Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За делничното и празничното в училище

13
Първи учебен ден в СОУ Любен Каравелов Видин, 15 септември 2014
Снимка: Анжела Каменова




Във всички училища на Българския Северозапад новата учебна година бе тържествено открита.

Над 9 хиляди ученици във Видинско днес влязоха в класните стаи. По данни на училищните ръководства първокласниците са 788, а децата в подготвителните групи към училищата са 193. В Община Видин звънецът удари в 17 училища, а 16 детски градини посрещнаха своите малчугани. Училищния праг прекрачиха малко над 500 първокласници.

609 са учениците, които ще посещават училище "Любен Каравелов" през настоящата учебна година. 16 са децата в подготвителната група, а 82-ма първокласниците. За тях тържеството започна с посрещане на училището знаме и изпълнение на училищния химн, чийто автор е преподавателят Красимир Михайлов.

"Тази година нашето училище ще отбележи 180 години от рождението на своя патрон Любен Каравелов и сериозно сме се вгледали в неговите възгледи за образованието и възпитанието на децата, които се изключително актуални. Новост е и безжичният интернет в цялата сграда, с което създаваме предпоставки за провеждане на модерен учебен процес- такъв, какъвто трябва да бъде той през 21 век"- каза директорът Любка Найденова.

През първия учебен ден в училище "Любен Каравелов" имаше кутия за дарения в помощ на пострадалите от наводненията в страната.

С въвеждане на новости започна новата учебна година във видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Промяна има в методите и организацията на обучението по чужди езици- обясни директорът Мариета Георгиева. Експериментално ще бъдат въведени  методите на сугестопедията. Ще бъде открит Клуб по роботика, в който учениците ще имат възможност да програмират роботи. Идеята е училището да се включи в националната и международната асоциации по роботика. През новата учебна година ще заработят няколко нови учебно-тренировъчни центъра за обучение по предприемачество. Тази година прага на учебното заведение прекрачват 605 ученици, които те ще бъдат обучавани от 50 учители. 

Първи учебен ден в ПМГ Екзарх Антим І Видин, 15 септември 2014 година, Снимка Росен Ракаджиев572 е броят на учениците тази година в ПМГ "Екзарх Антим I" Видин. Учебните занятия започват в изцяло ремонтираната сграда на училището.

"Ремонтът е почти приключил и сме готови за новата учебна година"- каза Румяна Петрова, директор на гимназията.

Тържеството за откриването на новата учебна година премина под знака на призива: "Вместо цвете, подари надежда!" - благотворителна акция за събиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията в страната. Кампанията ще продължи до края на първата учебна седмица- до 19 декември.

Първи учебен ден в ПМГ Екзарх Антим І Видин, 15 септември 2014 година, Снимка Росен РакаджиевПо традиция учениците от най-добрата паралелка зрелостници - този път това бяха XII-в клас, профил "Информатика и математика", раздадоха на петокласниците шалчетата с името и символите на Природо-математическата гимназия. Прием на ученици в V клас има за трета поредна година. На тържествената церемония Румяна Петрова награди учениците с най-високи постижения в областта на науката, изкуството и спорта с бронзови, сребърни и златни почетни значки.

С нова спортна площадка откриват новата учебна година във видинското училище "Иван Вазов". На нея учениците- 680 на брой, ще могат да играят футбол и тенис на корт. До средата на ноември ще се сдобият с още един училищен автобус, с който ще превозват учениците от региона, които са общо 55. "Започваме новата учебна година с ведро настроение и добри очаквания. Очакваме да е спокойна- за нас и нашите ученици. Искам да поздравя всички с началото на новата учебна година, да им пожелая да бъдат здрави, заредени с позитивни емоции и положителна енергия. Родителите са наши партньори- те са винаги добре дошли и нека да работим заедно за успехите на нашите деца"- каза пред Йорданка Герасимова директорът Пролетка Цветкова.

