Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички проверени във Видин асансьори са неизправни

7
Снимка: Росен Ракаджиев

Извънредна проверка на всички асансьори в страната започна Държавната агенция по метрология и технически надзор. Инспекцията е във връзка с тежкия инцидент с асансьор в София от преди месец, при който загина една жена, а друга бе тежко ранена. Първоначалните резултати показват, че около 10 % от асансьорите в страната са неизправни, заяви главният секретар на Държавната агенция по метрология и технически надзор Валентин Чиликов.  

"Изключително трудно е да успеем да проверим абсолютно всички съоръжения. Това са над 120 000 асансьора на територията на цялата страна"  - каза Валентин Чиликов.

Преди дни е извършена инспекция и във Видин, а слушател на Радио ВИДИН сигнализира, че в блок на улица "Христо Ботев" са спрени от експлоатация всички асансьори в петте входа на сградата.

Свързахме се с Митко Каменов, специалист към Сектор "Инспекция за държавен технически надзор Западен централен район", който е извършил проверката. По думите му всички инспектирани във Видин асансьори са спрени от движение заради редица неизправности.

Снимка"За два дни проверихме 11 асансьора в няколко жилищни блока- на случаен принцип. Оказа се, че всички те са технически неизправни, което наложи да ги спрем от експлоатация. С последното изменение на Наредбата за безопасна експлоатация на асансьорите от края на месец март, са регламентирани нови задължителни изисквания, които касаят техническата безопасност на асансьорите и точно тук станаха проблемите: установихме, че при всичките проверени асансьори във Видин, флексир кабелите са с напукана външна изолация- това е една от неизправностите, които налагат спиране от експлоатация; другото нещо, което установихме и беше масово, е липса на осветление в кабината; по някои асансьори имаше и счупени стъкла на вратите или поставени на тяхно място нестандартни плоскости, което също е недопустимо; на един от проверените асансьори имаше и износени въжета. Собствениците са запознати и би трябвало да започнат да работят за отстраняването на повредите. След като бъдат отремонтирани неизправностите, трябва да бъде уведомена фирмата, която осъществява технически надзор в Северозападна България. Инспектор от тази фирма трябва да провери асансьора, той трябва да даде заключение за годност и да направи предложение до Държавната агенция по метрология и технически надзор да се издаде разрешение за ползване", обясни Митко Каменов.

Като цяло асансьорите в Северозападна България са стари и не са ремонтирани от години, потвърди и инспектор Гераско Герасимов, който отговаря за държавния технически надзор в областите Монтана и Видин.

Снимка"При повечето случаи на спрени от експлоатация асансьори става въпрос за новото изискване - напукани флексири (това са кабелите, които свързват командното табло с кабината и всички команди се извършват чрез него). Собствениците трябва да съберат пари и да ги подменят- за 8-етажен блок цената е около 450 лева. Авариите, заради които ни търсят най-често, са по вина на хората - блъскат вратите, чупят се "Г"-контакти, претоварват асансьорите, все неща, които блокират съоръжението. Но като цяло във Видин и Монтана не бих казал, че има фрапиращи нарушения. Възможно е и изцяло да се подмени асансьор, но е скъпо - около 10 000 евро е цената на най-евтиния. Инцидентът в София не е изненада - статистиката сочи, че всяка година в света стават около 40 смъртни случая с асансьори. При конкретния случай не е спазено едно важно правило - ролката, по която се движи въжето, е била по-малка от изискванията, което е довело до начупване на въжето, не е била изправна и клиновата система за спиране на кабината. По принцип спирачната система на асансьорите е много надеждна и при всяка проверка на испекцията се изпробва дали ще заклини", каза за "Посоките на делника" асансьорният техник от Монтана Димитър Младенов.

От 26 август насам са проверени 925 асансьора в цялата страна, като при една четвърт - 213 от тях, са констатирани неизправности и съоръженията са спрени, обявиха преди дни от Държавната агенция по метрология и технически надзор. В областите Видин, Враца и Монтана има над 1500 асансьора в жилищни и обществени сгради, сочи статистиката.

"Въпреки че голяма част от тях са доста стари, периодичните им проверки от държавните органи са станали по-редки в последните години", добави техникът Димитър Младенов.

И още по темата: глоба от 200 до 500 лева ще се налага на домоуправителите на жилищни сгради, които отказват да извършат ремонт на асансьор с установени повреди. Това предвиждат промените в нормативната база, които предлага Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

"Домоуправителите вече по-често ще получават актове, защото трябва да има отговорност. Залагаме конкретни мерки в нормативната база- ако поддържащата фирма установи неизправност и етажната собственост не предприеме действия, тоест да осигури финансиране за този ремонт, спираме асансьора и налагаме глоба до 500 лева", заяви преди дни началникът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03