Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на зимата- без дом…

4
Мизия, семейството на Росица Коцъшка на 14 септември 2014 година...
Снимка: Фейсбук група Заедно за Мизия, Бяла Слатина, Добрич, Варна, Враниловци

Бедственото положение в Мизия е отменено. Заради наводненията, причинени от водите на река Скът, без дом останаха 120 домакинства- около 300 души. Вариантите за тях да продължат живота си не са много: настаняване във фургон, ученическото общежитие или да споделят дома и милосърдието на роднини и приятели…

"Здравейте, мили приятели!
Пиша Ви с молба за помощ за едно бедно мизийско семейство! Къщата за щастие все още не е паднала, но е унищожена цялата покъщнина и частично е засегнат втория етаж. На този адрес живеят осем човека, от които четири са деца! Изнемогваме и нямаме възможност да възстановим почти нищо. Оставям банкова сметка. Бъдете добри!"

Банка ДСК
Клон Мизия
IBAN: BG 52 STSA 9300 0007 1544 56
BIC: STSABGSF
Титуляр: Росица Стоянова Коцъшка


В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН ви разказваме тъжната история на това семейство от Мизия. Свързахме се с Росица Коцъшка чрез Фейсбук- в групата "Заедно за Мизия, Бяла Слатина, Добрич, Варна, Враниловци" са показани и обединени човешката трагедия, надеждата и милосърдието.  Точно тук попаднах на писмото на Инна Ванкова и се свързах по телефона с Росица. Тя е на 52 години, в момента е без работа:

"Живеем си в къщата, която е готова да падне… но дори и да се страхуваме, нямаме друго жилище. Каквото има да става, то ще стане, само бог може да реши! Мина комисия, сложиха червена точка за събаряне на къщата и повече никой не се върна"- разказва Росица.

Снимка: Фейсбук група Заедно за Мизия, Бяла Слатина, Добрич, Варна, ВраниловциСемейството се състои от четирима възрастни и четирите децата, които са на възраст между 3 и 10 години. Росица съвсем нагледно описа  как живеят:

"Къщата е цялата във влага , миризмата е силна , но живеем, няма как…Къде да отида? Раздадоха ни помощи от 325 лева, похарчих ги за храна и лекарства за внучката, която е с операция на сърцето, бабата е с високо кръвно, купих и чинии, защото няма в какво да се храним."

Попитах Росица, какво мисли за настаняване във фургон:

"8 човека в един фургон…от тях 4 деца, сред други възрастни хора, как ни виждате, къде ще се перем, как ще живеем?!" - недоумява тя.

Не пропуска онези, които са й помогнали в началото, когато е било най-тежко:

"Помагат ни- една жена от Лом, Димитринка, едно семейство от София- дойдоха с малкото си дете и ни донесоха храна, одеала, микровълнова печка да притоплям храната на децата. В момента спим на пейки, в колата, а дечицата всичките на едно легло."

Това от което имат нужда са пружини и матраци за леглата… Стресът от преживяното в семейството е голям, а 10-годишният Марио продължава да се стряска при всеки по-различен звук в къщата.

"Всичко стана много бързо, както си пийвахме и хапвахме по време на събора на 2 август, водата ни заля ….беше страшно…"- спомня си ужаса Росица.  

Снимка: Фейсбук група Заедно за Мизия, Бяла Слатина, Добрич, Варна, ВраниловциВ момента е започнала сама да си ремонтира къщата, трябват й 1500 лева, за да довърши трите стаи, в които да живеят.

"Едни стабилни основи от бетон ще укрепят къщата, говорих с дългогодишни майстори. Зимата ще сме в кухнята - или ще ни затрупа, или не, друг вариант няма …"


Гр. Мизия, ул. "Васил Левски" 35, сем. Коцъшки - това е адресът, на който можете да изпратите матраци, пружини или легла за бедстващото семейство.

"Ще се борим да си укрепим дома!"
- така завършва разказа си Росица, една жена от Мизия!... Една от многото...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40