Първи учебен ден в ПГТ Михалаки Георгиев Видин, 15 септември 2014 година, Снимка Йорданка ПетроваС химна на България и посрещане знамето на училището започна тържеството на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин за първия учебен ден.

"15 септември е ден, който докосва с особен трепет всеки един от нас. Скъпи, ученици, възползвайте се от всичко, което може да ви даде училището. Уважаеми колеги, търсете подкрепата на родителите и вярвам, че те ще се отзоват и ще покрепят вашите усилия да научите децата им. Изпълнете часовете с творческа енергия и вдъхновение, от които ще се родят бъдещите професионалисти в областта на туризма", каза директорът на гимназията Евлогия Манджукова.

378 ученици в редовна форма на обучение ще учат през новата 2014/2015 учебна година в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. Новоприети в 8 и 9 клас са 88 ученици. Задочната паралелка е от 26 ученици. Задочно ще се обучават 53-ма в 9-ти и 10-ти клас. Има и 26 ученици в неприсъствена форма. В професионалната гимназия по туризъм във Видин няма незаети щатни бройки за учители. От тази учебна година в училището има и млад учител по испански език. Репортажът е на Йорданка Петрова.

"Честит празник на всички. 15 септември е ден, който , заедно с 24 май, обединява всички българи. Посрещаме първия учебен ден с много надежда за една ползотворна и успешна година. Посрещаме я и с един силно мотивиран учителски колектив. От утре ни чака един тежък труд и за учениците, и за колегите"- каза директорът на видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин Любомир Георгиев.

Първи учебен ден в ГПЧЕ Йордан Радичков Видин, 15 септември 2014 година, Снимка Ваня МиневаВсички преподаватели в ГПЧЕ са висококвалифицирани. В училището основен е английският език, а като втори се налагат немският и френският език. Търпение, любов и обективност пък пожела на всички преподаватели Лидия Каменова, председател на Училищното настоятелство.  на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков"- Видин:

"Училището и семейството са най-важните институции, които формират вашия характер и определят това, което ще бъдете утре. Наистина вярвам, че ще дадете всичко от себе си, за да постигнете своите мечти."


Гост на на тържественото откриване на новата учебна година в ГПЧЕ "Йордан Радичков",  която тази година посреща своя 45-ти випуск, бе областният управител инж. Кръстьо Спасов.

"15 септември е денят, в който всички, независимо на колко години сме, се чувстваме ученици. Защото знанието е солта на живота, чийто мъдри уроци получаваме в училище и ако сме ги научили добре, оставаме завинаги пленени от магията на откритите нови светове, приятелства и мечти", каза Кръстьо Спасов в празничното си приветствие към ръководството, учителите и възпитаниците на езиковата гимназия.

Областният управител пожела на учениците да помнят този празничен ден като началото на пътя им към успеха и израстването им като достойни личности и щастливи хора:

"Да бъдете отговорни за своето образование е част от това да поемете отговорността за своето бъдеще. Бъдете здрави, ученолюбиви и трудолюбиви, за да се радвате на добрите плодове от собствените Ви способности, усърдие и талант", подчерта инж. Кръстьо Спасов. На учителите той пожела новата учебна година да им донесе много поводи за гордост от постиженията на техните възпитаници.

Откриване на новата актова зала в СОУ П.Р. Славейков Видин, 15 септември 2014 година- областният управител на Видин Квъстьо Спасов и директорът на училището Катя Трифонова, Снимка Десислава ВасилеваВъв видинското училище "П.Р. Славейков" областният управител откри актова зала "Славейков". Кръстьо честити новата придобивка и пожела успех през новата учебна година. Зала "Славейков" ще функционира като практично и комфортно място за  общи класни  мероприятия, родителски срещи и различни творчески изяви на учениците. Цялостното обновяване на помещението и сцената е финансирано от бюджета на СОУ "П.Р. Славейков".

