца на съпричастност, но е добре празникът да бъде обвързан с цветя и с усмивки.

Самуил Шейнин - изпълнителен директор на Съюза на работодателите в сферата на народната посвета, каза, че Съюзът организира дарителска кампания под мотото " Да върнем вярата в доброто". Тя има за цел да събере средства за учебните заведения от пострадалите от наводненията раойони.
Решихме, че е настъпил мигът - да започнем поредица от мероприятия постепенно да изграждаме новата ценностна система на българските ученици.
На 15 -и, с многото приветствия, ще се прочете обръщение на Съюза на работодателите към учениците, учителите и родителите за състрадание и съпричастност. Утре очакваме часът на класа да започне под мотото "Какви личностни качества трябва да притежава добрият човек". Няма скоро да успеем, това ще е дълъг процес.

Интервютата на Силвия Великова с Галина Вълчанова,  Пепа Василева  и Самуил Шейнин можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!