Тържествено бе открита новата учебна година в община Белоградчик. Кметът Борис Николов присъства на празниците в двете училища в града. Училищните дворове бяха пълни с развълнувани деца и родители. Гост на празника в СОУ "Христо Ботев" бе Марийка Василева - началник на Регионалния инспекторат по образованието - Видин. Гостите приветстваха възпитаниците на двете училища с първия учебен ден и им пожелаха на добър час.

"Според мен, а предполагам и според всички присъстващи тук, 15-ти септември е официален празник на България, без значение, че не е обозначен като такъв. В почти всеки дом има ученик, който се вълнува и, надявам се, с нетърпение очаква този ден, изпълнен с много цветя, радост, усмивки и надежди. Намираме се в двора на "храма на българското образование и култура" - училището. Храм, защото от десетилетия насам българинът е издигнал в култ образованието, грамотността и културата"- каза в словото си Борис Николов. Кметът връчи подаръци- на първокласниците и учениците от подготвителна група книжка с приказки, подписана от него, а на всички останали и учителите - тетрадка или тефтер с рекламна химикалка на Община Белоградчик. Допълнителни награди- ученическа раница, енциклопедия и грамота, получиха децата, взели участие в Лятното училище по проект "Равни в училище".

Първи учебен ден във Враца, 15 септември 2014 година, Снимка Община ВрацаС посрещане на националния флаг под звуците на химна в десетки училища в община Враца днес бе открита новата учебна година. Над 7800 са учениците в общинските училища. От тях 631 са първокласниците през тази година. Всички те днес получиха от кмета на община Враца Николай Иванов книга за подарък.

"Добре дошли в училище, скъпи ученици! Вярвам, че вниманието и търпението на вашите учители ще ви разкрие един нов свят, пълен с приятели и познания! Успех на всички вас, бъдещи абитуриенти! В тази най-значима за вас 2014/2015 учебна година ви предстои да положите много усилия преди следващата важна крачка в живота на всеки млад човек. Радостен съм, че и през тази година нашите средни училища ще подготвят компетентни и амбициозни млади хора, готови да кандидатстват във висшите учебни заведения в страната и чужбина и да реализират себе си в живота. Скъпи преподаватели, с огромно уважение се обръщам към вас и ви поздравявам в този празничен ден, като заедно с това изразявам уважението си към вашата мисия - да възпитавате и образовате младите хора - бъдещето на общината и на нашия град! Вярвам, че с общи усилия ще проведем една успешна учебна година!" - с тези думи кметът инж. Николай Иванов поздрави присъстващите на тържеството в Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов".

Кметът на Враца присъства и на откриването на учебната година във филиала "Проф. д-р Иван Митев" към Медицинския университет в София и в ОДЗ "Единство, творчество, красота", където се обучават над 200 деца. Новата учебна година за тях започва с напълно реновиран двор. Във врачанския филиал на Медицинския университет се обучават над 500 студенти, като от тях първокурсниците са 155. Тази година за първи път бяха приети 40 студенти в специалността "трудотерапия".

Първи учебен ден в Мездра, 15 септември 2014 година, Снимка Мирослав Гетов1620 ученици ще се обучават през новата 2014/15 учебна година в осемте училища в община Мездра, информират от общинската пресслужба. В сравнение с миналата есен те са със 67 по-малко, а спрямо учебната 2012/13 са намалели със 112.
Първокласниците са 149, разпределени в 9 паралелки. В сравнение с миналогодишния 15 септември техният брой леко се е увеличил, макар и само със 7 азбукарчета, информират от общинската пресслужба.

В най-многолюдното мездренско школо- СОУ "Иван Вазов" в Мездра, в класните стаи влязоха 433 ученици, разделени в 21 паралелки от I-ви до XII-ти клас.

"За пръв път в гимназията са сформирани две паралелки в първи клас с общо 31 първолаци", похвали се директорът на учебното заведение Пенка Данова. Дванайсетокласниците са 63-ма в три паралелки. За обучението и възпитанието на средношколците ще се грижат 45 педагози.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40